Варениця: Мораторій на рекламу ліків забере в телебачення третину рекламних грошей

Варениця: Мораторій на рекламу ліків забере в телебачення третину рекламних грошей

31 Серпня 2021
1987
31 Серпня 2021
17:17

Варениця: Мораторій на рекламу ліків забере в телебачення третину рекламних грошей

1987
Втрату таких грошей складно буде складно компенсувати, тож доведеться задуматися про низку непопулярних заходів, аби скоротити бюджети, зазначив комерційний директор «1+1 медіа».
Варениця: Мораторій на рекламу ліків забере в телебачення третину рекламних грошей
Варениця: Мораторій на рекламу ліків забере в телебачення третину рекламних грошей

Мораторій на рекламу ліків забере в телебачення третину рекламних грошей, вважає комерційний директор «1+1 медіа» Валерій Варениця.

«Заборона реклами ліків, медичних виробів та всього, що ми об’єднуємо в категорію “фарма” матиме катастрофічні наслідки для телевізійного ринку, адже дохід від цієї реклами становить не менше третини доходів українських телевізійних груп. Це не три-чотири основні гравці, як в інших категоріях, а десятки гравців галузі, й серед них домінують вітчизняні виробники. Тому така заборона матиме вплив не тільки на нас, але й на українських виробників», — зазначив він.

За словами Валерія Варениці, фарма викуповує майже четверту частину інвентарю «1+1 медіа», а для групи «Інтер» цей відсоток становить понад 50.

«Втрату таких грошей складно буде компенсувати, а отже, нам доведеться задуматися про низку непопулярних заходів, аби скоротити бюджети. Це призведе до погіршення якості телевізійного продукту і відтоку частини глядачів на "неукраїнський" сегмент телебачення», — зазначив Валерій Варениця.

Нагадаємо, з 2022 року в Україні планують заборонити рекламу ліків. Наприкінці серпня президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони, яким пропонується тимчасово, до 1 січня 2024 року, заборонити будь-яку рекламу лікарських засобів. До кінця 2021 року уряд має розробити відповідний мораторій.

З ініціативою обмежити рекламу ліків та запровадити штрафи за неправдиві рекламні повідомлення, які стосуються медикаментів і медицини, Міністерство охорони здоров’я виступало віддавна — ще задовго до початку пандемії. Однак із таким радикальним рішенням ринок стикнувся вперше.

Індустрія відразу дала зрозуміти, що це рішення буде для неї болючим ударом. Приміром, за оцінками Ocean Media Plus, у 2021 році реклама ліків принесе українським каналам 4,7 мільярда гривень із податками, а це близько 33% з усіх доходів. Індустріальний телевізійний комітет звернув увагу на те, що повної заборони на подібну рекламу «не існує у жодній з розвинутих країн світу».

Фото: istockphoto.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1987
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду