ТСН знайшла зв’язок між «Нашим радіо» та Борисом Ложкіним

ТСН знайшла зв’язок між «Нашим радіо» та Борисом Ложкіним

12 Лютого 2018
4267
12 Лютого 2018
15:50

ТСН знайшла зв’язок між «Нашим радіо» та Борисом Ложкіним

4267
Кіпрська компанія Бориса Ложкіна Ensitar Limited і компанія-власник «Нашого радіо» Avikan Limited мають одного директора.
ТСН знайшла зв’язок між «Нашим радіо» та Борисом Ложкіним
ТСН знайшла зв’язок між «Нашим радіо» та Борисом Ложкіним

Про це йдеться в сюжеті ТСН каналу «1+1».

Директором двох кіпрських компаній, згідно з базою даних i-cyprus.com, є Азіза Коурмпанова (Aziza Kourmpanova).

Avikan Limited – кіпрська компанія, яка володіє «Нашим радіо» через ТОВ «Катапульта». Кінцевим бенефіціарним власником «Нашого радіо», за даними єдиного державного реєстру, з 2015 року виступає мешканець Полтави Олександр Карташов. Але на сайті «Українського медіа холдингу» «Наше радіо» досі зазначене як частина радіогрупи УМХ. При цьому всі інші радіостанції УМХ у 2017 році назвали своїм кінцевим бенефіціаром співробітника компаній Сергія Курченка Дмитра Крікберга.

Ensitar Limited – кіпрська компанія, яка володіє інвестиційною компанією Бориса Ложкіна та Андрія Пивоварського ТОВ «Самаан капітал». Кінцевим бенефіціарним власником «Самаан капітал», за даними єдиного державного реєстру, є Борис Ложкін.

У сюжеті ТСН йдеться про те, що «Наше радіо», яке входило до «Українського медіа холдингу», повернулося від Сергія Курченка до колишнього власника – Бориса Ложкіна. Але бізнес-партнер Бориса Ложкіна, народний депутат Григорій Шверк назвав це фейком: «Не хочу на цю тему розмовляти. Ложкін не повернув собі ніякого радіо, вас обманули, причому жорстко. Відмовляюся розмовляти з цього приводу, тому що все це фейк».

«Поза ж камерою Шверк зізнався, що "Наше радіо" повернулося в орбіту його інтересів, а нинішній кінцевий номінальний бенефіціар – його родич», - повідомила журналістка ТСН Ольга Василевська.

Раніше видання «Медіаняня» писало, що власник «Нашого радіо» Олександр Карташов є рідним братом зятя Григорія Шверка Євгена Карташова.

Нагадаємо, у жовтні 2015 року народний депутат Сергій Лещенко звинуватив тодішнього голову Адміністрації Президента Бориса Ложкіна в отриманні 315 млн. євро від продажу «Українського медіа холдингу», які він начебто не задекларував.

За словами Сергія Лещенка, австрійські правоохоронці виявили документальне підтвердження переміщення 315 млн. євро. з рахунків компанії, пов'язаної із розшукуваним в Україні бізнесменом Сергієм Курченком, на рахунки офшорної компанії Integrity International Holding LTD, начебто пов'язаної з нинішнім главою Адміністрації Президента України Борисом Ложкіним, під час продажу UMH Group («Український медіа холдинг»).

Депутат також стверджував, що в кримінальній справі щодо відмивання грошей фігурував крім Бориса Ложкіна Григорій Шверк, екс-член Нацради, колишній віце-президент UMH Group, а нині народний депутат від «Блоку Петра Порошенка».

У квітні 2016 року Борис Ложкін, коментуючи Сергія Лещенка, що офшорна компанія Integrity International Holding LTD не вказана в декларації Ложкіна, а сума угоди не була предметом оподаткування в Україні, заявив: «Це історія 2013 року. Це був звичайний бізнес ще до мого приходу на держслужбу…Структура бізнесу була складна, але нічого страшного, як це здається Лещенку, там не було».

У грудні 2017 року «Комсомольська правда» оприлюднила заяву Курченка, в якій він заявив, що у 2013 році купив у Порошенка медіахолдинг UMH group за $400 млн, а Порошенко після продажу медіахолдингу не сплатив податки. У відповідь в Адміністрації президента заявили, що це не відповідає дійсності.

У лютому 2018 року катарський телеканал Al Jazeera у своєму розслідуванні повідомив, що австрійські правоохоронці розслідували транзакцію в розмірі $ 130 млн, яка стала частиною угоди з продажу UMH Group Сергію Курченку та, за підозрою, могла бути відмиванням грошей.

«Але згодом вони припинили розслідування, заявивши, що не знайшли жодних доказів того, що гроші були "брудними", частково через те, що вони не отримали жодної інформації від своїх українських колег», – повідомила Al Jazeera.

За даними Al Jazeera, Петро Порошенко виключив Бориса Ложкіна зі складу Національної інвестиційної ради за кілька годин після того, як журналісти телеканалу сконтактували з ними з приводу свого розслідування.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4267
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду