Видатки на висвітлення діяльності парламенту на 2020 рік не скорочувалися

Видатки на висвітлення діяльності парламенту на 2020 рік не скорочувалися

29 Квітня 2020
1574
29 Квітня 2020
14:00

Видатки на висвітлення діяльності парламенту на 2020 рік не скорочувалися

1574
В ухваленому законі про внесення змін до держбюджету-2020 депутати не змінили обсяги фінансування на висвітлення діяльності Верховної Ради України.
Видатки на висвітлення діяльності парламенту на 2020 рік не скорочувалися
Видатки на висвітлення діяльності парламенту на 2020 рік не скорочувалися

Відповідно до закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» не скорочувалися видатки, пов’язані з висвітленням діяльності парламенту, а саме – на канал «Рада», газету «Голос України», видавництво парламенту тощо. Про це йдеться у відповіді на запит «Детектора медіа».

  

Нагадаємо, 13 квітня 2020 року Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила зміни до закону «Про державний бюджет на 2020 рік». Скорочення видатків торкнулося багатьох сфер життя.

Зміни до бюджету передбачають, серед іншого, скорочення видатків за бюджетними програмами Міністерства культури та інформаційної політики і підпорядкованих йому Державного агентства з питань кіно та Державного комітету телебачення і радіомовлення, зокрема:

•  фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України – передбачено 1,5 млрд грн, скорочено на 178 млн грн. Це ті самі зміни, що й першому варіанті поданого урядом законопроєкту;

•  забезпечення функціонування Українського культурного фонду, у тому числі здійснення Фондом заходів з підтримки проектів – передбачено 400 млн грн, скорочено на 296 млн грн. Під час доопрацювання бюджету для УКФ залишили більше коштів, адже перший варіант змін пропонував залишити УКФ лише 250 млн грн.

•  державна підтримка кінематографії – передбачено 455 млн грн, скорочено на 303 млн грн. Це ті самі зміни, що й першому варіанті поданого урядом законопроєкту;

•  гранти Президента України молодим діячам мистецтва для створення і реалізації творчих проектів в сфері кінематографії та премії за видатні досягнення у галузі кінематографії – передбачено 200 тис. грн, скорочено на 3,9 млн грн. Це ті самі зміни, що й першому варіанті поданого урядом законопроєкту. Пропозиція Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики зберегти гранти в повному обсязі – не пройшла;

  • виробництво (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування – передбачено 0, скорочено на 50 млн грн. Це ті самі зміни, що й першому варіанті поданого урядом законопроекту. Пропозиція Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики зберегти ці кошти для виконання зобов’язань Мінкульту за пітчингом 2018 року – не пройшла;
  • забезпечення діяльності Українського інституту книги, підтримка книговидавничої справи та популяризація української літератури у світі – передбачено 100 млн грн, скорочено на 51 млн грн. Під час доопрацювання бюджету для Інституту книги залишили більше коштів, адже перший варіант змін пропонував залишити УКФ лише 50 млн грн.

Загалом видатки Міністерства культури та інформаційної політики України скорочуються на 7,2 млрд грн, порівняно з видатками Міністерства культури, молоді та спорту. У новому держбюджеті на видатки Мінкульту закладено майже 8,2 млрд грн (проти 15,4 млрд грн у попередньому варіанті бюджету). Частина видатків Мінкульту перейшла до новоствореного Міністерства молоді та спорту України – на його видатки в новому бюджеті на цей рік закладено 2,2 млрд грн.

Водночас закон ухвалено з нормою про незастосування у 2020 році положень Закону України «Про публічні закупівлі» при використанні коштів державного бюджету на надання державної підтримки телеканалу ATR (ТОВ «Телевізійна компанія "Атлант-СВ"»). Нагадаємо, що державні відомства у 2020 році погодили державну підтримку каналу ATR лише за умови проходження тендерних процедур, але канал не готовий був їх проходити.

Нагадаємо, 25 березня стало відомо, що Міністерство фінансів України готує секвестр державного бюджету (скорочення видатків) і планує скоротити фінансування культури та кіно.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1574
Читайте також
13.04.2020 19:20
Олександр Ткаченко
для «Детектора медіа»
1 838
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду