Суд скасував рішення Нацради про побудову мультиплексу МХ-7

Суд скасував рішення Нацради про побудову мультиплексу МХ-7

11 Березня 2021
2835
11 Березня 2021
10:51

Суд скасував рішення Нацради про побудову мультиплексу МХ-7

2835
Рішення було прийняте у справі за позовом оператора зв’язку «Мобіком».
Суд скасував рішення Нацради про побудову мультиплексу МХ-7
Суд скасував рішення Нацради про побудову мультиплексу МХ-7

Окружний адміністративний суд міста Києва визнав протиправним та скасував рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо створення цифрового мультиплексу МХ-7. Про це йдеться у рішенні суду від 22 лютого.

Воно прийняте у справі з позовом оператора зв’язку  ТОВ «Мобіком». Компанія  надає в оренду високошвидкісні канали зв’язку, передає дані та надає доступ до інтернету.  Її клієнтами є телеканали, банки, інші організації.

Позивач посилався на  порушення при прийнятті згаданого рішення регулятором частини 5 ст. 23 ЗУ «Про телебачення і радіомовлення» та п. 3.1, 3.4 «Положення про порядок видачі ліцензії провайдера програмної послуги». Адже  прийняттю рішення не передував конкурс.

Регулятор посилався на  розпорядження Кабінету Міністрів та План розвитку національного теоерадіоінформаційного простору. Згідно з цими документами Національній раді спільно з Концерном РРТ доручено опрацювати питання щодо концепції використання смуги радіочастот 174-230 МГц. Це діапазон мультиплексу МХ-7.

Також регулятор звертав увагу на відсутність порушеного права позивача, з огляду на відсутність у позивача ліцензії для здійснення виду діяльності, щодо якого прийнято оспорюваний акт.

«Суд доходить висновків, що  вищезазначеною нормою законодавства, на яке посилається відповідач в оспорюваному рішенні та у відзиві на позов, передбачено співпрацю  (використання потужностей) з  третьою особою, натомість, не надано прав відповідачу на прийняття рішення про видачу третій особі ліцензії поза конкурсом, – йдеться у рішенні, – Отже, використання каналів багатоканальних телемереж, яке здійснюється оператором багатоканальної телемережі, потребує ліцензії на мовлення».

Саме тому суд задовольнив позов та скасував рішення Нацради про створення МХ-7.

«Детектор медіа» звернувся до пресслужби Нацради з проханням прокоментувати рішення суди та розказати чи має намір регулятор його оскаржувати.

Нагадаємо, рішення «Про створення багатоканальної телемережі у діапазоні 174-230МГц (МХ-7)» регулятор прийняв 5 грудня 2019 року. Ці частоти планувалися для державного мультиплексу  Концерну РРТ.

2 березня 2021 року Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України заявила про створення державного цифрового мультиплексу МХ–7, який розпочне свою роботу восени 2021 року й дасть змогу мовити у Т2 ще 12 каналам.

1 березня, за день до повідомлення Держспецзв’язку про створений мультиплекс, заявку до Нацради на отримання ліцензії провайдера програмної послуги  мультиплексу МХ-7 подала ТОВ «Нові телекомунікаційні мережі».

Найближчим часом Нацрада планує розглянути нову заявку. Член Нацради Олександр Ільяшенко у коментарі «Детектору медіа» сказав, що надати ліцензію без конкурсу, про що просять «Нові телекомунікаційні мережі», неможливо.

 

Ілюстрація: логотип компанії «Мобіком»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2835
Читайте також
30.05.2021 15:46
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
5 438
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
NOVUY
1138 дн. тому
Розшифруй написане.
Данюха
1139 дн. тому
Нахуй было суд закрыл мх7 гандони какие то а не нацики
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду