detector.media
12.04.2021 14:14
Мовний омбудсман співпрацюватиме з Нацрадою та контролюватиме, як канали дотримуються мовних квот
Мовний омбудсман співпрацюватиме з Нацрадою та контролюватиме, як канали дотримуються мовних квот
Розробкою документу займалися фахівців регулятора й Офісу омбудсмана.

Уповноваженого із захисту державної мови співпрацюватиме з Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення в питаннях, спрямованих на захист державної мови. Про це повідомила Нацрада.

«Регуляторний орган (8 квітня) затвердив Порядок взаємодії Уповноваженого із захисту державної мови з Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, – йдеться в повідомленні. – Цей документ визначає механізм взаємодії Уповноваженого з Національною радою, спрямованої на захист державної мови як невіддільного елементу конституційного ладу, забезпечення дотримання порядку її функціонування і застосування, визначеного чинним законодавством»

Членкиня Нацради Олена Ніцко розповіла, що розробкою документу займалася робоча група, яка складалася з фахівців регуляторного органу й Офісу омбудсмана

«Документ визначає механізм взаємодії Уповноваженого з Національною радою з метою захисту державної мови як невіддільного елементу конституційного ладу, забезпечення дотримання порядку її функціонування і застосування, визначеного законом України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" та законом України "Про телебачення і радіомовлення"», – зазначається в повідомленні.

Порядок передбачає, що:

Мовний омбудсман та Нацрада також можуть утворювати робочі групи для підготовки пропозицій щодо вдосконалення законодавства у частині застосування державної мови у сфері телерадіомовлення.

Нагадаємо, моніторинг Національної ради з питань телебачення та радіомовлення свідчить, що в березні 2021 року загальнонаціональні радіостанції дотримувались квоти української мови. Радіостанцій вели програми виключно державною мовою. Це «Країна ФМ», «Українське радіо», «Люкс ФМ»,. «Промінь», «Культура», «Ретро», «Мелодія», «Наше радіо». При цьому в ефірі «Країна ФМ», «Українського радіо» та радіо «Культура» звучать тільки українські пісні.

Відповідно до норм законодавства квота українських пісень на радіо становить не менше 35%, а добова частка ведення програм не менше 60%.

Фото: starkon.city

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY