Україна – у переліку країн з найбільшим піратством

Україна – у переліку країн з найбільшим піратством

11 Січня 2020
5649
11 Січня 2020
11:04

Україна – у переліку країн з найбільшим піратством

5649
Україна потрапила до переліку країн, де розвинуте піратство.
Україна – у переліку країн з найбільшим піратством
Україна – у переліку країн з найбільшим піратством

Про це йдеться у звіті щодо захисту прав інтелектуальної власності у світі, який Європейська комісія опублікувала напередодні 2020 року, інформує ініціатива «Чисте небо».

Найбільше порушень прав інтелектуальної власності відбувається в Китаї. Цій країні присвоєний пріоритет №1. Україна потрапила до списку країн з пріоритетом №2 разом з Індією, Туреччиною, Індонезією і Росією. Таку ж позицію Україна займала в минулорічному звіті ЄС.

Пріоритет №2 свідчить про «серйозні системні проблеми у галузі охорони і захисту прав інтелектуальної власності, нанесення значної шкоди бізнесу ЄС, у порівнянні з попереднім роком прогрес відсутній або мінімальний».

А згідно з дослідженням EUIPO-OECD «Про тенденції в торгівлі контрафактною і піратською продукцією» 2019 року, Україна також продовжує залишатися однією з основних транзитних країн для потрапляння на ринок ЄС контрафакту.

Найбільш проблемними моментами по Україні у звіті названі такі:

  • крадіжка контенту в інтернеті і в супутниковому мовленні;
  • відсутність ефективної системи захисту патентів і даних у фармакологічному бізнесі і у сфері засобів захисту рослин;
  • проблеми з функціонуванням системи колективного управління правами, що справляє негативний вплив на креативну галузь.

Позитивною подією у звіті названо ухвалення в травні 2018 року Закону №2415 «Про Організацію колективного управління правами».

А от законодавство у сфері онлайн-піратства названо слабким і таким, що призводить до появи нових сайтів з краденим контентом.

Директорка Громадської спілки «Ініціатива Чисте небо» Катерина Федорова вважає, що основною проблемою для аудіовізуальної сфери в Україні залишається бездіяльність зарубіжних правовласників, чий контент користується неабиякою популярністю і дає можливість «піратам» добре на ньому заробляти.

«Можливо, причиною є недовіра до української системи законодавства або економічні показники, які свідчать про те, що кошти, вкладені у захист прав, не відіб’ються за рахунок доходів з легального бізнесу. Але таке ставлення погіршує ситуацію і не дає нашій країні змінити стан речей, залишаючи нас у замкнутому колі і на нерівних умовах», - зазначила Катерина..

Угода про асоціацію Україна-ЄС вимагає від України підвищення рівня захисту інтелектуальної власності.

Нагадаємо, схожий звіт випускає Торговельне представництво США. Країни, які названі у цьому звіті найбільшими порушниками, можуть піддатися економічним санкціям з боку Сполучених Штатів. ЄС також звертається до економічних важелів у надії вплинути на ситуацію з піратством у третіх країнах.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5649
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Anton
1538 дн. тому
нехай "зарубіжні компанії" дублюють контент українською і продають мені його. В іншому випадку нахуй п_зду_ють на_х_уй.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду