Нацрада вилучила три російських канали зі списку адаптованих

Нацрада вилучила три російських канали зі списку адаптованих

27 Лютого 2020
5173
27 Лютого 2020
13:03

Нацрада вилучила три російських канали зі списку адаптованих

5173
27 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вилучила три російських телеканали – «Зоопарк», «Еврокино» і «Топшоп ТВ» – з Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає Європейській конвенції про транскордонне телебачення та законодавству України.
Нацрада вилучила три російських канали зі списку адаптованих
Нацрада вилучила три російських канали зі списку адаптованих

Це означає, що українські провайдери більше не мають права ретранслювати ці канали.

Ці три канали є резидентами Російської Федерації, мають ліцензії Роскомнагляду. Вони єдині з російських каналів досі залишалися в переліку мовників, дозволених Нацрадою для ретрансляції в Україні.

По кожному з них Нацрада ухвалила окремі рішення. У рішеннях Нацрада послалася на те, що рішенням РНБО від 2015 року було доручено Кабміну з Нацрадою припинити інформаційну агресію з використанням ЗМІ. Відтак, Нацрада вирішила тимчасово не розглядати питання про адаптацію російських каналів. Також Нацрада послалася на постанову Верховної Ради про звернення до європейських органів про визнання РФ державою-агресором, а також на Доктрину інформаційної безпеки України, затверджену указом президента.

При цьому з мотиваційної частини рішень зникли посилання на указ президента про санкції РНБО щодо російського регулятора (Роскомнагляду). Згадка про ці санкції була в проекті рішення щодо каналу «Зоопарк», який член Нацради Сергій Костинський цитував 20 лютого, але запропонував перенести, щоб доопрацювати мотивувальну частину.

За російські канали вступився голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестор Шуфрич. Він запитав, чому протягом п’яти років ці канали були нормальними, а зараз раптом стали ненормальними. І зауважив, що на каналі «Еврокино» немає жодного російського фільму.

Сергій Костинський відповів, що Нацрада п’ять років вивчала ці питання, адже в Україні працювало більше 80 російських каналів. І додав, що ці канали сплачують податки в Російській Федерації.

Член Нацради Олег Черниш додав, що Нацрада отримала лист дистрибутора, ТОВ «Студія Модерна», який повідомив, що наразі не розповсюджує та не планує розповсюджувати ці канали в Україні.

Сергій Костинський, додав, що на території РФ розповсюджується тільки один український телеканал «Інтер+» – у Криму в окремих кабельних мережах.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5173
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Глядач (Рівне)
1511 дн. тому
Так усе ж, чим Еврокіно не вгодило? :(
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду