detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
11.10.2021 13:51
Верховний суд прийняв рішення на користь Megogo у справі щодо порушення авторських прав
Верховний суд прийняв рішення на користь Megogo у справі щодо порушення авторських прав
Суди відмовили у задоволені скарги організації колективного управління щодо виплати компенсації у понад 223 тисячі гривень.

Верховний суд відмовився відкрити касаційне провадження за скаргою Громадської спілки «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» (КАМП) в інтересах приватного підприємства «Світова музика» у справі проти ОТТ-платформи Megogo. Про це йдеться у судовому реєстрі.

Таким чином залишилось у силі рішення Господарського суду та Північного апеляційного господарського суду. А ці суди відмовили у задоволенні стягнення компенсації за порушення авторського права у розмірі 223 568,91 грн.

Восени 2020 року КАМП, яка збирає та виплачує роялті за авторські та суміжні права за кабельну ретрансляцію, подала понад 30 позовів до суду на провайдерів з вимогою стягнення компенсації за порушення авторських прав. Серед них і позов до Megogo. Він поданий в інтересах приватного підприємства «Світова музика», яке діє на підставі договору з російською компанією ТОВ «Олл Мьюзік Паблішинг».

У квітні 2021 року Господарський суд відмовив у задоволенні цього позову. Як йдеться в рішенні суду, 21.07.2020 представник КАМПу зафіксував на сайті Megogo ретрансляцію каналу MTV Hits, де використовувались твори, права на які має «Світова музика». Однак, суд відмовив у задоволені позову на тій підставі, що фіксація порушення здійснювалась наприкінці липня 2020 року, а сам договір, згідно якого КАМП отримав в управління ці музичні твори, датований 7 серпня 2020 року.

«Тобто, на момент фіксації порушення авторських прав вищезазначені музичні твори не перебували в управлінні Громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав"», – зазначив суд.

КАМП оскаржив це рішення в апеляційній інстанції, і 6 липня 2021 року Північний апеляційний господарський суд залишив у силі рішення суду першої інстанції.

А 10 вересня Верховний Суд відмовив у відкритті касаційного провадження за скаргою КАМПу через те, що «вона подана на судові рішення, що не підлягають касаційному оскарженню.

У коментарі «Детектор медіа» Павло Калениченко, керівник КАМПу, зазначив, що вважає, що справа не дійшла до касаційної інстанції і не може вважатись прецедентом: «Рішення касаційної інстанції немає».

Також він додав, що КАМП веде переговори з Megogo і сподівається на укладання договору.

«Ми сподіваємось, що нам це вдасться і Megogo дотримуватиметься авторського права. Якщо ні, то звісно будуть інші судові позови. Або від КАМПу, або безпосередньо від правовласників: «Світової музики» або від інших компаній, –  сказав Павло, – Ми переконані, що всі,  хто використовує чуже майно мають за це платити. Інакше можливі позови та компенсації. На сьогоднішній день у нас практика не дуже позитивна. Але прецеденту зараз не має. І ми сподіваємось, що касаційна інстанція прийме рішення, можливо. З інших справ і воно буде законним та справедливим».

За його словами, подати новий позов не є проблемою, оскільки  на сервісі Megogo використовується велика кількість різних творів.

Павло Калениченко сказав, що наразі в судах розглядається три позови від «Світової музики», ще один від іншої компанії.

«Детектор медіа» також звернувся до Megogo з проханням прокоментувати цю справу і стосунки з організацією колективного управління і чекає на коментар.

Нагадаємо, у серпні 2021 року Північний апеляційний господарський суд прийняв рішення на користь «Радіо Рокс-Україна» (юридична особа ПП «Фірма «Лямін») у справі за позовом  приватного підприємства «Світова музика» про стягнення 217 тисяч гривень за порушення авторських прав.

Графіка: Megogo 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY