У 2021 році КАМП зібрав роялті на понад 11 мільйонів гривень

У 2021 році КАМП зібрав роялті на понад 11 мільйонів гривень

24 Листопада 2021
1265
24 Листопада 2021
11:30

У 2021 році КАМП зібрав роялті на понад 11 мільйонів гривень

1265
Із них 10 мільйонів гривень планує спрямувати правовласникам.
У 2021 році КАМП зібрав роялті на понад 11 мільйонів гривень
У 2021 році КАМП зібрав роялті на понад 11 мільйонів гривень

Громадська спілка «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» (КАМП), яка є акредитованою організацією колективного управління у сфері «кабельної ретрансляції», за перші три квартали 2021 року зібрала авторську винагороду з провайдерів у сумі понад 11 мільйонів гривень. Про це йдеться у повідомленні КАМПу.

З цих коштів понад 10 млн грн спрямовано для виплати правовласникам музичних та аудіовізуальних об'єктів авторського права й суміжних прав.

Також підводячи підсумки своєї роботи у 2021 році, організація розказала, що уклала вже понад 200 договорів із провайдерами. А з початку року подала 75 позовів щодо укладення договорів.

«Цього року судові справи КАМПу дійшли до Верховного Суду, який вказав свої позиції щодо укладення договорів КАМПом і провайдерами. Верховний Суд підтримав переважну більшість аргументів КАМПу – щодо обов’язковості укладення договору, стосовно дозволів на використання об'єктів авторського права й суміжних прав, правомірності застосування тарифів винагороди за кабельну ретрансляцію об'єктів авторського права і суміжних прав, правомірності змісту договорів КАМПу та ін. (за винятком питання строків дії договорів)»,  йдеться у повідомленні КАМПу.

При цьому Верховний суд не підтримав аргументів організації щодо строку укладання договорів.

Нагадаємо, КАМП отримав акредитацію восени 2019 року, а 10 квітня 2020 року були затверджені тарифи. Тому всі провайдери мають почати виплати з 10 квітня 2020 року.

«Проблема в тому, що укладання договору з 10 квітня 2020 року можливе лише у тому випадку, якщо на це згодні і провайдер, і ОКУ. Якщо провайдер на це не згоден, то договір набуває чинності не з цієї дати, а з набрання законної сили судовим рішенням (після розгляду в апеляційній інстанції)»,  вважає керуючий партнер компанії Jurimex Юрій Крайняк.

Детальніше про ситуацію з судовими спорами, а також про перші рішення Верховного Суду, які мають бути прецедентом для розв’язання подібних спорів, читайте у матеріалі «Детектора медіа».

«У той же час Верховний Суд сформував відмінну думку щодо строку укладення договорів. З точки зору КАМПу, така позиція Верховного Суду не є справедливою по відношенню до правовласників, використовуючи об'єкти яких провайдери отримують дохід. Втім КАМП як законослухняна організація завжди виконує судові рішення щодо тих користувачів, справи яких розглядались судами»,  йдеться у повідомленні КАМПу.

Нагадаємо, навесні 2020 року КАМП разом з індустрією погодили тарифи виплати роялті за кабельну ретрансляцію. У результаті переговорів учасники погодили таку модель: у 2020 році провайдери платять ОКУ 40 копійок за абонента, у 2021 році – 90 копійок, у 2022 році – 1,5 грн, у 2023 році – 2 грн, у 2024 році – 2,5 грн, у 2025 – 3 грн.

Восени 2020 року КАМП подала десятки позовів до суду як щодо укладання договорів, так і щодо стягнення компенсації за порушення авторських прав на користь одного із правовласників у розмірі від 223 тис до 825 тис грн.

Менеджмент КАМПу переконаний, що шлях судових позовів є прийнятною тактикою для стимулювання ринку платити винагороду за авторські права. Водночас частина провайдерів та профільних юристів переконана, що така тактика суперечить функціям організацій колективного управління, метою яких є збір та розподіл роялті

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1265
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду