Детектор телерейтингів: Що дивилися краще за інавгурацію та «Вечірній квартал»?

Детектор телерейтингів: Що дивилися краще за інавгурацію та «Вечірній квартал»?

18 Червня 2019
4430
18 Червня 2019
14:30

Детектор телерейтингів: Що дивилися краще за інавгурацію та «Вечірній квартал»?

4430
Травень традиційно був багатим на телевізійні події: фінал «Євробачення», інавгурація президента, перший випуск «Вечірнього кварталу» без Зеленського, фінал «Холостяка» на СТБ. Активність рекламодавців цього місяця скоротилась, а «політика» вивільнила місця в рекламних блоках для комерційної реклами.
Детектор телерейтингів: Що дивилися краще за інавгурацію та «Вечірній квартал»?
Детектор телерейтингів: Що дивилися краще за інавгурацію та «Вечірній квартал»?

Також травень – рубіж телесезонів. Адже із червня українські канали потроху поринають у літнє затишшя. У цей період виходять повтори вдалих серіалів та програм, а основні проєкти йдуть у відпустку. Втім, така стратегія характерна не для всіх. Адже нещодавно канал СТБ неочікувано вирішив поставити прем’єрний показ другого сезону «Кріпосної» влітку одразу після повтору першого сезону.

Про лідерів травня читайте в щомісячному огляді показників телеперегляду українського ТБ, який «Детектор медіа» публікує в партнерстві з рекламним агентством Vizeum Ukraine (Dentsu Aegis Network Ukraine).

Але спершу знову пропонуємо вгадати лідерів і найкращі трансляції.

В огляді ми аналізуємо та ранжуємо канали переважно за комерційною аудиторією «18–54, 50 тис.+» (глядачі віком 18–54 років, мешканці міст із населенням понад 50 тис. осіб). Інформаційні та суспільні канали ми додатково розглядаємо за аудиторією «18+, вся Україна» (глядачі віком старше 18 років по всій Україні). Зростання / зниження частки формується на основі порівняння з попереднім місяцем (наприклад, у травневому огляді порівнюємо з квітнем 2019 року). Топи найкращих трансляцій каналів формуються за «18–54, 50 тис.+» (крім «UA: Першого», чий топ сформовано за «18+, вся Україна»). Тижні квітня: 19 тиждень (1-5 травня), 20 тиждень (6-12 травня), 21 тиждень (13-19 травня), 22 тиждень (20-26 травня) та 23 тиждень (27-31 травня). Дані для аналізу надано рекламним агентством Vizeum Ukraine. Додатково при аналізі сіток мовлення топ-шістки каналів в огляді використовуються дані консалтингової компанії MRM щодо праймових лінійок, оприлюднені на сайті «Медіаняня».

У травні знову змінилися лідери. Канал «Україна» повернувся на першу позицію. А лідер-квітня «1+1» перемістився аж на третю сходинку за комерційною аудиторією («18-54, 50 тис.+»). До речі, «Плюси» мали найбільше падіння показників з-поміж інших каналів першої десятки. А от другу позицію, як і минулого місяця, займає канал ICTV.

Найбільше ж зростання показників демонструє Новий канал. Особливо в містах з населенням понад 50 тисяч осіб.

За аудиторією «18+» ситуація дещо інакша. «Україна» випереджає конкурентів зі значним відривом. «1+1» випереджає ICTV, а «Інтер» – СТБ і Новий. На восьмій сходинці залишається «112 Україна», його показники зростають.

Топ найкращих програм уперше у 2019 році очолила трансляція каналу ICTV – серіал «Танк». До речі, трансляції каналу займають ледь не половину топу. На перших позиціях – «Вечірній квартал» і «Дизель шоу», їхні показники досить близькі, схоже на те, що боротьба між ними ставатиме все запеклішою. Найпопулярнішими новинами місяця залишаються ТСН.

У профайлах аудиторій зміни несуттєві. У порівнянні з квітнем «Інтер» віддалився від «1+1», а ТЕТ від Нового каналу. Натомість перетинаються профайли в СТБ та України, ICTV та «2+2», і дуже близькі за аудиторіями «112 Україна» та «UA: Перший».

«Україна»

У травні на каналі були три нові праймові серіали. Динаміка їхніх показників збігається з динамікою частки каналу впродовж травня: найвищу частку канал мав на 20-му тижні, якраз коли виходив детективний серіал «Біле-чорне» (виробництво ABC Film). Стрічка зайняла другу позицію в топі найкращих програм і стала найвдалішим праймовим серіалом для каналу в слоті 21.00-23.00. Адже «Специ», які транслювалися до неї, та «Чорна кров», що вийшла після неї, мали нижчі показники.

До речі, серіал «Біле-чорне» не був прем’єрою, «Україна» показувала його ще у 2017 році, і він тоді увійшов до переліку найрейтинговіших серіалів за рік. Так само, як і «Чорна кров» (ABC Film) і «Специ» (Star Media).

Канал «Україна» продовжує практику показфів праймових серіалів буднів у вихідні.

Також у топі каналу – телефільми, що вийшли на вихідні та свята, а також новини, при цьому, не лише основні випуски. Високі показники мали «Сьогодні» 21 травня (другий день президенства Володимира Зеленського) о 23.00.

ICTV

9 травня стало днем каналу ICTV. Мовник у вечірньому праймі транслював прем’єру військово-патріотичної драми «Танк» спільного виробництва ICTV і продакшну PRO TV. Ця історія заснована на реальних подіях і розповідає про битву радянських військ з нацистами за експериментальний танк Т-34. Серіал став найрейтинговішим у травні з-поміж усіх каналів. Його рейтинг випередив інавгурацію, топові гумористичні шоу та серіали.

У травні завершився показ серіалу «Пес-3», і канал підбирав йому заміну. Найвдалішим для ICTV був 19-й тиждень, коли в праймі виходили короткі чотирисерійні телефільми. Окрім «Танку» цього тижня транслювалися ще дві стрічки виробництва PRO TV – «Один у полі не воїн» та «Конвой», і вони обидві опинились у топі місяця.

Але не всі воєнні стрічки добре дивились на каналі. Повтор «Кіборгів» у вечірньому праймі знизив показники слоту, й ICTV мав найнижчу частку за місяць саме на 20-му тижні.

Зростають показники і гумористичного «Дизель шоу». Проект давно має амбіції перегнати «Вечірній квартал» і нині має нагоду скористатися відсутністю фронтмена у «Кварталі». Зараз гумористичні шоу «1+1» та ICTV не перетинаються й виходять у різні дні: «Квартал» – у праймі суботи, а «Дизель» – п’ятниці.

«1+1»

Після квітневого тріумфу вдача відвернулася від каналу «1+1». У травні його показники знизились найбільше. Частково причиною цього були експерименти у вечірньому праймі буднів. Найбільших втрат канал зазнав на 20-му тижні, коли після кількох тижнів кінопоказу у слот 20.45-22.00 зайшов повтор серіалу «Школа». Частка слоту впала майже вдвічі.

Цікаво, що саме цього тижня майже дзеркально зросли показники каналу СТБ, якому, схоже, вдалося відтягнути частину глядачів «Плюсів». І за підсумками 20-го тижня (6-12 травня) СТБ випереджав «1+1».

Далі «1+1» виправляв ситуацію з падінням прайму вертикальним програмування, однак нетрадиційними методами. У першій праймовій лінійці о 20.45 у понеділок поставив серіал «Школа», а з вівторка по четвер – кінопоказ. А в другій праймовій лінійці о 22.00 було ще цікавіше: у понеділок вийшли «Гроші», з вівторка по середу – серіал «Школа», а вже в четвер – «Право на владу».

Така складна схема ладна спантеличити будь-якого глядача, звиклого до звичної лінійної сітки. Тому після цього карколомного тижня канал трохи вирівняв лінійки: о 20.45 поставив повтор серіалу «За три дні до кохання», а о 22.45 – вертикальну лінійку («Гроші», «Школа», «Право на владу»). Після цього показники прайму каналу почали зростати.

Ще дві примітні трансляції травня на «Плюсах» – це інавгурація президента та перший «Вечірній квартал» без Володимира Зеленського. Інавгурація 20 травня, яку канал висвітлював у межах свого спецвипуску ТСН (9.00-12.00), мала найвищі показники з-поміж інших каналів.

Новий канал

Новий канал мав найбільше зростання з-поміж «десятки» лідерів у травні. Однак динаміка зміни показників упродовж місяця демонструвала падіння. Найсильніші позиції канал мав у перші два тижні травня. Це якраз був період, на який припадали травневі свята. Новому каналу вдається програмувати на свята західним кінопоказом.

У лінійці о 20.50 упродовж травня виходили художні фільми, а о 22.50 спершу невдало зайшов серіал «Загублені» і знизив частку, однак наступного тижня частка слоту зросла за рахунок вдалого показу серіалу «Серена» і надалі трималась кінопоказом.

Найпопулярнішими фільмами стали «Росомаха», «Сутінки», «Люди Ікс».

З власних проектів у топі каналу – лише ігрове шоу «Хто зверху?».

СТБ

Показники СТБ у травні дещо знизились. У перші три тижні травня канал тримав частку, близьку до 8%, і навіть узяв 8,7%. Але після цього показники СТБ пішли на спад.

На початку травня із сітки каналу зник основний випуск вечірніх новин о 22.00 через переїзд на нову локацію. На його місце СТБ пересунув повтор серіалу «За вітриною». Серіал спершу виходив о 20.00, але за перший тиждень трансляції знизив слот майже удвічі. О 22.00 серіалу також не пощастило, і показники слоту впали.

А от пік-прайм (20.00) канал рятував «старими добрими радянськими кінофільмами». В ефір вийшов класичний набір: «Іван Васильович змінює професію», «Джентельмени удачі», «Діамантова рука» та «Операція “И”», два останні потрапили в топ місяця.

Після цього СТБ поставив новий серіал Vaverka Production «Дочки-матері», який втримав показники слоту. Цей серіал канал раніше анонсував під назвою «2+2=6». Найбільше показники прайму зросли в тиждень, коли канал чергував виходи серіалу з півфіналами «Євробачення». У цей же тиждень відбулося дзеркальне падіння прайму «1+1», що видно й на діаграмі:

А впав прайм СТБ після виходу о 21.00 іще одного серіалу Vaverka Production – «Джованні». У результаті після першого тижня показу канал забрав цей ситком з прайму (загалом серіал має 30 епізодів) і замінив на повтор «Швидкої допомоги» (власний серіал СТБ, знятий за форматом Emergency Room), прем’єра якої вийшла в ефір у 2014 році. Показники зросли несуттєво.

Також 20 травня в ефір повернулися «Вікна-новини».

У травневому топі СТБ на перших позиціях – власні програми каналу «Один за всіх», «Слідство ведуть екстрасенси», «МастерШеф», «Холостяк». Їх, до речі, дивилися краще за фінал «Євробачення – 2019».

«Інтер»

Показники «Інтера» поперемінно зростали та знижувалися. Сітка прайму була стабільна, крім слоту 21.00-22.00.

Минулого місяця в ефір о цій порі замість докудрами «Речдок» не надто вдало увійшов серіал «Не жіноча робота». Однак канал вирішив ретельніше випробувати слот на повернення серіалів і продовжив лінійку стрічкою «Слідча Горчакова». Новий серіал мав дещо вищі показники, ніж попередній, однак вони все одно не дотягували до «Речдока». Тому після завершення серіалу канал очікувано повернув на 21.00 «Речдок». У результаті підтягнулися показники більш пізніх лінійок, де виходить «Слідство вели з Леонідом Канєвським».

А перші позиції в топі «Інтера» займають трансляції 9 травня. Канал утримував високі показники з 13.00, коли розпочався фільм «Ати-бати йшли солдати», після нього стартував серіал «Ні кроку назад!», а після «Подробиць» вечір каналу завершив традиційним концертом «Перемога. Одна на всіх».

Інформаційні канали

Серед інформаційних каналів показники змінювались у лідерів. Так, глядачі стали дивитися «112 Україна» ще краще, ніж у квітні, а в Прямого каналу, навпаки, частка впала, і він поступився NewsOne за аудиторією «18+, 50 тис.+».

Суспільний мовник

Суттєвих змін у показниках Суспільного в травні не спостерігалося. Хіба що на 1 відсотковий пункт зросла частка каналу за аудиторією «4+, Вся Україна».

А от у програмуванні каналу були зміни. Насамперед, це трансляція молодіжного Чемпіонату світу з футболу, зокрема, матчів за участю української збірної. До речі, гра між збірними України та США взяла вищі показники за фінал «Євробачення», яке через відсутність українського конкурсанта цього року дивилися значно гірше.

З власних проектів «UA: Першого» в топі тільки новини.

Показ художнього фільму Сергія Лозниці «Донбас» став найкращою трансляцією каналу 9 травня.

Також «UA: Перший» продовжує транслювати документальні проекти про тварин, які продовжують потрапляти до топу трансляцій каналу.

Топ рекламодавців і заповнюваність рекламних блоків на каналах

Травень став початком «постпрезидентського» періоду, адже рекламна категорія «політика» вивільнила місця в рекламних блоках для комерційної реклами. Старший дослідник агентства Vizeum Ukraine Роман Жадько нагадує, що з лютого частка політичної реклами серед розпроданого рекламного інвентарю складала від 15% до 26% як на каналах групи «1+1», так і умовного «Альянсу» (StarLightMedia, «Медіа Група Україна», «Інтер медіа груп»).

«Незважаючи на це (вивільнення місця для комерційної реклами. – Ред.), в травні маємо скорочення активності на 12% (11% на каналах групи “1+1” та 12% на каналах “Альянсу”). Перші три тижні місяця виявилися найтяжчими для сейлз-хаузів, де заповнюваність рекламних блоків становила від 50% до 71% на “Плюсах” та від 62% до 73% на “Альянсі”», – зазначив пан Жадько.

За його словами, серед рекламодавців «Альянсу» найбільшим скороченням підтримки відзначилися Carlsberg Group (насамперед через відсутність активності бренду «Львіварня») і «Київстар». А Nestle & L’Oreal показали найбільший приріст активності (+16%) відповідно до аналогічного періоду минулого року (за рахунок активізації брендів Garnier, Lion, Nesquik та Purina One, які були неактивними рік тому).

«З початком травня в гру вступають гравці, для яких саме спекотна пора року є ключовою. Зокрема “Хладопром” провів ребрендинг продуктів “Хрещатик” і “Каштан”, Mars & Wrigley після тривалої перерви відновили підтримку Skittles, а “Перша приватна броварня” Oasis запустила новий продукт Amstel», – звернув увагу пан Жадько.

За його словами, у травні 22% усього розпроданого рекламного інвентарю належить групі «1+1». Попри скорочення активності рекламодавців на 43% лідером місяця серед рекламодавців групи «1+1» став Reckitt Benckiser & Jacobs (знизивши підтримку брендів Durex, Jacobs та призупинивши підтримку L’OR, Scholl та Strepsils). Найбільшим ростом підтримки відзначився «Фармак» (за рахунок інтенсивнішої реклами брендів «Ламікон», «Естезифін» та появи реклами бренду «Антраль», який був неактивним рік тому).

Підведемо підсумки голосування «Детектора медіа» з попереднього матеріалу. Наші читачі вгадали лідера травня, частку фіналу «Євробачення» та інавгурації.

Пропонуємо взяти участь у новому голосуванні:

Інфографіку для «Детектора медіа» розробив Роман Жадько, старший дослідник Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+, 18–54, вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше по показниках — у глосарії ІТК.

В інтерактивах використано картини Марка Шагала, а також його розписи плафону Паризької опери.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4430
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду