Відрахування провайдерів за авторські права можуть сягнути 200 млн грн на рік – оцінка АППК

Відрахування провайдерів за авторські права можуть сягнути 200 млн грн на рік – оцінка АППК

4 Травня 2020
2362
4 Травня 2020
18:56

Відрахування провайдерів за авторські права можуть сягнути 200 млн грн на рік – оцінка АППК

2362
За прогнозами асоціацій провайдерів, додаткові платежі для телевізійних провайдерів за використання об’єктів авторського права і суміжних прав можуть зумовити зростання тарифів на платне ТБ.
Відрахування провайдерів за авторські права можуть сягнути 200 млн грн на рік – оцінка АППК
Відрахування провайдерів за авторські права можуть сягнути 200 млн грн на рік – оцінка АППК

Про це говорили учасники відеоконференції, яку організували 1 травня конференція «Дні електронних комунікацій» (ДЕК) і фейсбук-спільнота «Телеком-кружок».

З 10 квітня 2020 року почали діяти норми законодавства про платежі провайдерів за використання об’єктів авторського права і суміжних прав. Розмір плати планується збільшувати поступово - з 0,4 грн до 3 грн у 2025 році за кожного абонента провайдерів. Договори між провайдерами та організаціями колективного управління (ОКУ - управляють авторськими та суміжними правами авторів та інших правовласників) мають укладатися після оприлюднення Міністерством економічного розвитку та торгівлі повідомлення про остаточні тарифи щодо кабельної ретрансляції.

Загальна сума відрахувань у цій сфері у 2025 році може сягнути понад 200 млн грн на рік, підрахували в Асоціації правовласників та постачальників контенту (АППК). Голова правління АППК Наталія Клітна в коментарі «Детектору медіа» зазначила, що ця сума є експертною оцінкою, вирахованою з даних про 5 млн абонентів у системах платного телебачення України.

При цьому провайдер цифрового ефірного телебачення «Зеонбуд» звільняється від сплати нових відрахувань, зауважила пані Клітна. Вона пояснила, що «Зеонбуд» ретранслює лише українські канали, тому не має сплачувати відрахування за ретрансляцію іноземних каналів, як інші провайдери. Адже в прикінцевих положеннях закону «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» було введено термін «кабельна ретрансляція», яка передбачає «трансляції з іншої держави-члена телевізійних та радіопрограм». Цей термін став частиною закону «Про авторське право та суміжні права». Відповідно,  винагороду організаціям колективного управління за «кабельну ретрансляцію» вираховують суто за трансляцію іноземних каналів.

Учасники відеоконференції звертали увагу на те, що на сьогодні в структурі доходу провайдерів роялті (плата телеканалам за право на ретрансляцію їхнього контенту) вже складає до 30% і спрямовується безпосередньо українським та іноземним телеканалам. А від нових платежів за використання об'єктів авторського права і суміжних прав українські автори, за словами учасників заходу, «нічого не отримають, оскільки гроші будуть спрямовані посередникам (ОКУ. - Ред.) для іноземних правовласників».

Спікери конференції вирішили просити акредитовану організацію колективного управління відтермінувати вступ у дію чинної норми закону у зв’язку з економічною кризою. Також вони закликали заступника голови Комітету ВРУ з питань цифрової трансформації Олександра Федієнка та його колег зареєструвати проект закону про впровадження договірного порядку надання дозволу на кабельну ретрансляцію згідно із «Планом виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, з іншої сторони».

Нагадаємо, у березні АППК закликала припинити заходи реформи організацій колективного управління на час надзвичайної ситуації.

Ілюстрація - скріншот з відеоконференції

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2362
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду