Оператори електронних комунікацій занепокоєні планами «Київміськсвітло» підвищити тарифи

Оператори електронних комунікацій занепокоєні планами «Київміськсвітло» підвищити тарифи

3 Листопада 2022
1469
3 Листопада 2022
13:30

Оператори електронних комунікацій занепокоєні планами «Київміськсвітло» підвищити тарифи

1469
У відповідь на звернення операторів підприємство вирішило відкласти зростання тарифів на період дії воєнного стану та протягом 90 днів з дня його припинення.
Оператори електронних комунікацій занепокоєні планами «Київміськсвітло» підвищити тарифи
Оператори електронних комунікацій занепокоєні планами «Київміськсвітло» підвищити тарифи

Комунальне підприємство «Київміськсвітло», яке обслуговує зовнішнє освітлення Києва, поінформувало операторів електронних комунікацій про збільшення тарифів з 1 листопаду 2022 року за «виконання робіт на використання одного кілометра інженерних мереж».

Про це «Детектору медіа» розказала голова правління Асоціації правовласників та постачальників контенту Наталія Клітна.

За її словами, зростання тарифів може суттєво вплинути на роботу провайдерів та операторів, оскільки вартість робіт з 600 гривень відповідно до інфляції зростає до 3100 грн.

Як розказала Наталія, оператори електронних комунікацій Київщини кажуть, що КП «Київміськсвітло» аргументувало підвищення тарифів тим, що воно може стати збитковим.

Олексій Зиневич, власник  компанії «Бест», яка працює в Ірпені та Бучі, вважає, що підняття тарифів у п’ять разів зробить нерентабельним надання послуг абонентам. «У нас є 5 абонентів на лінії в 1 км, кожен платить по 500-600 гривень, тому ми маємо 3000 грн виручки, з них віддаємо 690 грн "Київміськсвітлу", решта наші витрати. Рентабельність послуг не перевищує 10%. Якщо платити в 5 разів більше, то це означає, що я маю ще доплачувати, щоб обслуговувати абонентів. А головне – "Київміськсвітло" не несе жодних витрат, пов'язаних з розміщенням наших кабелів, для них це чистий прибуток», – каже він.

За словами Олексія Зиневича, у 2018 році був ухвалений закон про доступ, де було визначено граничні ціни та основи правовідносин. На думку підприємця, підвищення тарифів порушує норми цього закону. Низка операторів вже написала заяву про те, що не приймає підвищення.

«Враховуючи те, що послуги електронних комунікацій надаються на межі самоокупності, значне підвищення плати за сумісний підвіс від КП "Київміськсвітло" автоматично може призвести до низки негативних наслідків у цій сфері, які, на нашу думку, неприпустимі під час війни, – зазначила Наталія Клітна. – Разом з тим, під час війни вартість послуг доступу до мережі Інтернет та програмних послуг залишаються приблизно на довоєнному рівні, а перші місяці агресії надавалися більшістю операторів безкоштовно. Оператори докладають максимальні зусилля для подолання руйнування мереж та їхньої підтримки в робочому стані, що особливо ускладнюється необхідністю організації альтернативного живлення технічних майданчиків під час вимкнення електроенергії – закупівля генераторів, їх запуск, охорона, паливо тощо».

У відповідь на запит «Детектора медіа» виконувач обов’язків директора КП «Київміськсвітло» Юрій Ткаченко звернув увагу, що тарифи підприємство не змінювало з 2017 року.

«Оператори електронних комунікацій за діючими договорами про спільне використання інженерних мереж здійснюють оплату за тарифами, які були затверджені наказом КП "Київміськсвітло" від 30.12.2016 №282 "Про затвердження тарифів на роботи та послуги", що виконує та надає КП "Київміськсвітло" та введені в дію з 01.01.2017 року», – каже він і наголошує, що з того часу тарифи були незмінними для всіх контрагентів.

За його словами, зростання тарифів планувалось впровадити з 1 листопада саме через здорожчання собівартості робіт та послуг підприємства. Втім, враховуючи чисельні прохання операторів переглянути плани щодо підвищення тарифів на час воєнного стану «Київміськсвітло» вирішило не переглядати вартість своїх послуг «у період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування».

«Отже, на сьогодні та з 01.11.2022 року залишаються діючими тарифи, затверджені наказом КП "Київміськсвітло" від 30.12.2016 №282 "Про затвердження тарифів на роботи та послуги, що виконує та надає КП "Київміськсвітло"», – зазначив Юрій Ткаченко. І додав, що оператори електронних комунікацій мають можливість укласти з КП «Київміськсвітло» договір з доступу, відповідно до Закону України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку електронних комунікаційних мереж» та отримувати послуги, що надає підприємство, за платою, розмір якої врегульовано чинним законодавством.

Директор департаменту фіксованого широкосмугового доступу до інтернету Мінцифри Юрій Мацик у коментарі «Детектору медіа» зазначив, що стурбований ситуацією з підвищенням тарифів, оскільки «доступ до інтернету зараз для людей настільки ж важливий, як повітря та вода», і підприємства, які працюють у цій галузі, мають це враховувати і не вдаватися до швидких та необдуманих рішень. «Ми стурбовані тим, що такі компанії, як «Київміськсвітло», на жаль, не усвідомлюють, в якому ми стані зараз живемо. Інакше я не розумію, чому було підняте питання про таке підвищення вартості доступу. Це тоді, як на початку повномасштабної війни ми разом з Міністерством енергетики прийняли спільне рішення, де  фактично відмінили (до 1 копійки) вартість доступу до опор», – сказав Юрій Мацик.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1469
Читайте також
25.11.2022 20:55
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
4 892
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду