Рада звільнила від ПДВ виробників фільмів та відеоконтенту на експорт

Рада звільнила від ПДВ виробників фільмів та відеоконтенту на експорт

21 Липня 2020
3847
21 Липня 2020
16:49

Рада звільнила від ПДВ виробників фільмів та відеоконтенту на експорт

3847
Нардепи сподіваються, що запропоновані зміни сприятимуть розвитку кіновиробництва та покращенню іміджу України закордоном.
Рада звільнила від ПДВ виробників фільмів та відеоконтенту на експорт
Рада звільнила від ПДВ виробників фільмів та відеоконтенту на експорт

Верховна Рада 21 липня 2020 року підтримала за основу та в цілому законопроєкт №3060 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки та підвищення міжнародної конкурентоспроможності галузі відео- та кіно- виробництва». За прийняття законопроєкту в цілому проголосували 229 народних депутатів.

Цей проєкт закону 12 лютого 2020 року подали 36 народних депутатів від різних фракцій, які пропонували внести зміни до пунктів 186.3 ст.186 Податкового кодексу України.  

«Законопроєкт пропонує звільнити від оподаткування ПДВ в Україні експорт послуг з виробництва та компонування відео-фільмів, кіно-фільмів, анімаційних (мультиплікаційних) фільмів, телевізійних програм, рекламних роликів, фото-рекламних матеріалів, комп’ютерної графіки. <..> Законопроєкт також містить технічну зміну, яка повертає до Податкового кодексу України норму, що виключає субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, передбачених Законом України "Про державну підтримку кінематографії в Україні", з переліку оподатковуваних в Україні доходів нерезидентів», – пишуть у пояснювальній записці нардепи.

Вони прогнозують, що ці зміни можуть посприяти розвитку локального бізнесу та зростанню національної економіки.

«Основною метою законопроєкту є вдосконалити умови надання послуг із виробництва кіно- та відео-матеріалів на замовлення нерезидентів, привести їх у відповідність з практикою європейських країн та, тим самим, підвищити конкурентоздатність виробництва таких послуг в Україні», – йдеться в пояснювальній записці.

Автори законопроєкту сподіваються, що його ухвалення сприятиме розвитку галузі кіно- та відеовиробництва; розвитку малого та середнього бізнесу, який працює в суміжній з цим сфері (готелі, ресторани, транспорт тощо); розвитку туризму в Україні та покращення її іміджу закордоном; посиленню експортного потенціалу та конкурентоспроможності сфери послуг з виробництва кіно- та відеоконтенту на замовлення нерезидентів.

Нагадаємо, що до 1 січня 2023 року звільнено від оподаткування ПДВ операції з постачання таких робіт і послуг у сфері кінематографії: виробництво національних фільмів; виготовлення архівних комплектів національних фільмів і фільмів, створених на території України; тиражування національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих або озвучених українською мовою на території України; дублювання, озвучення українською мовою іноземних фільмів на території України; збереження, відновлення та реставрація національної кінематографічної спадщини; демонстрування, розповсюдження, публічне сповіщення національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих або озвучених українською мовою на території України.

24 квітня 2019 року Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав законопроєкт про звільнення від оподаткування ПДВ послуг з виробництва фільмів, телепрограм і реклами на замовлення нерезидентів, але з винятком щодо держави-агресора. 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3847
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду