Нацрада не захотіла виставляти дві київські ФМ-частоти на форматні конкурси

Нацрада не захотіла виставляти дві київські ФМ-частоти на форматні конкурси

15 Листопада 2019
1630
15 Листопада 2019
16:38

Нацрада не захотіла виставляти дві київські ФМ-частоти на форматні конкурси

1630
14 листопада більшість членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення не підтримали пропозицій Сергія Костинського виставити дві ФМ-частоти в Києві на форматні конкурси.
Нацрада не захотіла виставляти дві київські ФМ-частоти на форматні конкурси
Нацрада не захотіла виставляти дві київські ФМ-частоти на форматні конкурси

Сергій Костинський пропонував на частоту 95,6 МГц у Києві (потужність – 2 кВт) оголосити конкурс фактично кримськотатарських радіостанцій. Конкурсні умови він пропонував наступні:

  • у загальному обсязі мовлення не менше 50% – передачі, віднесені до певного визначеного напрямку, стилю чи жанру, що має бути зазначено у форматі (розважальні, освітні, культурно-мистецькі, публіцистичні передачі і підбірка музичних творів);
  • обсяг ведення передач мовами корінних народів України – не менше 25%;
  • частка пісень мовами корінних народів України – не менше 15%;
  • мовлення без ретрансляції програм інших мовників.

За законом в Україні живуть три корінні народи: кримські татари (найчисельніша громада), караїми та кримчаки. В Україні мовлять дві кримськотатарські радіостанції – «Мейдан» і «Хаят». Вони мають ФМ-частоти в Херсонській області, а «Мейдан» також має ліцензію на цифрове радіомовлення в Києві.

Ще одну частоту в Києві Сергій Костинський пропонував виставити на конкурс нішевих форматних радіостанцій і пропонував колегам три варіанти форматів:

  • фолк/етно;
  • правова тематика;
  • спортивна тематика.

Пропозиції Сергія Костинського підтримали тільки він сам, Уляна Фещук і Максим Онопрієнко.

Член Нацради Олег Черниш сказав, що перший конкурс «проводиться під певного мовника, і це не зовсім чесно по відношенню до інших мовників». Він зауважив, що підтримав би такий конкурс, якби мова йшла про некомерційну радіостанцію, створену Меджлісом кримськотатарського народу.

Сергій Костинський відповів, що будь-хто може запропонувати проект за цією концепцією. Меджліс, якщо захоче створити радіостанцію, може взяти участь у цьому конкурсі.

Пан Черниш запропонував колегам проаналізувати, які формати присутні на київському ринку, яких бракує, і представити цей аналіз усім членам Нацради. Нацрада очікує від УДЦР прорахунку ще однієї київської ФМ-частоти, тож пан Черниш запропонував дочекатися цього – і тоді оголошувати конкурс на всі три частоти.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1630
Читайте також
13.12.2019 20:13
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 082
15.11.2019 16:57
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
6 400
10.10.2019 16:30
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
0
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Слухач :) (Рівне)
1613 дн. тому
А навіщо у Столиці окрема фм під кримськотатарське? Нє, я розумію, що пан Сергій рамагаєтьсялобіювати усе, пов язане з Кримом, але і цифрової достатньо... Фолк/етно теж теоретичньо Промінь/Культура/Країна фм... От якби хто за спортову взявся, під неї і варт виставляти, принаймні пробувати, було б чудово, але хто ж за то візьметься, знову якісь шансонолюкси та інше сміття переможуть:(
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду