detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
09.11.2023 13:51
Верховна Рада прийняла бюджет 2024
Верховна Рада прийняла бюджет 2024
Видатки на інформаційну сферу та культуру зросли.

9 листопада Верховна Рада України прийняла бюджет на 2024 рік. Про це повідомила заступниця голови комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук на своїй сторінці у фейсбуку. За проголосувало 278 народних депутатів.

Основна стаття передбачених бюджетних витрат у 2024-му — фінансування національної оборони. Серед пріоритетів — фінансування громадського порядку, безпеки, соціального захисту населення та обслуговування державного боргу.

На наступний рік передбачено суттєве збільшення фінансування культури та інформаційної політики.

Згідно з додатками до тексту бюджету, підготовленими до другого читання, зростає фінансування Міністерства культури та інформаційної політики  з 8,6 млрд до 9,97 млрд. Також газети «Голос України» — з 72,9 млн у 2023 році до 198,2 млн грн.

Національна суспільна телерадіокомпанія України  отримає 1,85 млрд. Тоді як у бюджеті на 2023 рік  на фінансування суспільного мовника виділили лише 1,5 млрд грн. У п’ять разів зростає фінансування Державного агентства України з питань кіно — з 115,6 млн до 618,3 млн грн. З цих коштів 589,6 млн передбачено на підтримку кінематографії, у тому числі документування воєнних злочинів.

Як звертав увагу у своєму телеграмі Ярослав Железняк, у першому читанні держбюджету на 2024 рік була бюджетна програма Державного агентства з питань кіно, на яку було закладено 634,6 млн грн.  Ця програма мала назву: «Державна підтримка кінематографії». «Мій колега з фракції Володя Цабаль провів правку №502, яка має наступну суть (…) 445 млн грн з серіалів на реабілітацію, уряд відпрацював правку, і залишив всі 634 млн грн, але змінив назву програми на “Державна підтримка кінематографії, у тому числі документування воєнних злочинів”. Аргументація, що кіно треба підтримувати, але це буде про військові події та воєнні злочини орків. Це певний трюк, так як є слово “у тому числі”: тобто там може бути і правда продукт для висвітлювання злочинів орків для іноземної аудиторії, так і ті ж самі серіали а-ля “Інгулець”. На даному етапі перевірити це неможливо, треба потім дивитися, який паспорт бюджетної програми затвердять».

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення отримає 228,8 млн грн, тоді як у 2023 році було 159,3 млн грн.

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України має отримати підтримку в 7,2 млрд гривень. У 2023 році  її бюджет був 4,7 млрд.

Не змінилась державна підтримка «Урядового кур’єру» — 50,3 млн грн.

Зменшилось фінансування іномовлення (МПІУ) у порівнянні з 2023 роком. Цього року на цю бюджетну програму було виділено 1,9 млрд грн. Тепер  на виробництво і трансляцію програм для державних потреб, «Укрінформ» та підтримку іномовлення має піти 1,5 млрд грн.  Євгенія Кравчук у коментарі «Детектору медіа» зазначила, що ця програма передбачає  фінансування марафону й іномовлення, а розподіл коштів по ній зможе надати лише Міністерство культури та інформаційної політики. «Детектор медіа» надіслав запит у МКІП і чекає на відповідь. Торік на подібний запит у міністерстві відповіли так: «Розподіл коштів між державним підприємством “Мультимедійна платформа іномовлення України” та Українським національним інформаційним агентством “Укрінформ” буде визначено в лімітних довідках та після відповідного доведення лімітів від Міністерства фінансів».

Тепер бюджет має підписати президент.

Нагадаємо, загалом держава у 2024-му планує витратити на гуманітарно-інформаційну сферу 10,7 млрд грн. Для порівняння: на безпеку та оборону у 2024 році в проєкті Держбюджету закладено 1 трлн 685 млрд грн, тобто в 150 разів більше. Втім, на думку народного депутата Володимира В’ятровича, «загальний рівень фінансування культури, в т. ч. й тих напрямків, які є вкрай важливими для національної безпеки, єдності та гуманітарного розвитку, традиційно залишається мізерним».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY