Що відбувалося на телерекламному ринку в липні

Що відбувалося на телерекламному ринку в липні

31 Серпня 2023
690
31 Серпня 2023
14:00

Що відбувалося на телерекламному ринку в липні

Захар Ніколенко
директор із маркетингу продажів Ocean Media Plus
690
Продовжуємо стежити за відновленням телерекламного ринку України. Як змінювалася кількість брендів у телеефірі в липні, які категорії та рекламодавці були найактивнішими та що відбувалося з телепереглядом.
Що відбувалося на телерекламному ринку в липні
Що відбувалося на телерекламному ринку в липні

Медійні експерти мало в чому однозначно погоджуються, але з тезою про те, що відновлення телерекламного ринку після паузи через початок великої війни відбувається швидшими темпами, ніж прогнозувалося, — згодні. З цифрами не посперечаєшся.

Традиційно липень сезон низької ділової активності, що позначається на всіх медіа, й на телебаченні також. Подивімося детальніше, що відбувалося на телерекламному ринку в липні 2023 року, на 17-му місяці повномасштабної війни.

135 активних брендів в ефірі в липні

Сумарно за 7 місяців 2023 року в ефірі було 350 активних брендів (пряма реклама та спонсорські прояви). У липні спостерігаємо незначне падіння порівняно з червнем — 135 брендів розміщувалися на українському телебаченні. Знову ж таки, це пояснюється типовою сезонністю.

Окрім загальної кількості брендів в ефірі, важливою для ринку є й поява нових брендів, які використовують силу телебачення для свого просування. У липні 2023-го в ефір вийшли 23 нових бренди: 7 фармацевтичних та 16 з інших категорій, здебільшого FMCG. Оскільки літо — сезон високих продажів пивних брендів, у липні ми бачимо появу чотирьох нових марок пива в ефірі українських каналів: «Перша приватна броварня», Zibert, Staropramen і Lowenbrau.

Активність категорій на телебаченні в липні. Фарма зберігає лідерство, частка FMCG дещо знизилася

Усі попередні місяці ми спостерігали, як частка FMCG-брендів зростала в ефірі українських телеканалів, хоч і багато міжнародних мейджорів усе ще не відновили свою активність. Липень приніс нам зменшення частки FMCG до 27,7% (у червні цей показник становив 29%), але знову ж таки, це не новий тренд, а вплив низького сезону. Думаю, що в серпні та вересні ми знову побачимо позитивну динаміку цієї категорії.

Провідні рекламодавці липня в ефірі. «Фармак» вийшов у лідери

Ще раз наголошу: всі продажі рекламних рейтингів клієнтам ми робимо винятково на основі даних панелі Nielsen за комерційною аудиторією (люди віком 18–54, які живуть у містах 50 тис.+). Але коли ми готуємо матеріали про телеререгляд і відновлення рекламного ринку, то показуємо ситуацію, враховуючи всіх українців, а не тільки тих, які живуть у великих містах. Наші оцінки відображають  наближені до реальних показники охоплень і базуються на даних із телевізійного установчого дослідження.

Нагадаю, що для спрощення телебачення для ринку ранжування провідних рекламодавців ми в Ocean Media Plus робимо не за кількістю набраних ними рекламних рейтингів (wGRP), а за кількістю набраних контактів з українцями.

Згідно з цією методикою, лідеркою серед усіх рекламодавців в ефірі українських комерційних телеканалів стала українська фармацевтична компанія «Фармак», яка в липні отримала 1 млрд 677 млн рекламних контактів, рекламуючи 7 брендів. До речі, «Фармак» не тільки провідний рекламодавець, а й компанія-лідерка на фармацевтичному ринку за продажами в гривні за перші 7 місяців 2023 року.

Друге місце у списку рекламодавців липня посідає українська пивна компанія «Перша приватна броварня», яка, рекламуючи три свої бренди, змогла обігнати Carlsberg (6 брендів в ефірі) за кількістю набраних контактів з українцями.

Загалом, у провідній десятці рекламодавців 5 фармацевтичних компаній, 3 — FMCG, 1 — телеком (Lifecell) та ювелірна компанія «Укрзолото».

Що дивилися глядачі на телебаченні в липні

Телеглядачами в липні були приблизно 18 760 000 українців. Як показують дані панелі Nielsen, у середньому вони переглядали телебачення 5 годин і 57 хвилин на день.

За підсумком місяця, провідним розважальним каналом країни став СТБ —  саме він зібрав найбільшу частку переглядів за комерційною аудиторією — 7,89%.

Другим став Новий канал із часткою 7,44%, а третім — ICTV2 з часткою 7,09%. Як і в попередні місяці, провідні три канали липня — це канали, що входять до складу медіагрупи Starlight Media.

Нагадую, що ми, аналізуючи вподобання глядачів, виключаємо з теледивлення контент і канали марафону «Єдині новини», адже рекламодавці не можуть розмістити там рекламу та спонсорські інтеграції.

Провідний контент липня. «Загублений світ», «Слід» і «Сліпа» в лідерах

Нагадаю, при визначенні провідного місяця ми дивимося на показник загального охоплення, який набирає кожна окрема одиниця контенту — всі випуски разом із повторами за місяць.

У таблиці нижче представлені провідні 25 програм українського телебачення в липні: 11 серіалів і 14 проєктів (більшість із яких — це власне виробництво медіагруп).

Липень не став винятком із тенденцій попередніх місяців, і перші місця рейтингу посідають проєкти та серіали, які мали дуже багато виходів.

Так, 271 показ проєкту «Загублений світ» на телеканалі «2+2» згенерував 6,6 млн загального охоплення, а 255 показів серіалу «Сліпа» на каналі СТБ має майже рівнозначне охоплення.

Якщо ж подивитися на стовпчик «Середнє охоплення 1 показу», то можна виділити проєкти-лідери, що збирають більш ніж 1 млн глядачів біля екранів у кожен свій вихід в ефір. Найбільшу увагу українців привертав кожен випуск серіалу «Лікарка Ковальчук» на СТБ, Dizel Show на ICTV 2 та «Хата на тата» на СТБ.

Усі дані цього звіту базуються на інформації панелі телевимірювань Nielsen Ukraine. Телеканали та контент марафону «Єдині новини» виключені з цього звіту.

Захар Ніколенко, директор із маркетингу продажів Ocean Media Plus

Ілюстративне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
690
Читайте також
23.10.2023 12:00
Захар Ніколенко
для «Детектора медіа»
1 043
27.07.2023 17:00
Захар Ніколенко
для «Детектора медіа»
1 915
16.06.2023 09:00
Захар Ніколенко
для «Детектора медіа»
2 842
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду