detector.media
25.04.2018 15:15
Нацрада виграла кілька апеляцій щодо ліцензій радіогрупи УМХ
Нацрада виграла кілька апеляцій щодо ліцензій радіогрупи УМХ
23 квітня Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення у справі про відмову в продовженні строку дії ліцензії на мовлення радіостанції «Ретро ФМ» (ТОВ «ТРК “НБМ-Радіо”»), що входить до UMH group.

Про це повідомляє Нацрада на своєму сайті. У єдиному державному реєстрі судове рішення поки відсутнє.

Радіостанція позивалася до Окружного адміністративного суду міста Києва про визнання протиправним і скасування рішення Нацради від 5 жовтня 2017 року № 1886, яким Нацрада відмовила компанії в продовженні строку дії ліцензії. 7 лютого суд першої інстанції задовольнив позов мовника, визнав протиправним і скасував рішення Нацради про відмову в продовженні ліцензії «Ретро ФМ». Нацрада подала апеляційну скаргу до Київського апеляційного адміністративного суду, який 23 квітня задовольнив апеляцію, скасував рішення першої інстанції та прийняв нове рішення – відмовити в задоволенні позову «Ретро ФМ».

Також Київський апеляційний адміністративний суд залишив без задоволення апеляційні скарги двох юридичних осіб радіостанції «Авторадіо» (ДП «ТРО “Довіра”» і ТОВ «Радіо-Авто» з UMH Group), які оскаржували відмови Окружного адміністративного суду міста Києва скасувати рішення Нацради про відмову їм у продовженні строку дії ліцензій. Київський апеляційний адміністративний суд залишив рішення суду першої інстанції без змін.

Крім цього, в березні – квітні в апеляційній інстанції розглядалися скарги ще кількох компаній з UMH Group (ТОВ «ТРК “Форум”», ТОВ «ТРК “Золоті ворота”», ДП «ТРО “Довіра”», ТОВ «Радіо-авто», ПП «ТРК ТТ» і ТОВ Фірма “Волинь”») на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, який відмовив компаніям у скасуванні рішень Нацради про результати позапланових перевірок і звернення до суду з позовом про анулювання їхніх ліцензій. Київський апеляційний адміністративний суд залишив скарги позивачів без задоволення, а рішення суду першої інстанції без змін.

Нагадаємо, раніше під час проведення позапланових перевірок Національна рада виявила в діяльності радіокомпаній «Українського медіа холдингу» низку порушень Закону України «Про телебачення і радіомовлення». 5 жовтня 2017 року регулятор на черговому засіданні ухвалив рішення про відмову в продовженні строку дії ліцензій на мовлення п’яти радіостанцій холдингу, а також вирішив подати до суду позов про анулювання 30-ти ліцензій 12-ти радіокомпаній «UMH group».

Нагадаємо, в жовтні 2017 року, Нацрада розпочала процедуру анулювання ліцензій «Українського медіа холдингу» (UMH Group). Нацрада відмовила в продовженні шести ліцензій п'яти радіокомпаній, які давали право мовити на 37 частотах, і вирішила звертатися до суду про анулювання ще 29 ліцензій дванадцяти радіокомпаній, які дають право на мовлення на 165 частотах. Через кілька днів після відмови Нацради у продовженні ліцензій мовлення радіостанцій УМХ було припинено на 37 частотах.

Регулятор відмовив у продовженні ліцензій на підставі недотримання ліцензіатами вимог статті 12 закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо прозорості власності. А рішення звертатися до суду про анулювання ліцензій Нацрада ухвалила за результатами позапланових перевірок, проведених за заявою ГО «Детектор медіа» щодо того, чи вчасно були подані заяви про переоформлення ліцензій і документи або їх завірені копії, які підтверджують зміну кінцевого бенефіціарного власника цих компаній. Річ у тім, що у квітні 2017 року радіостанції УМХ вказали нового кінцевого бенефіціарного власника — громадянина України Дмитра Крікберга, який у минулому працював у структурах оголошеного в розшук олігарха Сергія Курченка, у 2013 році публічно оголошеного власником УМХ. При цьому радіогрупа УМХ раніше називала своїм кінцевим бенефіціаром громадянина Белізу Метью Адріана Бредлі, а в деяких радіостанцій — віце-президента радіогрупи УМХ Валентина Мору.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY