Що радіо пропонує рекламодавцям

Що радіо пропонує рекламодавцям

22 Листопада 2018
5868
22 Листопада 2018
16:10

Що радіо пропонує рекламодавцям

5868
Виїзні студії, концерти й нестандартні спонсорські прояви.
Що радіо пропонує рекламодавцям
Що радіо пропонує рекламодавцям

Експерти рекламної агенції UMG (Dentsu Aegis Network Ukraine) вважають, що рекламний потенціал радіо недооцінений. Тож агенція зібрала на прес-сніданок журналістів і поділилася з ними кейсами креативної співпраці радіостанцій з рекламодавцями та спонсорами.

Дослідження радіослухання Kantar TNS свідчить, що українці найчастіше слухають радіо на роботі та вдома, хоча досі побутує стереотип, що радіо вмикають переважно в автівках. Аудиторія досі не відмовляється від радіоприймачів і слухає радіо в ефірі. Але завдяки проникненню 3G та 4G в Україні зростає рівень споживання радіо через ґаджети та онлайн-слухання.

Діджиталізація спонукає радіостанції активніше працювати зі своїми сайтами, додатками та в соціальних мережах. Медіапланер UMG Артем Прокопенко розповідає, що сайт «Хіт ФМ» за рівнем відвідуваності можна порівняти із сайтом Нового каналу (2,1 млн користувачів), а YouTube-канал «Люкс ФМ» за кількістю переглядів – з YouTube-каналом «Цитрус» (74 млн переглядів). На відеоплатформі «Люкс ФМ» розміщує відео з поп-виконавцями та медійними обличчями, які приходять у студію радіостанції.

Середній вік слухачів радіо – 38 років, тобто воно є своєрідним медіатором між молодшою аудиторією діджиталу (31 рік) і старшою аудиторією телебачення (48 років), додає медіапланер UMG Вікторія Степаненко. При цьому в кожної радіостанції свій профіль аудиторії за віком, доходом, освітою слухачів. Наприклад, «Русское радио Украина» та «Люкс ФМ» слухають молодші жінки, а «Радіо НВ» – старші чоловіки, «Шансон» і «П’ятницю» – люди з низьким рівнем доходу та неповною вищою освітою, а NRJ, Lounge FM і «Просто радіо» – з високим рівнем доходу та вищою освітою (дані дослідження Kantar TNS, третя хвиля 2018 року).

Артем Прокопенко каже, що радіо є ефективним медіаканалом, який здатен генерувати клієнтам-рекламодавцям високі показники. Він навів приклад з рекламною кампанією «Активіа». Цей бренд вирішив рекламувати акційну пропозицію на свої продукти (знижку -15%) чотирма медіаканалами (ТБ, радіо, діджитал і метрополітен). 8% загального бюджету «Активіа» витратила на радіо, а в підсумку саме цей канал приніс 17% від загальної кількості контактів цільової аудиторії.

Радіо займається не лише прямою рекламою, а й, як і решта медіа, придумує нестандартні прояви. Кілька таких кейсів презентували експерти UMG.

1. Нестандартні спонсорські прояви

Радіостанції можуть транслювати креативні спонсорські прояви. UMG презентувала журналістам серію роликів «Окко: завжди гарна ідея» для мережі заправок «Окко», які розробляла Banda. Їхня суть у тому, що диктори переповідають зміст відеороликів, ніби описують події фільму. « Як би хто не сприймав цей якісний запис креативу станціями, він є унікальним», – вважає пан Прокопенко.

Новим трендом на радіо є поява так званих виїзних студій, коли діджеї та ведучі виходять в ефір з інших країн, із закритих заходів. Наприклад, радіостанції «Хіт ФМ», «Радіо Рокс» та «Русское радио Украина» вели виїзну студію в Батумі разом із забудовником Orbi Group. Паралельно вони випускали відеоблоги про прогулянки та відпочинок у Грузії.

У коментарі «Детектору медіа» Артем Прокопенко згадав ще один нестандартний спонсорський прояв. Це кампанія бренду «Бетон від Ковальської» на «Радіо Рокс»: «Концепція ідеально поєднувала два бренди. Записувалися кавери на поп-пісні, які озвучувались під важку рок-музику. Звук був подібний до того, який видає бетономішалка».

2. Концерти і фестивалі

Радіостанції вже не перший рік проводять власні заходи та фестивалі. Наприклад, «Радіо Рокс» організовувало фестиваль «День козака» та проводить рок-концерти. А «Русское радио Украина» збирає щоразу велику аудиторію палацу «Україна» на концерті «Большая свадьба». На такі заходи ходять не лише слухачі радіо, а й ті, кого цікавлять виконавці та медійні особи.

3. Спільні проекти з онлайн-радіо

Радіо може працювати не лише із широкими аудиторіями. Доступ до нішевих аудиторій, які часом дуже потрібні клієнтам, дають онлайн-станції.

Артем Прокопенко розповів про співпрацю ТМ «Арарат» з радіо «Аристократи»: «ТМ Арарат” спонсорувала Одеський міжнародний кінофестиваль. Сам Ярослав Лодигін співзасновник радіостанції, представляв на кінофестивалі свою стрічку. Тому в нього був доступ на закриту вечірку. Жодна радіостанція не змогла представити клієнтам такий ексклюзивний контент». «Відеощоденники» «Аристократів» за підтримки «Арарату» зібрали 67 тис. переглядів.

Нині «Арарат» має спільний проект з Old Fashioned Radio. Ця онлайн-станція співпрацює з концертним залом і баром «32 Jazzclub», тому вони можуть пропонувати рекламодавцям спільні мультиплатформні опції. Клієнт не лише може розміщуватися на радіо, спонсорувати концерти, а й мати свої рекламні прояви в барі та в діджитал-сегменті (на сайтах бару і станції). «Арарат” хоче асоціювати себе із джазовою культурою, цей кейс їм може допомогти. Проект ще триває, але ми вже маємо позитивні відгуки клієнтів», – зазначив пан Прокопенко.

Експерти UMG кажуть, що потенціал радіо використовується не повною мірою. Артем Прокопенко переконує, що на цьому медіаканалі можна зробити більш яскраві прояви, ніж в інших медіа, за однаковий бюджет. «Відповідно до прогнозу Всеукраїнської рекламної коаліції на 2018 рік рекламодавці інвестують у радіо 578 мільйонів гривень, тоді як у ТБ і діджиталу значно більші бюджети. Брендам доводиться боротися з величезною конкуренцією. Вони можуть інтегрувати багато своїх проявів у пряму або нестандартну рекламу і навіть в онлайн-радіостанції», – резюмував він.

Фото: слайди з презентації UMG

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5868
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду