detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
27.02.2020 13:03
Нацрада вилучила три російських канали зі списку адаптованих
Нацрада вилучила три російських канали зі списку адаптованих
27 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вилучила три російських телеканали – «Зоопарк», «Еврокино» і «Топшоп ТВ» – з Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає Європейській конвенції про транскордонне телебачення та законодавству України.

Це означає, що українські провайдери більше не мають права ретранслювати ці канали.

Ці три канали є резидентами Російської Федерації, мають ліцензії Роскомнагляду. Вони єдині з російських каналів досі залишалися в переліку мовників, дозволених Нацрадою для ретрансляції в Україні.

По кожному з них Нацрада ухвалила окремі рішення. У рішеннях Нацрада послалася на те, що рішенням РНБО від 2015 року було доручено Кабміну з Нацрадою припинити інформаційну агресію з використанням ЗМІ. Відтак, Нацрада вирішила тимчасово не розглядати питання про адаптацію російських каналів. Також Нацрада послалася на постанову Верховної Ради про звернення до європейських органів про визнання РФ державою-агресором, а також на Доктрину інформаційної безпеки України, затверджену указом президента.

При цьому з мотиваційної частини рішень зникли посилання на указ президента про санкції РНБО щодо російського регулятора (Роскомнагляду). Згадка про ці санкції була в проекті рішення щодо каналу «Зоопарк», який член Нацради Сергій Костинський цитував 20 лютого, але запропонував перенести, щоб доопрацювати мотивувальну частину.

За російські канали вступився голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестор Шуфрич. Він запитав, чому протягом п’яти років ці канали були нормальними, а зараз раптом стали ненормальними. І зауважив, що на каналі «Еврокино» немає жодного російського фільму.

Сергій Костинський відповів, що Нацрада п’ять років вивчала ці питання, адже в Україні працювало більше 80 російських каналів. І додав, що ці канали сплачують податки в Російській Федерації.

Член Нацради Олег Черниш додав, що Нацрада отримала лист дистрибутора, ТОВ «Студія Модерна», який повідомив, що наразі не розповсюджує та не планує розповсюджувати ці канали в Україні.

Сергій Костинський, додав, що на території РФ розповсюджується тільки один український телеканал «Інтер+» – у Криму в окремих кабельних мережах.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY