«Фабрика новин» і ProUA: чи гарантує успіх ребрендинг ютуб-каналу з багатьма підписниками?

«Фабрика новин» і ProUA: чи гарантує успіх ребрендинг ютуб-каналу з багатьма підписниками?

28 Вересня 2022
15147
28 Вересня 2022
10:00

«Фабрика новин» і ProUA: чи гарантує успіх ребрендинг ютуб-каналу з багатьма підписниками?

15147
Велика база старого контенту й кілька знайомих облич не замінять прихильності алгоритмів ютуба та щоденної публікації великої кількості нових відео.
«Фабрика новин» і ProUA: чи гарантує успіх ребрендинг ютуб-каналу з багатьма підписниками?
«Фабрика новин» і ProUA: чи гарантує успіх ребрендинг ютуб-каналу з багатьма підписниками?

Чи можна взяти ютуб-канал інформаційного телеканалу, який роками збирав підписників завдяки щоденному актуальному контенту, змінити його назву й розкрутити новий проєкт за рахунок пошукового трафіку і невеликої кількості нового відео? Маємо дві свіжі спроби, які демонструють, що ця формула не гарантує успіху.

«Фабрика новин» — це нове ім’я ютуб-канала, який раніше належав каналу «Україна 24». «Детектор медіа» вже писав про цей канал, який є частиною проєкту Ростислава Буняка «Платформа». Компанія Ахметова, йдучи з ринку, віддала йому права на монетизацію архівного контенту «України 24». Тим часом команда проєкту публікує новий контент, наприклад, уривки ефіру марафону «FreeДом» або спеціально записані розмовні програми та інтерв’ю. Стартували з власним контентом символічно — 1 вересня.

Ютуб-канал «України 24» був найпопулярнішим серед ютуб-каналів українських телемовників до закриття медіагрупи «Україна» за місячною кількістю переглядів, і мав дуже багато підписників — 2,4 мільйона. Погляньмо, як йому ведеться після ребредингу.

Кількість підписників каналу росте. За останні тридцять днів — на сімдесят тисяч. Можна було припустити, що люди, які дивились «Україну 24», після припинення мовлення каналу та перейменування на ютубі будуть відписуватись — а виходить навпаки.

Однак поки що переглядів нового відео порівняно мало. Відео, що зібрали у 2022 році найбільшу кількість переглядів, завантажені ще за часів «України 24»: «Одразу п’ять ворожих танків стали здобиччю українських воїнів» (4,3 мільйона переглядів), «Соловьев озверел от оружия ВСУ, Киселев заныл из-за арестов, Лепса кинули» (3,8 млн), «Німецька гаубиця PhZ 2000 у дії» (3,35 млн), «Риженко пояснив, як вдалося підбити крейсер "Москва" з його суперзахистом — Україна 24» (3,34 млн). Найуспішніші відео, завантажені за часів «Фабрики новин», — «СОЛОВЕЙ: Путін віддає владу — його послав генерал, у США вже знають, чи буде відмова від ЛДНР» (2,3 млн), «МОСКВУ ПУСТИЛИ ПІД НІЖ! Кисельов: Путін не пожалів нікого, крім Медведчука. Кордон на замку!» (1,92 млн), «"Ви все просрали! Ми пішли на***" — як Шойгу посилав гінця зупинити втечу росіян під Харковом» (1,47 млн), «СОЛОВЕЙ: Патрушев приготував відставку Путіна — план у Китаї, глава Кремля обматюкав Сі Цзіньпіна» (1,47 млн). І річ не лише в тому, що у відео «України 24» було більше часу: найпопулярніший ролик 2022 року завантажений 9 липня. Загалом у середньому відео «Фабрики новин» збирає десь удвічі менше переглядів, ніж контент, створений «Україною 24».

Великою перевагою «України 24» була присутність у рекомендаціях ютуба. Тепер вона звідти зникла, а «Фабрика новин» поки що не досягла колишніх показників. Отже, це лише в теорії просто — взяти канал із великою кількістю підписників, перейменувати і монетизувати старий контент. На практиці все не так просто. Ось, наприклад, графік, який показує миттєве падіння кількості вподобань відео, щойно канал «України 24» перестав оновлюватись:

Сильною стороною ютуб-каналу «України 24» була також велика кількість нового контенту, що публікувалася щодня. Саме це стимулювало зростання кількості переглядів, бо ютуб стабільно пропонував користувачам контент каналу.

Один із ключів до популярності в ютубі, яким користувалась «Україна 24», — кричущі заголовки з використанням капслока та спеціальних символів на зразок смайликів — залишився незмінним. Частина ведучих і журналістів «України 24» також залишились: Наташа Влащенко, Василь Пехньо, Анастасія Федор, Євгеній Кисельов, Юрій Бібік, Катерина Федотенко. Для просування каналу це плюс — знайомі обличчя та імена.

За форматом відео стали ще коротшими, головний жанр — інтерв’ю. Tone of voice «Фабрики новин» вільніший і агресивніший, ніж в «України 24». І взагалі відео стали більш авторськими, сфокусованими на особистій думці — починаючи із заголовків, де часто робиться наголос на прізвищі експерта-героя.

На обкладинках відео багато російських політиків, зокрема часто трапляється Путін. Як спосіб привернути увагу це, може, й працює, але перегляди через це кардинально не ростуть. До того ж, ця стилістика дуже нагадує саме російський ютуб. Та й експерти на відео дуже часто росіяни або російськомовні, а журналісти говорять і українською, і російською. Судячи з мови коментарів під відео — майже завжди це російська — аудиторія «Фабрики новин» переважно російськомовна.

Коротка заставка на початку відео майже не змінилась, її звуковий супровід нагадує глядачам про «Україну 24», до якої вони звикли. Можливо, хтось навіть до кінця не розуміє, що дивиться контент, створений уже іншою компанією.

Контенту каналу іномовлення «FreeДом», із яким «Фабрика новин» домовилась про співпрацю, останнім часом поменшало в порівнянні з контентом власного виробництва. Зокрема стало мало коротких нарізок з ефіру.

Що можна точно сказати про глядачів власного контенту «Фабрики новин»: їхні вимоги до якості картинки не надто жорсткі. Більшість розмов в ефірі записані по відеозв’язку, ведучі часто перебувають не в студії, а в домашньому антуражі, наприклад, стоять навпроти якоїсь стіни. Глядачів це, схоже, влаштовує — аби експерти говорили цікаве.

Другий проєкт, створений на платформі ютуб-каналу інформаційного каналу, — ProUA. Працівники 4 каналу, які лишились без роботи і грошей після втечі власника каналу Олексія Ковальова (вже покійного), забрали собі ютуб-канал. Він почав мовити під назвою ProUA із 24 червня; тут перерва була значно більша, ніж в «України 24» і «Фабрики новин», — три місяці. На відміну від «Фабрики новин», яка просто почала закачувати нові відео під новим брендом, команда ProUA записала короткий ролик про зміни.

У 2022 році 4 канал не встиг створити багато контенту, тож цифри тут значно скромніші, ніж в «України 24». Найбільше — 547 тисяч переглядів — набрало відео, створене вже під брендом ProUA: «Ексклюзивне інтерв’ю з нуля — комбат ПЕТРО КУЗИК про війну на лінії фронту»; інші два найпопулярніші відео нової команди каналу мають по 59 тисяч переглядів, решта — значно менше. Під брендом 4 каналу найпопулярніші відео 2022 року — «Нацгвардієць зізнався, що вчинив стрілянину через цькування, — Яцик про трагедію в Дніпрі» (174 тисячі переглядів) і «Брифінг очільника РНБО Данілова — результати засідання / Онлайн-трансляція» (104 тисячі).

Великих успіхів незалежному проєкту колишніх журналістів 4 каналу поки що досягти не вдалося, і алгоритм ютуба до нього не дуже прихильний. Ось як виглядала кількість лайків до відео каналу:

Як бачимо, великих сплесків після перезапуску не було. Підписники теж не надто активні — коментують дуже слабко, в середньому до п’яти коментарів під кожним відео.

Наповнення каналу — короткі відео (нарізки з інтерв’ю або новини), повноцінні інтерв’ю та дискусії. Контенту не надто багато, й помітні намагання авторів розтягнути те, що вдалося зняти. Що й не дивно, адже канал не має інвестора й розвивається мало не як волонтерська ініціатива.

Канал позиціонує себе як справжній український, і це, можливо, спроба відвоювати назад увагу аудиторії, яка любила 4 канал до того, як його продали Олексію Ковальову. В кінці 2021 — на початку 2022 року, коли новий власник звільнив найбільш проукраїнських ведучих, ці глядачі, напевно, відвернулись від каналу.

Як і на «Фабриці новин», головний жанр тут — розмова з експертами, причому наголос робиться саме на особистостях експертів. Канал залучив до співпраці раніше звільненого Ковальовим ведучого Остапа Дроздова, політика часів Ющенка Романа Безсмертного, журналістів Володимира Курінного, Христю Равлюк і Марину Реву. Ведучі додають каналу відтінку блогерства, журналісти — трохи видимості професійного телебачення. А загалом усе це виглядає як регіональний канал. Візуально відео ProUA оформлені схоже на ICTV, але брендовості каналу це не додає. Якщо проаналізувати тематику відео, схоже, що найбільше «заходить» глядачам альтернативна (тобто не така, як у спільному телемарафоні) оцінка дій влади. Можна припустити, що шлях до більшої популярності цього каналу лежить через більшу кількість щоденних ексклюзивів — бо сама по собі база старого контенту й кількість підписників не є запорукою успіху на ютубі.

Скріншот відео: Фабрика новин/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15147
Читайте також
08.11.2022 10:00
Орест Білоскурський
Інна Сергієнко
для «Детектора медіа»
3 894
20.10.2022 14:00
Інна Сергієнко
Орест Білоскурський
для «Детектора медіа»
12 089
01.09.2022 16:00
Інна Сергієнко
Орест Білоскурський
для «Детектора медіа»
5 211
20.07.2022 13:52
Інна Сергієнко
Орест Білоскурський
«Детектор медіа»
2 653
05.07.2022 10:00
Інна Сергієнко
Орест Білоскурський
2 475
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Критик
275 дн. тому
Хірові назви, воняють г... Працюють не на перемогу. Закрити і гнати сраною мітлою.
Юзер
426 дн. тому
Клікбейт просто вибішує, мені від нього огидно. Саме через клікбейтні заголовки та картинку я регулярно вибираю не рекомендовати мені той чи інший канал на ютубі. Буває, що я навіть не дивлюсь на якість контенту, а блокую лише через наявність клікбейту. Рекомендую контентмейкерам думати.
Тата
568 дн. тому
Приберіть заголовки капсу і клікбейт - і буде повний пшик. А на ньому довго жити не можна - скоро ютуб сам його чікне
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду