Для ефективного управління авторськими правами має бути визначені тарифи та «легальна» організація – експерти

Для ефективного управління авторськими правами має бути визначені тарифи та «легальна» організація – експерти

14 Листопада 2018
1815
14 Листопада 2018
13:55

Для ефективного управління авторськими правами має бути визначені тарифи та «легальна» організація – експерти

1815
Ефективною система колективного управління майновими правами у сфері авторського права та суміжних прав стане лише тоді, коли будуть визначені єдині тарифи. Таку думку висловив менеджер інтелектуальної власності Національної суспільної телерадіокомпанії України Дмитро Гузій під час конференції «МедіаПраво» 13 листопада.
Для ефективного управління авторськими правами має бути визначені тарифи та «легальна» організація – експерти
Для ефективного управління авторськими правами має бути визначені тарифи та «легальна» організація – експерти

Попри прийняття у травні закону «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» питання з тарифами не було погоджене учасниками ринку.

За словами пана Гузія, у законі йдеться, що поки користувачі та правовласники не погодять між собою розмір роялті, організації колективного управління (ОКУ) мають застосовувати тимчасові тарифи, які визначає уряд. «Однак він цього не зробив. І я знаю, що незабаром будуть подані позови через те, що МЕРТ (Міністерство економічного розвитку та торгівлі) не виконав перехідні положення у вказані терміни», - сказав пан Гузій.

Водночас Оксана Ярмоленко, заступниця директора Департаменту інтелектуальної власності МЕРТу, зазначила, що мінімальні тарифи встановлені й опубліковані на сайті міністерства: «МЕРТ не є регулятором, і сторони мають їх погодити».

Однак наразі ринку складно погодити тарифи через те, що автори та великі правовласники, за словами учасників дискусії, «вважають, що мають збирати по максимуму» і називають «суми з багатьма нулями», що не відповідає ситуації на ринку та в країні.

Дмитро Гузій також наголосив, що необхідно створювати платформу, яка стане єдиним вікном управління правами у сфері авторських прав. Приміром, держава може визначити одну або кілька акредитованих організацій, які й здійснюватимуть збір та розподіл авторської винагороди.

На думку заступника генерального директора СТБ та групи StarLightMedia Анатолія Максимчука, наявність єдиної акредитованої організації стане плюсом для іноземних інвесторів: «Імпортери зацікавлені розуміти, куди ці гроші йдуть».

Але наразі, за словами пана Гузія, така організація не визначена, адже найбільша українська організація колективного управління – Українське агентство з авторських та суміжних прав, що спеціалізується на виплаті роялті, перебуває «на межі самоліквідації» і втратила членство у Міжнародній конфедерації товариств авторів та композиторів CISAC. А ця організація є головним світовим органом із захисту авторських прав, що об’єднує провідні організації колективного управління з різних країн.

За словами Оксани Ярмоленко, наразі міністерство проводить перемовини із CISAC щодо поновлення членства для державної організації.

В.о. гендиректора Українського агентства з авторських та суміжних прав Ірина Бугаєнко повідомила, що агентство місяць тому відновило виплати правовласникам.

Нагадаємо, 15 травня Верховна Рада України ухвалила закон «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», який набув чинності 22 липня. Закон регулює діяльність організацій колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права і (або) суміжних прав в Україні. Зокрема, у документі визначається процедура акредитації таких організацій. Зараз їх в Україні 19.

Організації колективного управління (ОКУ) – це установи, яким автори творів або інші правовласники можуть передавати свої повноваження на управління авторськими або суміжними правами. ОКУ можуть від імені правовласників укладати договори з користувачами, погоджувати розмір винагороди (роялті), збирати, розподіляти і виплачувати зібрану винагороду. Саме вони забезпечують захист прав інтелектуальної власності музикантів, письменників, художників та інших правовласників.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1815
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду