Нацрада не дозволила проліцензуватися новому каналу Мураєва та покарала його за самовільний запуск

Нацрада не дозволила проліцензуватися новому каналу Мураєва та покарала його за самовільний запуск

7 Грудня 2018
6501
7 Грудня 2018
12:31

Нацрада не дозволила проліцензуватися новому каналу Мураєва та покарала його за самовільний запуск

6501
6 грудня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження ТОВ «Наша Прага» за самовільне переформатування жіночого телеканалу «Максі-ТВ» на інформаційний телеканал «Наш». Також Нацрада відмовила в переоформленні ліцензії компанії, яка б узаконила переформатування каналу. Компанія оскаржуватиме рішення Нацради в суді.
Нацрада не дозволила проліцензуватися новому каналу Мураєва та покарала його за самовільний запуск
Нацрада не дозволила проліцензуватися новому каналу Мураєва та покарала його за самовільний запуск

Спершу Нацрада розглянула результати позапланової перевірки, яку призначила 14 листопада, через тиждень після запуску телеканалу «Наш» на базі телеканалу «Максі-ТВ» на супутнику і в кабельних мережах. Канал запустився після того, як власником ТОВ «Наша Прага» став батько народного депутата Євгена Мураєва, очільника партії «Наші», Володимир Мураєв.

Перевірка зафіксувала зміну формату культурологічно-розважального з фільмопоказом на інформаційно-аналітичний, а також відсутність в ефірі передбачених програмною концепцією культурно-мистецьких, науково-просвітницький, дитячих, розважальних передач і фільмопоказу. Крім того, в ефірі каналу використовувався логотип «Максі-ТВ незабаром Наш» замість «Максі-ТВ».

Директор телеканалу «Наш» Тигран Мартиросян сказав, що логотип канал не змінював, а в ефірі використовувався анонс майбутніх програм, який після зауважень Нацради з ефіру прибрали. Члени Нацради погодилися, що з логотипом немає порушень. Але висловили зауваження щодо кардинальної зміни програмної концепції та порушення ліцензійних умов.

Тигран Мартиросян відповів, що в матеріалах перевірки немає документів і пояснень, які можуть підтвердити відсутність в ефірі передач певних жанрів. За його словами, визначення жанрів є дуже суб’єктивним. На його думку, в ефірі каналу було багато передач, які є і розважальними, і науково-просвітницькими, і культурно-мистецькими. Водночас пан Мартиросян не зміг однозначно відповісти на запитання Сергія Костинського, чи є в ефірі каналу фільмопоказ.

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук нагадала, що мовник спочатку має подати заяву в Нацраду про переоформлення ліцензії, потім дочекатися ухвалення Нацрадою рішення, і тільки після цього змінювати ефірне наповнення. Натомість телеканал «Наш» подав заяву до Нацради 6 листопада, а наступного дня, 7 листопада, переформатувався в ефірі, не чекаючи рішення Нацради.

Члени Нацради одноголосно підтримали санкцію попередження для каналу. А за пропозицією Сергія Костинського канал має привести свою діяльність у відповідність до ліцензії протягом двох тижнів, а не місяця, як це зазвичай передбачає Нацрада.

Далі Нацрада розглянула заяву ТОВ «Наше медіа» з Чернівецької області про зміну його логотипа «#Наше» на «#Наш». «Наше медіа» – це група нішевих телеканалів «#Наше», «Наш канал», «Наше music» та «Етно». Представників компанії на засіданні Нацради не було, питання розглянули швидко і без обговорення. З проекту рішення стало відомо, що «Наше медіа» подало заяву про переоформлення ліцензії 20 листопада.

Після цього Нацрада перейшла до розгляду заяви ТОВ «Наша Прага» про зміну програмної концепції, логотипа «Максі-ТВ» на «Наш» і директора (замість Світлани Шморгун став Тигран Мартиросян). Компанія подала заяву 6 листопада, тобто на два тижні раніше, ніж ТОВ «Наше медіа», але в порядку денному Нацради її заява була поставлена другою. Уляна Фещук пояснила «Детектору медіа», що порядок денний було сформовано не відповідно до дат подання заяв до Нацради, а відповідно до дат подання компаніями заявок на реєстрацію знаків для товарів і послуг: «Наше медіа» подало заявку в «Укрпатент» 25 червня 2018 року, «Наша Прага» – 5 листопада 2018 року.

У результаті саме те, що назву «Наш» узяло собі ТОВ «Наше медіа», стало для Нацради однією з підстав відмовити телеканалу родини Євгена Мураєва в переоформленні його ліцензії.

«Ви майже однаково подали документи до Нацради, але ваші колеги на півроку раніше подали заявку на реєстрацію торгової марки, – сказала Тиграну Мартиросяну Уляна Фещук. – Я б на вашому місці закликала до відповідальності вашого патентного повіреного, який дозволив подання такої заявки, після чого ви багато коштів вклали в промо».

За словами юристки ТОВ «Наша Прага», в реєстрі «Укрпатенту» немає інших заявок на логотип «Наш»: «Коли подається заявка на реєстрацію, вона має бути внесена в публічний реєстр заявок, прийнятих до розгляду. У реєстрі її немає, і це дуже дивно».

«Детектору медіа» також не вдалося знайти в базі даних заявок на знаки для товарів і послуг, прийнятих до розгляду, заявок на реєстрацію логотипа «#Наш» від ТОВ «Наше медіа» або ж датованих 25 червня 2018 року.

У реєстрі є заявка ТОВ «Наше медіа» від 19 червня 2017 року на реєстрацію логотипа «#Наше»:

Є заявка ТОВ «Наша Прага» від 5 листопада 2018 року на реєстрацію логотипа «Наш»:

Також є різні заявки Заборіна Дмитра Сергійовича від 12 липня і 21 серпня 2018 року на реєстрацію логотипа «Наш» (Тигран Мартиросян назвав пана Заборіна своїм співробітником):

Тигран Мартиросян наголосив, що у двох телеканалів різне графічне оформлення логотипа: у ТОВ «Наше медіа» в логотипі використовується знак #, якого немає в логотипі ТОВ «Наша Прага». Однак голова Нацради Юрій Артеменко сказав, що глядачі можуть плутати канали. Пан Мартиросян на це зауважив, що в каналів різні формати. Крім того, нагадав він, у світі працює багато інформаційних телеканалів зі словом «news», що не викликає застережень в аудиторії.

Тигран Мартиросян просив Нацраду переоформити ліцензію компанії бодай частково – змінити програмну концепцію без зміни логотипа. Його підтримала юристка каналу: «Це наше право – змінювати програмну концепцію. Ми – супутниковий канал, який отримує ліцензію на позаконкурсних підставах. Закон зобов’язує Нацраду задовольняти заяву про зміну програмної концепції».

Уляна Фещук відповіла словами пана Мартиросяна, що канал за результатами перевірки вважає, що не порушує програмної концепції, а отже, для нього не буде складно продовжити мовлення за старою концепцією. «Ви почали гратися з нами – ми можемо гратися з вами», – додала вона. Крім того, за словами членів Нацради, судова практика забороняє Нацраді задовольняти заяви про переоформлення ліцензій частково, а в частині змін – відмовляти.

Ще одним аргументом для відмови в переоформленні ліцензії стало те, що компанія не подала повного переліку пов’язаних осіб, зауважила Уляна Фещук.

У результаті члени Нацради одноголосно проголосували за відмову в переоформленні ліцензії ТОВ «Наша Прага».

У коментарі «Детектору медіа» Тигран Мартиросян сказав, що компанія оскаржуватиме обидва рішення Нацради. Він не уточнив, чи буде компанія заново подавати заяву про переоформлення ліцензії: «Ми зробимо все від себе залежне відповідно до українського законодавства, щоб працювати в країні, щоб свобода слова не обмежувалася». Також він не уточнив, який контент зараз буде йти в ефірі «Максі-ТВ» (інформаційний чи інший): «Ми не збираємося порушувати українське законодавство. Ми цього не робили і не будемо робити. І будемо реагувати на рішення Нацради відповідним чином».

На запитання, чи буде канал змінювати назву і логотип, пан Мартиросян відповів: «Ми будемо розбиратися. Ми здогадуємося, як це сталося, і не вважаємо це збігом, коли перед тим, як Нацрада відповідно до закону мала змінити нам програмну концепцію, вона розглянула питання зміни логотипа іншого каналу, який теж називається “Наш”. Але графічне зображення логотипа абсолютно інакше: інший канал називається “#Наш” Це дуже суттєво. І це телеканал іншого формату. Нехай телеглядач розбирається, чи він плутається, – це не підстава для Національної ради відмовляти нам».

Нагадаємо, 7 листопада в ефір вийшов новий інформаційний телеканал «Наш», власником якого став батько народного депутата Євгена Мураєва, очільника партії «Наші», Володимир Мураєв. «Наш» розпочав тестове мовлення на супутнику і в кабельних мережах на базі нішевого жіночого телеканалу «Максі-ТВ» (ТОВ «Наша Прага»). Кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Наша Прага» став Володимир Мураєв, керівником компанії – колишній виконавчий продюсер каналу NewsOne Тигран Мартиросян.

14 листопада Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу «Максі-ТВ» (ТОВ «Наша Прага») за самовільне переформатування цього мовника на телеканал «Наш».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6501
Читайте також
10.12.2019 15:42
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
5 882
10.01.2019 13:18
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
4 481
14.11.2018 12:51
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 905
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду