Youtube заблокував акаунт чернівецького каналу ТВА через 15-секундне відео про Чорнобиль

Youtube заблокував акаунт чернівецького каналу ТВА через 15-секундне відео про Чорнобиль

3 Лютого 2022
3856
3 Лютого 2022
08:37

Youtube заблокував акаунт чернівецького каналу ТВА через 15-секундне відео про Чорнобиль

3856
Через цей же відеоролик раніше блокували ютуб-акаунт каналу «Наш», також режисер відео Андрій Приймаченко закидав компанії HBO порушення його авторських прав.
Youtube заблокував акаунт чернівецького каналу ТВА через 15-секундне відео про Чорнобиль
Youtube заблокував акаунт чернівецького каналу ТВА через 15-секундне відео про Чорнобиль

Відеоплатформа Youtube заблокувала акаунт чернівецького телеканалу ТВА. Про це пише Інститут масової інформації з посиланням на директора ТВА Вадима Пелеха.

За його словами, причиною блокування стали три скарги від юридичної компанії Law Net на порушення авторських прав. Одна з них стосувалась використання в сюжеті 15-секундного фрагмента про Чорнобильську трагедію, правовласником якого є режисер Андрій Приймаченко.

Вадим Пелех заявляє, що після скарги сюжет було видалено, але згодом юристи Law Net поскаржилися на інші сюжети. Як стверджує директор телекомпанії, він був готовий виправити ситуацію, але в Law Net, за його словами, сказали, що вже нічого видаляти не треба – тільки заплатити гроші.

«Ми поважаємо авторське право і повідомили, що видалимо сюжети з використанням цієї хроніки. Власне, так відразу й зробили. Між іншим, на виправлення ситуації дається три місяці. Однак справа цим не обмежилася. Представники Law Net знайшли інші сюжети 2006 та 2007 років, на які також надіслали скарги.

Я зателефонував Law Net, щоб повідомити про виправлення ситуації. На що почув відповідь: "Можете нічого вже не видаляти. У нас готуються інші скарги. А за використання фрагментів маєте сплатити по 700 доларів".

Це чистий шантаж компанії, який не має стосунку до авторських прав! Чим вони відрізняються від вірусу, який блокує комп’ютер і обіцяє розблокування тільки після того, як скинеш на картку 300 доларів?» – прокоментував Вадим Пелех.

Наразі основний ютуб-акаунт телекомпанії заблоковано, а юристи каналу готують звернення до Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення і в Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова. Вадим Пелех каже, через блокування ютуб-каналу зник 10-річний відеоархів, частину якого не можна відтворити.

Раніше режисер Андрій Приймаченко, «Укркінохроніка» та «Укртелефільм» висловлювали претензії до американського телеканалу HBO через порушення їхніх авторських прав у серіалі «Чорнобиль».

12 червня 2019 року Приймаченко заявив, що його відео використали у серіалі без дозволу. Мова йшла про візуалізацію запису телефонних переговорів 26 квітня 1986 року диспетчера ЦППЗ (центрального пункту пожежного зв'язку) з диспетчерами ВПЧ (воєнізованої пожежної частини) Чорнобильської АЕС. Аналогічне відео є у першій серії мінісеріалу НВО «Чорнобиль». 

26 квітня 2021 року Наталія Гнатюк, адвокатка Приймаченка та державного підприємства «Українська студія хронікально-документальних фільмів», розповіла, що НВО порушила їхні авторські права в серіалі «Чорнобиль». Приймаченко після виникнення конфлікту з НВО отримав авторські права на відео. Його захисниця також отримала від кіноархіву Пшеничного монтажні листи, які підтверджують, що розмова на відео була постановкою. Однак представники НВО заперечували, що режисер чи «Укркінохроніка» володіють авторськими правами на цей фрагмент.

У 2021 році ютуб-канал телеканалу «Наш» був частково заблокований через скарги Law Net, які стосувались того ж відео про Чорнобиль.

Ілюстрація: YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3856
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду