Нацрада має провести конкурс для мультиплексу МХ-7, однак ще не отримала звернення від Концерну РРТ

Нацрада має провести конкурс для мультиплексу МХ-7, однак ще не отримала звернення від Концерну РРТ

4 Березня 2021
4396
4 Березня 2021
11:54

Нацрада має провести конкурс для мультиплексу МХ-7, однак ще не отримала звернення від Концерну РРТ

4396
Концерн РРТ до регулятора ще не звертався.
Нацрада має провести конкурс для мультиплексу МХ-7, однак ще не отримала звернення від Концерну РРТ
Нацрада має провести конкурс для мультиплексу МХ-7, однак ще не отримала звернення від Концерну РРТ

Перед запуском свого мультиплексу Концерн РРТ має повідомити регулятор про технічну готовність для проведення конкурсу серед каналів, які бажатимуть мовити у цифрі. Про це «Детектор медіа» повідомив член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Олександр Ільяшенко.

«Офіційно до нас ще ніхто не звертався. Жодних листів чи заяв ми не отримували від Концерну РРТ. Нам самим цікаво, як зненацька вони побудували  мультиплекс. За які гроші, за чий рахунок», – сказав він.

За його словами, згідно домовленості Концерн має за п’ять місяців до запуску мультиплексу звернутись до Нацради і повідомити про характеристики мережі. А далі регулятор має провести конкурс серед каналів, які захочуть мовити у цьому мультиплексі.

«Можливо до осені мультиплекс буде готовий технічно. Тому що запустити його без каналів не має сенсу. А щоб вони там з’явились слід провести конкурс», – додав Ільяшенко.

Наприкінці минулого року керівник Концерну РРТ Кирило Данилов в інтерв’ю «Детектор медіа» розповідав про пошук інвесторів для цього проєкту. І серед потенційних інвесторів він називав медіагрупи.

Можливість приватного фінансування член Нацради оцінює обережно: «Головне, щоб ми не наступили на ті самі граблі. Якщо це державна структура, то я вважаю, що вона отримувати інвестиції від приватних структур, то однаково залежатиме від них. А якщо держава вже взялась за побудову мультиплекса, зобов’язала Концерн РРТ бути оператором, то треба державі  й виділити фінансування на цей проєкт. Хоча до мультиплексу та його доцільності було багато питань».

Серед таких питань Олександр Ільяшенко згадує висловлювання медіагруп щодо розширення безкоштовної цифри, які  казали, що «28 каналів  у відкритому доступі – це вже перебір»: «У  нас не настільки великий рекламний ринок, щоб можна було ці канали прогудувати».

Раніше у коментарі «Детектор медіа» директор департаменту дистрибуції та розвитку мережі мовлення «1+1 медіа» Андрій Мальчевський казав, що медіагрупа буде готова перевести якісь зі своїх каналів у мультиплекс Концерну за певних обставин: «Для цього повинні бути створені реальні ринкові умови та проводитись відкритий конкурс».

Група StarLightMedia звертала увагу, що приймати рішення про можливе розміщення каналів у новому мультиплексі Концерну РРТ (як і в будь-якому іншому) буде виходячи з бізнес-логіки. Але Микола Фаєнгольд, в.о. директора дивізіону Pay & Digital TV групи StarLightMedia, прогнозував, що в нинішній ситуації Концерну буде складно знайти клієнтів

Нагадаємо, на початку 2020 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення отримала від УДЦР висновки на 158 частот для побудови ще одного загальнонаціонального мультиплексу – МХ-7. Цей проєкт має стати альтернативою чотирьом загальнонаціональним мультиплексам оператора-монополіста «Зеонбуду».

Однак за весь рік концерн так і не спромігся побудувати мультиплекс. Тому що на цей проєкт не було виділене фінансування. Це близько 280-300 млн грн.

Однак на початку березня 2021 року Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, яка є органом управління Концерну РРТ, повідомила про те, що мультиплекс МХ-7 вже побудований і має запуститись восени.

 

Ілюстрація: логотип Концерну РРТ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4396
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду