Дмитро Романович, заступник міністра економіки: Наше ключове завдання – завершити процес акредитації ОКУ

Дмитро Романович, заступник міністра економіки: Наше ключове завдання – завершити процес акредитації ОКУ

22 Травня 2020
4304
22 Травня 2020
15:45

Дмитро Романович, заступник міністра економіки: Наше ключове завдання – завершити процес акредитації ОКУ

4304
Заступник міністра – про позицію міністерства щодо реформи організацій колективного управління.
Дмитро Романович, заступник міністра економіки: Наше ключове завдання – завершити процес акредитації ОКУ
Дмитро Романович, заступник міністра економіки: Наше ключове завдання – завершити процес акредитації ОКУ

У березні Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України заявило, що не планує призупиняти процес реформування системи колективного управління авторськими та суміжними правами. А також не бачить підстав для продовження терміну ведення переговорів щодо встановленні тарифів для організацій колективного управління (ОКУ).

Та попри те, що «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» набув чинності 22 липня 2018 року, механізм збору та розподілу авторської винагороди досі не запрацював на повну. Адже наразі заблоковані конкурси на акредитацію ОКУ (у тому числі у сфері публічного сповіщення, яка стосується виплати роялті авторам з боку телеканалів і радіостанцій), не в усіх сферах погоджені з індустрією розміри виплати винагороди, а тимчасові тарифи, визначені міністерством, оскаржуються у судах. Детальніше про це читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Дмитро Романович прокоментував «Детектору медіа» питання конкурсу ОКУ, монополії на ринку збору та розподілу авторської винагороди, роль регулятора в цьому процесі. Він розповів, що результати переговорів щодо кабельної ретрансляції вже оприлюднені.

– Загалом процес у нас такий: сторони розпочинають переговори, і, якщо вони успішні, ми оприлюднюємо результати. А якщо домовитись не вдається, тоді вступають у силу тимчасові тарифи, тим часом сторони продовжують перемовини або йдуть до суду. Міністерство економіки лише відображає статус цих переговорів, ми не є їх учасником.

Чим завершилися переговори з «Українським музичним альянсом» (УМА) та радійниками? Радійники оприлюднили свою позицію щодо тарифів.

– Там ситуація дещо складніша. Міністерство виступало певним майданчиком, ми намагалися звести позиції, тому що сторони були «на полюсах». До певної міри нам це вдалось. Однак попит і пропозиція все ще не зійшлись, і сторони домовленості не фіналізували.

Тобто офіційний термін переговорів завершений. Гравці не домовились, а тимчасові тарифи не влаштовують одну зі сторін. Який вихід ви як регулятор бачите з цієї ситуації?

– Перемовини не залежать від тимчасових тарифів. Це ринковий механізм знаходження справедливої ціни. Тому що держава гірше за ринок знає, скільки коштує та чи інша пісня або певний твір. А тимчасові тарифи, попри те, що вони передбачені законодавством, на мою думку, є надмірним втручанням держави у ринкові відносини.

Чи не плануєте ви переглядати тимчасові тарифи? Вони не влаштовують індустрію, бо, на її думку, можуть призвести до банкрутства компаній. І зараз їх оскаржують низка компаній у суді («Воля-кабель», Business Radio Group, «1+1» та StarLightMedia)

– Ми неодноразово говорили про те, що тимчасові тарифи мають бути повністю скасовані. І думаю, що на законодавчому рівні ми це врегулюємо. Замість них має бути переговорна позиція ринку. Звісно, про це легше говорити, коли ринок сформований, коли є історія акредитованих ОКУ. Але тимчасові тарифи діють не назавжди: це шість місяців, після чого сторони завершують перемовини або намагаються встановити тарифи через суд.

Які законодавчі ініціативи можуть скасувати тимчасові тарифи?

– У законопроєкті №3377 є такі норми. Він уже прийнятий у першому читанні. Думаю, найближчим часом його зможуть прийняти в цілому.

Виходить, що зараз домовленості укладені лише між провайдерами та ОКУ в їхній сфері. Натомість радійники ще не домовилися з УМА, яка опікується суміжними правами, а у сфері публічного сповіщення щодо авторських прав навіть немає акредитованої ОКУ. На вашу думку, як має бути врегульована ситуація з виплатою роялті у цих сферах?

– Автори можуть отримувати роялті і зараз, і за 2019 рік, працюючи напряму чи через свого представника. Блокуючої норми не існує. Зараз ми обговорюємо варіант внесення змін у законодавство, щоб тимчасово, до моменту акредитації, ОКУ могли збирати роялті. Але в цілому наша позиція в тому, щоб була завершена акредитація, пройшли перемовини, і ми нарешті сформували здоровий та адекватний ринок роялті в Україні.

Як може бути розблокована ситуація з акредитацію ОКУ у сфері публічного сповіщення щодо авторських прав? Чи є можливість розпочати новий конкурс?

– Конкурс зараз не завершений, тому ми не можемо його переоголосити. Конкурс заблокований судовими рішеннями, і міністерство не може вчиняти дії щодо акредитації. Тому зараз у межах законопроекту №3377 обговорюється можливість перезапуску конкурсу. Ми обговорюємо такий варіант. Бо зараз ми перебуваємо в певному дедлоці, бо з одного боку не можемо завершити акредитацію, а з іншого – не можемо її перезапустити. Ця історія вимагає вирішення.

Зараз оскаржується склад комісії з акредитації організацій колективного управління з огляду на «конфлікт інтересів членів комісії», які нібито мають стосунок до тих організацій, які були акредитовані. Дмитре, яка ваша позиція щодо цього конфлікту?

– Це майже традиційна проблема для складу комісій. Тому ми через законопроєкт №3377 хотіли б вирішити і це питання та внести зміни щодо формування комісії. Я не можу сказати, що в комісії хтось працює на когось чи є пряма зацікавленість у діях. Але, щоб прибрати ці ризики, ми хочемо переформатувати склад комісії.

Як саме можна прибрати ці ризики? І який механізм ви пропонуєте до обрання членів комісії?

– Ми пропонуємо той варіант, щоб у комісії були лише представники державних органів.

Якою є ваша позиція щодо створення на ринку монополії ОКУ, які мають однакових власників? Адже зараз дві акредитовані ОКУ – КАМП («Коаліція аудіовізуальних і музичних прав») та УМА («Український музичний альянс») мають одно й того самого керівника та однакового співзасновника - ТОВ «Комп Мюзік». Також УЛМП («Українська ліга музичних прав»), яка претендує на акредитацію у сфері публічного сповіщення щодо авторських прав у своїй структурі власності має такі ж компанії, як і інші вже акредитовані ОКУ.

– По-перше, рішення щодо акредитації приймається на основі репрезентативності. Репрезентативність – це питання математичне. Тобто та організація, яка має більше прав, і має бути акредитована. У критеріях до вибору немає питань щодо пов’язаності або вподобань. Це правила, які закладені законом. По-друге, принцип ОКУ в тому, що на конкретному ринку є монополія, бо працює лише одна акредитована організація. Раніше в нас було багато ОКУ, які демпінгували та конкурували одна з одною, і в результаті автори не отримували нічого. Тому задум цієї реформи в тому, щоб була одна сильна організація, що представляє авторів та правовласників і могла б могла адекватно говорити з користувачами.

Якщо користувачі не виплачуватимуть роялті авторам за ті роки, поки не було визначено акредитовані ОКУ, чи застосовуватиме міністерство санкції до цих медіа?

– Наше найперше і ключове завдання – завершити процес акредитації. Тому що без наведення ладу та формування ринку всі інші питання другорядні. Ми будемо вести діалог і шукати шляхи вирішення. Ключове питання – це акредитація.

Коли в такому разі, на вашу думку, це стане можливим?

– Це залежатиме від фінального тексту законопроєкту №3377, який буде проголосований. Але наш намір зробити це в найближчі місяці. Усі наші пропозиції поки що називати зарано. Тому що ми зараз у діалозі з ринком, авторами та правовласниками, щоби сформувати компромісний варіант змін.

Поки ви в діалозі, чи вимагатиме міністерство від користувачів виплачувати роялті за тимчасовими тарифами у тих сферах, де переговори не були результативними або де ще немає акредитованої ОКУ?

– Держава не має втручатись у цей процес. І у сторін є всі інструменти для взаємного тиску. Може, це звучить жорстко, але так формується ринок.

Але якщо користувачі не платять за тимчасовими тарифами, чи будете ви застосовувати до них санкції?

– Подивимось. Поки в нас ще немає даних, аби прокоментувати це.

Чи буде міністерство стежити за розподілом авторської винагороди? Наскільки він є справедливим?

– Міністерство не має втручатись у цей розподіл, адже це ринкові відносини. Міністерство може моніторити й аналізувати звіти. А також реагувати на скарги та зауваження, які надходитимуть з ринку: від авторів, користувачів чи третіх осіб. Роль міністерства – це переважно моніторинг за додержанням правил гравцями на цьому ринку. За грубі порушення ми можемо застосовувати адміністративні санкції. У тому числі – визначати, чи відповідає ОКУ статусу акредитованої. А в усіх питаннях крапку ставитиме суд.

Фото: з особистого архіву Дмитра Романовича

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4304
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду