«1+1 медіа» вирішила розвантажити Кіберполіцію Києва – Примаков (ДОПОВНЕНО)

«1+1 медіа» вирішила розвантажити Кіберполіцію Києва – Примаков (ДОПОВНЕНО)

9 Вересня 2018
7432
9 Вересня 2018
21:37

«1+1 медіа» вирішила розвантажити Кіберполіцію Києва – Примаков (ДОПОВНЕНО)

7432
Група «1+1 медіа» вирішила подавати заяви до Кіберполіції про піратство контенту в усіх регіонах країни, щоб розвантажити київських поліцейських. Про це під час панельної дискусії «ОТТ-продукти та сервіси» в рамках конференції Telecom Ukraine 2018, яка триває цими днями в Одесі, розповів керівник відділу департаменту дистрибуції 1+1 Media Distribution Іван Примаков.
«1+1 медіа» вирішила розвантажити Кіберполіцію Києва – Примаков (ДОПОВНЕНО)
«1+1 медіа» вирішила розвантажити Кіберполіцію Києва – Примаков (ДОПОВНЕНО)

Менеджер медіагрупи пояснив, що це тимчасово.

«"1+1 медіа" систематично подає велику кількість заяв до підрозділів Кіберполіції. Найбільша їхня частина направляється до Кіберполіції в місті Києві. Зазвичай документування онлайн-піратства становить 1-2 місяці. Зараз ми сконцентрувалися на подачі заяв до Кіберполіції по всіх регіонах країни: чотири заяви були подані й знаходяться на стадії відкриття. По Києву ми наразі сфокусовані на ретельнішому зборі й підготовці матеріалів за існуючими підозрами в піратстві наших каналів за новими кейсами, поки процес по вже запущених досягне свого логічного завершення», – пояснив Іван Примаков.

Він також розповів про ще одну проблему, з якою стикнулася медіагрупа: в Україні є тільки три експерти, які можуть оцінити економічний збиток правовласника (на це потрібна спеціальна ліцензія).

«В таких реаліях ми живемо. Але давайте пригадаємо, що до того моменту, як медіагрупи почали продаватися (кабельним провайдерам. – ДМ), тобто відмінили універсальну програмну послугу, з піратством у нашій країні боролася тільки Медіа Група Україна” з каналами “Футбол 1 / Футбол 2”. Два роки тому ми ці процедури запустили. Почали все з нуля. Я вважаю, що дорогу здолає той, хто йде. І світло в кінці тунелю ми бачимо», – висловив сподівання пан Примаков.

Іван Примаков повідомив, що, як і раніше, у сфері відкриття кримінальних справ проти піратів контенту «1+1 медіа» об’єднує ресурси зі StarLightMedia.

Комерційний директор StarLight Digital Микола Фаєнгольд, який теж брав участь у цій панельній дискусії, повідомив про результативність дій своєї компанії в питанні захисту контенту: «У smart-телевізорах, мобільних додатках ми утилізуємо 100% піратства. У пошуковій видачі чистимо 70% популярних запитів. Що до коробочок, на яких встановлено торрент-ТБ, то з ними все недобре. Відбулося кілька обшуків, ми намагаємося довести ці справи до того, щоб вирок був саме за ст. 176 (Порушення авторського права і суміжних прав. – ДМ) – якийсь час на це потрібно буде витратити. Щодо додатків для smart-ТБ а-ля ForkPlayer: у нас пішло півтора роки на те, щоб зараз був проведений обшук (у Кропивницькому. – ДМ). Правоохоронні органи знайшли людину, яка обслуговує ForkPlayer і заробляє на ньому. Відкрито кримінальну справу. При цьому додаток не припинив працювати. Як його зупинити? Це наша наступна задача».

Крім того, «Чисте небо» за поданням медіагруп складає «чорні списки» провайдерів. Туди потрапляють провайдери, щодо яких у телевізійників є докази про те, що вони їх піратять.

«Це ще не означає, що в нас по цих провайдерах відкрито кримінальні справи. Це означає, що ми готові з ними зустрітися, наприклад, у господарському суді, якщо в них є заперечення. Але в ідеалі кожен провайдер із чорного списку” має відключити ретрансляцію наших телеканалів раніше, ніж ми до нього достукаємося. Або укласти договір. Але це не означає, що людина може піратити протягом року, а 30 грудня сказати: “Залишився один день, я з задоволенням заплачу вам гроші”. Ми беремо загальну суму роялті, яку втратили з моменту, коли перейшли на грошові відносини з провайдерами, і також компенсацію за пророблену роботу», – пояснив Микола Фаєнгольд.

Також «Чисте небо» має намір найближчим часом почати складати «білі списки» ОТТ-сервісів.

«Є кілька причин, навіщо провайдер іде на співробітництво з ОТТ-сервісом. Перша – чудова: він дійсно має намір продавати цю послугу. Друга – менш чудова: він показує правовласнику договір з якимось ОТТ-сервісом, а паралельно розвиває своє IPTV. І є третя причина: коли провайдер каже всім, що працює з ОТТ-сервісом, вважає, що в цього ОТТ-сервіса є права, а насправді медіагрупи їх йому не передавали. Для цього третього випадку ми ініціюємо “білі списки” – перелік ОТТ-сервісів, з якими наша медіагрупа уклала права. Відповідно, будь-який провайдер, який хоче почати роботу з ОТТ, зможе переконатися, чи є в конкретного сервісу діючий договір з нами. Що до другого випадку, коли провайдер укладає договір з ОТТ і при цьому не продає цю послугу, а розвиває своє IPTV, то тут дещо складніше, але поки ми бачимо наступний шлях: разом із нашими ОТТ-партнерами ми робимо приховані закупки і якщо знаходимо такого провайдера, то просимо ОТТ-партнера розірвати договір. Наприклад, так неодноразово розривалися договори Trinity».

Нагадаємо, як повідомляв «Детектору медіа» начальник Департаменту кіберполіції Національної поліції України Сергій Демедюк, у 2017 році Кіберполіція розпочала 106 кримінальних проваджень за ст. 176 (Порушення авторського права і суміжних прав) КК України. З початку 2018 року станом на кінець травня нараховувалося 92 провадження, при цьому в 40 кримінальних правопорушеннях особам на той момент уже було оголошено про підозру.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7432
Читайте також
25.07.2019 10:30
Ольга Ваганова
для «Детектора медіа»
2 753
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду