Профільний парламентський комітет визнав діяльність Нацради за 2020 рік задовільною

Профільний парламентський комітет визнав діяльність Нацради за 2020 рік задовільною

31 Березня 2021
2295
31 Березня 2021
17:23

Профільний парламентський комітет визнав діяльність Нацради за 2020 рік задовільною

2295
І рекомендував Верховній Раді схвалити звіт регулятора.
Профільний парламентський комітет визнав діяльність Нацради за 2020 рік задовільною
Профільний парламентський комітет визнав діяльність Нацради за 2020 рік задовільною

Парламентський Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики прийняв звіт Національної ради з питань телебачення та радіомовлення за 2020 рік і визнав роботу регулятора задовільною. За це рішення проголосувало більшість членів комітету.

Голосів проти не було, утримались Микола Княжицький, Володимир В'ятрович та Софія Федина.

Під час розгляду звіту голова Нацради Ольга Герасим’юк підвела підсумки роботи регулятора за 2020 рік. Зокрема, вона відзначила прийняті зміни. Які дозволили регулятору працювати в умовах пандемії та карантинних заходів. Зокрема, були запроваджені безвиїзні перевірки, мовники отримали можливість тимчасово відступити від умов ліцензії, була створена платформа обміну контентом Media Change Ukraine.

Завдяки можливостям проводити безвиїздні перевірки Нацрада «отримала змогу не лише фіксувати порушення, а й проводити перевірки та застосовувати санкції». І за рік встигла провести 84 планові та 131 позапланову перевірку. Під час проведення виборчої кампанії регулятор подав 56 адміністративних протоколів про порушення до судів.

Натомість Нацрада не мала змоги проводити конкурси і відповідно створити умови для повної відмови від аналогового мовлення. За її словами, після затвердження Кабінетом міністрів методики нарахування ліцензійного збору, регулятор зможе розпочати переоформлення аналогових ліцензій у цифрові без конкурсу.

Також, за словами пані Герасим’юк, були встановлені додаткові передавачі «Зеонбуду» та забезпечення умов для створення державного мультиплексу МХ-7.

Окрім цього голова регулятора відзначила позитивні зміни у ситуації з дотриманням мовних квот. Адже у мовленні телеканалів порушень не було, а щодо радіостанцій було прийнято рішення щодо трьох штрафів.

Ольга Герасим’юк відзначила роботу регулятора щодо розширення мережі для радіостанцій суспільного мовника, співпрацю зі «Стоп фейк», роботу над законом «Про медіа» тощо.

Натомість член Рахункової палати Ігор Яремчук розказав про результати аудиту регулятора, який виявив неефективне планування та неефективне використання 96 мільйонів гривень на побудову моніторингового центру, а також порушення дисципліни під час проведення публічних закупівель. Члени Нацради надали відповідь на цю інформацію. Детальніше про розгляд звіту Нацради та запитання народних депутатів до членів регулятора читайте незабаром у матеріалі «Детектор медіа».

Нагадаємо, Нацрада щороку до 1 лютого подає звіт про свою діяльність за попередній рік президенту і Верховній Раді. Президент і парламент можуть за результатами розгляду звіту прийняти рішення про незадовільну оцінку діяльності члена (членів) Нацради, призначених ними, та достроково припинити повноваження члена (членів) Нацради.

У березні 2020 року президент Володимир Зеленський за результатами розгляду звіту Нацради за 2019 рік звільнив чотирьох членів регуляторного органу, призначених за квотою президента України: Уляну Фещук, Сергія Костинського, Валентина Коваля і Юрія Зіневича. Іншим указом він заново призначив членами Нацради Валентина Коваля та Юрія Зіневича.

У квітні 2020 року парламентський Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Верховній Раді визнати незадовільною діяльність Нацради за 2019 рік за результатами розгляду її звіту. Однак Верховна Рада звіту Нацради так і не розглянула.

Ілюстрація: скріншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2295
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду