Спільнота авторів Харчишина, інвестори, музичні лейбли, концертна та ресторанна індустрії закликають розблокувати збір роялті

Спільнота авторів Харчишина, інвестори, музичні лейбли, концертна та ресторанна індустрії закликають розблокувати збір роялті

14 Вересня 2021
1895
14 Вересня 2021
15:22

Спільнота авторів Харчишина, інвестори, музичні лейбли, концертна та ресторанна індустрії закликають розблокувати збір роялті

1895
Користувачі контентом готові сплачувати авторські винагороди, якщо держава забезпечить прозорі процеси утворення тарифів, збору інформації про використання творів і власне сплату роялті.
Спільнота авторів Харчишина, інвестори, музичні лейбли, концертна та ресторанна індустрії закликають розблокувати збір роялті
Спільнота авторів Харчишина, інвестори, музичні лейбли, концертна та ресторанна індустрії закликають розблокувати збір роялті

Громадська організація «Українська агенція з авторських та суміжних прав» під час пресконференції в Українському кризовому медіацентрі презентувала звернення представників медіаринку, авторської спільноти, музичних лейблів, концертної та ресторанної індустрії.

У ньому організації висловили потребу в реформі авторського права через «загострення проблеми дотримання авторських і суміжних прав в Україні», а також «монополізацію та узурпацію ринку інтелектуальної власності». Інша проблема — неможливість сплати роялті виконавцям з-за кордону, що суперечить у тому числі пунктам Угоди про асоціацію між Україною і Європейським союзом, сказав голова УААСП Валерій Харчишин.

Звернення надішлють президенту, голові парламенту, голові профільного комітету Верховної Ради, прем'єрміністру, міністрам економіки і культури, а також народним депутатам, сказав віце-президент УААСП, лідер гурту «Антитіла» Тарас Тополя.

На думку підписантів, змінити ситуацію можна в два кроки: розблокувати збір роялті через ухвалення законопроєкту №5572, а також утворити парламентську робочу групу та розпочати узгодження редакції нового закону «Про авторське право і суміжні права» на основі законопроєкту № 5552-2.

«Це звернення, по суті, підтримала вся індустрія країни», — узагальнив Тарас Тополя. Він сказав, що серед підписантів близько 200 регіональних радіостанцій, мережі радіохолдингів «ТАВР медіа», «Український медіахолдинг», радіогрупи «Люкс», регіональні й державні телерадіокомпанії («Суспільне», «Львівська хвиля», «Віта», Vezha тощо), фестивалі Atlas Weekend, «Файне місто», «Захід фест», «Бандерштат», Bezviz, «Таврійські ігри», Radioday, музичні видавництва, виконавці поп-, рок- і електронної музики (серед них Mozgi Entertainment, Vidlik, mamamusic, гурти Go A, «Друга ріка», ТНМК тощо), а також концертні агенції, організатори гастролей, більше 2000 ресторанів і мереж, представлені двома асоціаціями, «Львівський холдинг емоцій Фест» (більше 150 закладів) та інші.

Ініціатори законопроєкту №5572 — народні депутати фракції партії «Слуга народу» Микита Потураєв і Олександр Санченко — запропонували зміни до закону «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», зокрема щодо збору доходу від прав організаціями колективного управління (тобто посередниками між авторами та користувачами). Його суть полягає в тому, щоб дозволити зареєстрованим організаціям колективного управління добровільно збирати роялті, поки Міністерство економіки не ухвалить рішення про акредитацію організацій.

Повний текст звернення: 

Нагадаємо, 17 грудня комісія Мінекономіки підбила підсумки конкурсу і прийняла рішення про акредитацію ОКУ у двох двох сферах. У сфері публічного сповіщення, де платниками роялті за використання музичних творів є телерадіокомпанії, комісія визначила переможцем новостворену громадську спілку «Автори та видавці», президенткою якої є співачка Руслана Лижичко. У сфері публічного виконання, де платниками роялті є готелі, ресторани та кафе — «Організацію колективного управління авторськими та суміжними правами» (ОКУАСП).

Ще один учасник конкурсу — «Українська агенція з авторських та суміжних прав» (УААСП) на чолі з Валерієм Харчишиним — попросила міністра зупинити процес акредитації, бо вважає, що конкурсна процедура проходила з порушеннями. 25 січня 2021 року під стінами парламенту УААСП організувала акцію протесту музикантів, а в березні поскаржилася в НАБУ. Міжнародна спільнота CISAC також надіслала лист до міністра економіки, де висловила занепокоєння тим, як були проведені конкурси на акредитацію. Зрештою, в Мінекономіки так і не підписали рішення про акредитацію організаціям-переможцям. Більше про цей конфлікт читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1895
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду