detector.media
Детектор медіа
«Детектор медіа»
18.05.2021 18:59
«Дизель Студіо» звинуватила Майкла Щура у розпалюванні національної ненависті та порушенні авторських прав (ОНОВЛЕНО)
«Дизель Студіо» звинуватила Майкла Щура у розпалюванні національної ненависті та порушенні авторських прав (ОНОВЛЕНО)
«Дизель Студіо» висунула претензію-вимогу до громадської організації «Українське телебачення Торонто» у зв’язку із порушенням майнового авторського права.

Український виробник телевізійних шоу «Дизель Студіо» звинуватив громадську організацію «Телебачення Торонто» у привласненні авторської назви і відео, про що повідомив у коментарі «Детектор Медіа».

«На офіційній сторінці було опубліковано відео під назвою «Дизель Шоу і деструктив, Медведчук, Оксана Марченко, Кива, VovaZIL’Vova: #@)₴?$0 з Майклом Щуром #30», яке містить об’єкти права інтелектуальної власності, що належать «Дизель Студіо», — заявив представник «Дизель Студіо».

Український виробник телевізійних шоу вважає, що використання назви і відео підпадає під декілька статей Закону України «Про авторське право і суміжні права».

Згідно закону, право на використання твору належить автору або іншій особі, яка одержала відповідне майнове право у встановленому порядку.

Використання твору здійснюється лише за згодою автора або особи, якій передано відповідне майнове право.

«Оскільки, «Дизель Студіо» жодних дозволів на будь-яке використання фрагментів телевізійної передачі «Дизель Шоу» не надавала, ми вважаємо використання відео кричущим порушенням виключних авторських майнових прав та майнових прав на інші об’єкти права інтелектуальної власності «Дизель Студіо», — заявили у компанії-виробника.

На вимогу «Дизель Студіо» «Телебачення Торонто» повинно негайно припинити публічне розповсюдження фрагментів телевізійної передачі «Дизель Шоу». У разі відмови виробник звернеться з позовом до суду.

«Ми також хотіли б привернути вашу увагу, що вбачаємо у висловлюваннях ведучих Майкла Щура та Ярослави Кравченко умисні дії спрямовані на розпалювання національної ворожнечі та ненависті та на приниження честі,  гідності та образа почуттів громадян», — додали в «Дизель Студіо».

Окрім цього, тут вважають, що Майкл Щур висловив суб’єктивну позицію, що також є порушенням журналістської етики та законодавства України.
Зокрема «Дизель Студіо» вбачає порушення у наступних висловах:

Відповідь «Телебачення Торонто»

За словами представників «Телебачення Торонто», їхня команда не перший рік знімає відео про різних людей і точно знає, що «використання фрагментів чужих авторських творів без попереднього дозволу передбачене 21-ю статтею Закону України про авторське та суміжні права».

«Телебачення Торонто» не погоджується з вимогою «Дизель Студіо», оскільки використання фрагментів чужих авторських творів без попереднього дозволу передбачено українським законодавством. Зокрема стаття 21 закону України про авторське право і суміжні права передбачає вільне використання твору без згоди автора (чи іншої особи, яка має авторське право), але з обов’язковим зазначенням імені автора і джерела запозичення.

Громадська організація чітко зазначає у своєму матеріалі, що джерелом цитованих уривків відео є канал ICTV (а також ютуб-канали ICTV та «Дизель Шоу»). Цитовані фрагменти також містять логотип ICTV.

Ресурс використав зазначені уривки з метою критики та полеміки, впевнене у правомірності своїх дій та не погоджується з вимогами видалити даний матеріал.

«Телебачення Торонто» вбачає у таких погрозах спроби цензури у відповідь на обґрунтовану критику. Тема вакцинації є однією з найбільш актуальних на сьогодні, а антивакцинаторські меседжі – дуже шкідливими для суспільства. Ми переконані, що закон на нашій стороні, а цензурі не місце в українському інформаційному просторі.

Напередодні ведучий Майкл Щур повідомив, що «Дизель шоу» вимагає видалити зі свіжого випуску сюжет про них начебто через порушення їхніх авторських прав.

Фото:Нromadske

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY