Провайдер виграв суд щодо авторських прав у «Коаліції аудіовізуальних і музичних прав»

Провайдер виграв суд щодо авторських прав у «Коаліції аудіовізуальних і музичних прав»

15 Березня 2021
2919
15 Березня 2021
11:33

Провайдер виграв суд щодо авторських прав у «Коаліції аудіовізуальних і музичних прав»

2919
Організація колективного управління вимагала стягнення за порушення авторського права у розмірі 793 604,79 грн. Однак суд став на бік провайдера.
Провайдер виграв суд щодо авторських прав у «Коаліції аудіовізуальних і музичних прав»
Провайдер виграв суд щодо авторських прав у «Коаліції аудіовізуальних і музичних прав»

Господарський суд міста Києва відмовив у задоволенні позову організації колективного управління «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» до провайдера «Консолідована телевізійна мережа». Про це йдеться у рішенні суду.

Громадська спілка «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» (КАМП) подала позов до суду і вимагала стягнення компенсації за порушення авторського права у розмірі 793 604, 79 грн. Діяла вона в інтересах Приватного підприємства «Світова музика». Ця компанія діє на підставі договору з юридичною особою, зареєстрованою у Російській Федерації «ООО "Олл Мьюзик Паблишинг"» (ТОВ «Олл Мьюзік Паблішинг»).

У своїх позивних вимогах КАМП закидав провайдеру використання музичних творів (The Scotts, Break my heart, Blow the smoke, In your eyes, Mi Gente, Physical, This is Real, Blinding light, Say So, Thong Song, Lose Somebody) під час ретрансляції каналу Club MTV без відповідного договору з акредитованою ОКУ.

Провайдер стверджував, що транслює згаданий канал, оскільки має відповідну угоду з «1+1 Інтернет».

Суд зазначив, що представники КАМПу зафіксували сповіщення згаданих музичних творів 22 червня 2020 року. Однак додаток договору між організацією колективного управління та правовласника «Світова музика», в інтересах якого він діє, датований 7 серпня 2020 року. Саме цей документ визначає передання творів в управління спілки.

«Тобто, на момент фіксації порушення авторських прав вищезазначені музичні твори не перебували в управлінні Громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав"», – йдеться у рішенні суду.

Саме тому суд прийняв рішення відмовити у задоволенні позову.

Нагадаємо,  у лютому 2020 року КАМП виграла суд у провайдера «Пролінк» на суму на 660 тис. грн. за порушення авторських прав.

Навесні 2020 року КАМП разом з індустрією погодили тарифи виплати роялті за кабельну ретрансляцію. У результаті переговорів учасники погодили таку модель: у 2020 році провайдери платять ОКУ 40 копійок за абонента, у 2021 році – 90 копійок, у 2022 році – 1,5 грн, у 2023 році – 2 грн, у 2024 році – 2,5 грн, у 2025 – 3 грн.

Восени 2020 року КАМП подала десятки позовів до суду як щодо укладання договорів, так і щодо стягнення компенсації за порушення авторських прав на користь одного із правовласників у розмірі від 223 тис. до 825 тис. грн.

Менеджмент КАМПу переконаний, що шлях судових позовів є прийнятною тактикою для стимулювання ринку платити винагороду за авторські права. Водночас частина провайдерів та профільних юристів переконана, що така тактика суперечить функціям організацій колективного управління, метою яких є збір та розподіл роялті

Ілюстрація: скріншот з сайту КАМП

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2919
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду