Мінекономіки не зупинятиме процес реформування системи колективного управління

Мінекономіки не зупинятиме процес реформування системи колективного управління

20 Березня 2020
1549
20 Березня 2020
17:13

Мінекономіки не зупинятиме процес реформування системи колективного управління

1549
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України не планує призупиняти процес реформування системи колективного управління. А також не бачить підстав для продовження терміну ведення переговорів щодо встановленні тарифів для організацій колективного управління (ОКУ) за кабельну ретрансляцію.
Мінекономіки не зупинятиме процес реформування системи колективного управління
Мінекономіки не зупинятиме процес реформування системи колективного управління

Про це йдеться у листах, надісланих у відповідь на звернення Асоціації правовласників та постачальників контенту (АППК) та Інтернет асоціації України (ІнАУ).

На початку березня АППК та ІнАУ з партнерами обґрунтовували необхідність відтермінування реформи організацій колективного управління щодо «кабельної ретрансляції» до грудня 2023 року. «Адже навіть у Плані виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС запровадження "договірного порядку надання дозволу на кабельну ретрансляцію" заплановано до 31 грудня 2023 року, а не зараз», - наголосила ІнАУ.

У відповідь на лист асоціацій Мінекономіки повідомляє, що призупинення процесу реформування системи колективного управління призведе до невиконання зобов’язань перед вітчизняними та зарубіжними правовласниками щодо реалізації ними прав на винагороду за використання об’єктів авторського права і суміжних прав у різних сферах.​

«Звертаємо увагу, що затримка процесу реформування системи колективного управління, зокрема у сфері обов’язкового колективного управління "кабельна ретрансляція об’єктів авторського права і (або) суміжних прав, крім прав організацій мовлення щодо їхніх власних програм (передач) мовлення" може суттєво зашкодити міжнародному іміджу України, оскільки останніми роками Україна перебуває в списку "Пріоритетних іноземних країн" у Спеціальній доповіді 301 Торгового представника США, зокрема через проблему хаосу в системі колективного управління, подолати який можливо шляхом реалізації всіх пунктів вимог Закону 2415», - йдеться у листі міністерства.

У міністерстві також відкинули пропозицію асоціацій продовжити строки переговорного процесу про встановлення тарифів по відрахуванням за кабельну ретрансляцію на період карантину.​

​Мінекономіки зазначило, що 20 січня оприлюднило на офіційному веб-сайті проект попередніх тарифів громадської спілки «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав». Тоді ж з’явилась інформація про початок переговорів про встановлення тарифів.

Коаліція аудіовізуальних і музичних прав, яка наразі є акредитованою ОКУ, у відповідь на звернення  асоціацій відповіла, що можливість відтермінування переговорів законодавством не встановлено.

«Треба зазначити, що за кордоном правовласники, навпаки, за власною ініціативою на період карантину йдуть назустріч громадянам і надають масові знижки або навіть скасовують отримання роялті за продукти авторського права», - наголосила ІнАУ на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, у травні 2018 року було ухвалено закон «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав». Закон регулює діяльність організацій колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права і (або) суміжних прав в Україні. Зокрема, у документі визначається процедура акредитації таких організацій. Зараз їх в Україні 19. Однак за рік після прийняття закону єдині тарифи ринок так і не визначив.

Організації колективного управління (ОКУ) – це установи, яким автори творів або інші правовласники можуть передавати свої повноваження на управління авторськими або суміжними правами. ОКУ можуть від імені правовласників укладати договори з користувачами, погоджувати розмір винагороди (роялті), збирати, розподіляти і виплачувати зібрану винагороду. Саме вони забезпечують захист прав інтелектуальної власності музикантів, письменників, художників та інших правовласників.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1549
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду