Мандрівний цирк Promax

Мандрівний цирк Promax

20 Лютого 2020
1991
20 Лютого 2020
16:08

Мандрівний цирк Promax

1991
Як і чому престижна світова премія вирішила провести суддівство в Києві.
Мандрівний цирк Promax
Мандрівний цирк Promax

Цього року одним із міст проведення фінального раунду суддівства премії в сфері телевізійного маркетингу, промо й дизайну Promax Awards: Europe вперше став Київ (два інші міста – Мадрид та Прага), а приймаючою стороною виступив дивізіон «Мовлення» групи StarLightMedia. Судді засідали 18 лютого і того ж дня StarLightMedia організувала невелику креативну сесію, де разом зібралися представники оргкомітету премії, іноземні члени журі та представники українських компаній з креативних індустрій (Film.ua, Depositphotos, Fedoriv).

«Система суддівства в Promax наступна: на першому етапі більше 100 людей з усієї Європи судять роботи електронно, потім з’являються шорт-листи, і вже їх судді судять очно в 3–4 містах Європи. Мене й Олю Захарову кілька років тому запросили на таке очне суддівство і ми з того моменту почали перемовини, щоби Promax приїхав в Україну. І в результаті в цьому році в нас нарешті вийшло. Це важливо для креативної індустрії: майже щороку хтось із українських компаній потрапляє в шорт-листи цієї премії (цього року по дві номінації в шорт-листі мають “Медіа Група Україна” і StarLightMedia. – Авт.).

У нас працювало дві суддівські бригади, загалом 20 людей: з “1+1 медіа”, “Медіа Групи Україна” і StarLightMedia. Коли ми обговорювали состав суддівства, то намагалися зібрати людей, які, можливо, зараз уже й не працюють у телеіндустрії, але однозначно зробили в неї великий внесок: Оля Захарова, Валентин Коваль, Анна Єлисеєва та інші. І до нас приїхали іноземні судді: представники Fox і Disney із Туреччини, одне агентство з Італії, одне агентство з Німеччини», – розповіла директорка з маркетингу StarLightMedia Олена Мартинова.

Після Києва організатори поїхали до Праги, після тамтешнього суддівства премія й визначаться остаточно з переможцями. За словами пані Мартинової, найважливішим трендом конкурсних робіт цього року є те, що в якість промоматеріалів для діджитала телевізійні маркетологи зараз вкладають якщо не більше, то точно стільки ж, скільки й у якість ефірного промо.

«Детектор медіа» теж був запрошений на креативну сесію та поспілкувався з директором Promax Europe Лестером Мордю про його враження від роботи в Україні та майбутнє Promax на нашому ринку.

Лестере, хто саме вирішив привезти цьогорічне суддівство Promax у Київ?

– Ми мали внутрішню розмову про чудові роботи, які брали участь у нашому конкурсі з України та з навколишніх регіонів. Близько трьох-чотирьох років тому ми зрозуміли, що в цьому регіоні є величезна кількість талантів, яка зростає з певною швидкістю. Я звернувся до Олега Трояновського (члена організаційного комітету Promax Europe, виконавчого продюсера компанії Vizart. – Авт.), якого я знав із нашої спільноти. Я сказав йому, що ми повинні бути в Києві. І він сказав мені те саме майже тієї ж миті. Тож ми обидва визначили: почнемо з того, щоб привезти до Києва суддівську сесію та поспілкуватися з колегами та членами нашої спільноти зі StarLightMedia. Ми також знайомі з «1+1 медіа» та іншими учасниками українського телевізійного ринку.

У колишні часи, можливо, ще років десять тому, люди думали про східноєвропейські країни як про сірі, жалюгідні, старомодні, такі, що рухаються не в ногу з рештою світу. Це неправда і ніколи не було правдою. Варто подивитися на тутешніх людей, їхню культуру, мистецтво, дизайн, архітектуру – усе це квітне. Особливої ваги це набуває зараз, коли трапився цифровий вибух і люди мають змогу ділитися своєю роботою в інтернеті, а інші люди з усього світу мають змогу її оцінити. Сьогодні сюди приїхало журі з усієї Європи. Ці люди хотіли побачити, що тут відбувається, тому що сьогодні хвилюючий час.

Під час креативної сесії згадувалося, що попри глобалізацію британці все одно віддають перевагу роботі з британцями, німці – з німцями. Як українці можуть стати більш залученими до європейського ринку, ніж зараз?

– Promax – прекрасне місце, щоб приєднатися до спільноти. Ми щороку проводимо конференцію, де на два дні збирається спільнота з 700 учасників з усієї Європи та дивиться шоу нагородження. У нас зростає кількість учасників зі східноєвропейських країн, оскільки вони чудово розуміють силу хорошої творчої праці. Вони усвідомлюють, що на їхніх ринках є бренди та технологічні виклики, коли ми всі мусимо приймати цифровий стрибок уперед. Багато людей недооцінюють, скільки свіжого мислення є в цьому регіоні. Також ми визнаємо, що тутешнє молоде покоління сповнене оптимізму, ідей, а ідеї – це валюта, яку підтримує цифровий час.

Креативність важлива, безумовно. А як щодо ціни? Ми набагато дешевші?

– Будьмо чесними: я думаю, що цінова привабливість того, що можна досягти в Україні, існує. А якщо поглянути на важкі показники витрат у Європі, то зрозуміло, що всі мають бюджетні виклики. Платформ (для просування. – Авт.) стало більше, ніж будь-коли раніше, і бюджети потрібно розтягувати. Потоки доходів теж змінилися. Глядачі переходять від лінійної моделі споживання контенту до моделі відео на замовлення, причому одні з них функціонують на основі передплати, тоді як інші – за рекламною моделлю. Але тренд рухається до відео на вимогу, і ті мовники, які врахували ці зміни, природно реструктурують та реорганізують свій бізнес, щоб усвідомлювати нову реальність витрат.

Так що валюта хороших ідей і валюта хорошого бізнесу – це два напрямки, якими потрібно керувати одночасно, і якщо їх можна буде знайти в будь-якому місці, це чудово. Тому я думаю, що в даний момент в Україні є багато чого, що вона могла би запропонувати компаніям з інших частин Європи.

Цього року ви проводите в Києві одну з суддівських сесій. Чи приїдете ви до нас наступного року: в цьому форматі співпраці чи в якомусь іншому?

– У нас, безумовно, буде чергове суддівство наступного року, але ми трохи схожі на мандрівний цирк, бо завжди їдемо кудись в інше місце в Європі. Можливо, наступного року ми опинимося в Угорщині, Стокгольмі чи Лісабоні. Таким чином ми переконуємось, що завжди відвідуємо місця, де наші члени хочуть нас бачити, щоб представляти багате різноманіття та культурну спадщину, що дивовижно надихає. Тож ми, мабуть, не повернемось сюди на суддівську сесію в наступному році. Але я б сказав, що після того, як ми побували в Києві, він тепер, безумовно, на нашій мапі для потенційного проведення інших подій – можливо, навіть, конференції для українських мовників та агентств. Ми переповнені враженнями від вашої країни та хочемо, щоб усі наші члени могли бачити, що відбувається на цій території.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1991
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду