Зміни в «Телетріумфі»: 6 гільдій телевізійної академії, 2 тури голосування, конкуренція регіональних учасників з національними

Зміни в «Телетріумфі»: 6 гільдій телевізійної академії, 2 тури голосування, конкуренція регіональних учасників з національними

21 Вересня 2017
2240
21 Вересня 2017
22:00

Зміни в «Телетріумфі»: 6 гільдій телевізійної академії, 2 тури голосування, конкуренція регіональних учасників з національними

2240
Національна телевізійна премія «Телетріумф» розширює кількість номінацій та ліквідовує поділ на національний і регіональний конкурси. Номінантів оцінюватимуть представники шістьох професійних гільдій, на які буде розподілено членів Української телевізійної академії. Голосування експертів заплановано проводити у два тури: онлайн та відкрите голосування на зборах гільдії. Такі ключові зміни очікують на «Телетріумф» у 2018 році.
Зміни в «Телетріумфі»: 6 гільдій телевізійної академії, 2 тури голосування, конкуренція регіональних учасників з національними
Зміни в «Телетріумфі»: 6 гільдій телевізійної академії, 2 тури голосування, конкуренція регіональних учасників з національними

Про новації національної телевізійної премії «Телетріумф» розповіли 21 вересня на конференції «Телебачення як бізнес» представники Індустріального телевізійного комітету (ІТК) та Української телевізійної академії Ігор Коваль, Оксана Ісідорова, Влад Ряшин, Ольга Захарова та Вікторія Бурдукова.

Як було оголошено раніше, конкурс «Телетріумф», який мав відбутися наприкінці цього року, переноситься на 2018 рік у зв’язку з реформою. «На початку весни 2018 року ми очікуємо на проведення Телетріумфу” за новими правилами, які нині розробляються. До оцінки будуть прийматися роботи, що вийшли в ефір з вересня 2016 року до кінця 2017 року. У подальшому “Телетріумф” буде відбуватися навесні і в ньому відзначатимуться роботи, що вийшли протягом календарного року, а не за період вересень-серпень», - повідомив директор ІТК Ігор Коваль.

Перша зміна в конкурсі – це поділ членів Української телевізійної академії (тобто експертів, які оцінюють номінантів «Телетріумфу») на шість гільдій:

  1. Гільдія продюсерів (продюсери програм, телефільмів, серіалів, креативні продюсери, генеральні продюсери телеканалів і медіагруп).
  2. Гільдія режисерів і сценаристів.
  3. Гільдія операторів, художників-постановників і художників по світлу.
  4. Гільдія інформаційного, спортивного, суспільно-соціального мовлення (виробники новинного, інформаційного, аналітичного контенту, журналісти, репортери, ведучі відповідних програм та інформаційних каналів).
  5. Дитячого, музичного, тематичного виробництва (творці дитячого, музичного, просвітницько-освітнього та будь-якого тематичного мовлення).
  6. Телевізійного дизайну та промо (дизайнери, креативні копірайтери, композитори, промо-фахівці, стилісти).

«Гільдії формуються за професійним характером і за принципом обєднання близьких жанрів. Кожен академік буде оцінювати не всі номінації, кількість яких зростає, а тільки свої професійні номінації, де він є фахівцем», - розповів генеральний продюсер компанії Star Media Влад Ряшин.

Друга зміна – суттєве збільшення кількості номінацій. Кожна гільдія оцінюватиме 12-20 тематичних номінацій, розповіла продюсерка Нового каналу Вікторія Бурдукова. Щоб номінація існувала, в неї має бути подано не менше 3 заявок. Зараз існує тільки орієнтовний список можливих номінацій, остаточний перелік має визначити ринок. За словами пані Бурдукової, є можливість додати такі номінації, як «Програма в жанрі докудрам», «Кращі іновації у відеоконтенті» (наприклад, відео 360), також будуть спеціальні номінації на кшталт «Відкриття року».

Третя новація полягає в тому, що конкурс більше не буде поділено на національний і регіональний. «Регіональні телекомпанії та продакшни будуть представляти себе не в окремому блоці, а матимуть можливість оцінювати роботи та оцінюватися разом з колегами з національних компаній. Наше завдання – піднімати професійні стандарти, сприяти зростанню якості. Адже гільдії працюватимуть не лише в рамках Телетріумфу”, вони збиратимуться з професійних питань», - пояснила директор з маркетингу «Медіа Групи Україна» Ольга Захарова.

Процедура голосування теж буде змінюватися. Експерти більше не будуть оцінювати номінантів, проставляючи їм перше, друге чи третє місця. Планується, що будуть два тури голосування. Перший тур – це онлайн-голосування через сайт «Телетріумфу», який буде суттєво оновлено (нині ведеться робота над технічним завданням). Критеріями оцінки будуть новизна, оригінальність, професіоналізм і загальне враження. У результаті першого туру складатиметься шорт-лист із максимум семи номінантів у кожній номінації.

Другий тур – це відкрите голосування членів гільдії на зборах гільдії (які відбуватимуться раз на рік). Хто не зможе бути присутнім особисто – братиме участь у зборах онлайн, але має бути готовий до того, що його оцінки будуть озвучені. «А ті, хто прийдуть особисто, у професійній дискусії зможуть висловити, чому той чи інший проект або професіонал має бути відзначений», - пояснив Влад Ряшин.

Усі зміни в процедурі голосування ще потребують погодження аудитора «Телетріумфу» - компанії «PwC Україна», уточнив Ігор Коваль.

Церемонія «Телетріумфу» буде розподілена на дві окремі події: телевізійна церемонія, де нагороджуватимуть цікаві для широкої аудиторії номінації, і більш камерна подія, де будуть відзначати широке коло професійних номінацій.

Розширення очікує не лише на «Телетріумф», а й на Українську телевізійну академію, розповіла виконавча директорка організації Оксана Ісідорова. По-перше, з 2018 року для членів академії запроваджуються членські внески (про їхні розміри повідомлять згодом на сайті організації). По-друге, академія відкриває прийом заявок у свої члени. Телевізійним академіком може стати представник творчої, телевізійної чи діджитал-професії з досвідом роботи не менше 5 років. Це може бути самовисуванець, але в такому разі він має надати рекомендації від щонайменше двох членів академії. Також кандидата в академіки може порекомендувати дійсний академік. Або ж це може бути переможець «Телетріумфу», який є володарем щонайменше однієї нагороди в професійній номінації.

Ігор Коваль закликав телевізійники ставати членами Української телевізійної академії та долучатися до реформи премії «Телетріумф» і визначення кола номінацій: «У ваших руках розширити Телетріумф” до рівня, який можна ставити у приклад міжнародним преміям».

«Головне завдання цієї реформи – щоб наша професійна премія була мегаповажною, мегапрестижною та мегачесною», - наголосив Влад Ряшин.

Ольга Захарова подякувала керівникам чотирьох найбільших телевізійних груп – Володимиру Бородянському (StarLightMedia), Олександру Ткаченку («1+1 медіа»), Ганні Безлюдній (Inter Media Group) та Євгену Лященку («Медіа Група Україна») за підтримку реформи «Телетріумфу» та назвала її безпрецедентним прикладом єдності індустрії, яка змогла домовитися.

Нагадаємо, на початку вересня стало відомо, що національну телевізійну премію «Телетріумф» буде реорганізовано, змінено регламент оцінювання робіт, а сам конкурс і церемонію перенесено на початок весни 2018 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2240
Читайте також
25.04.2018 18:30
Лілія Апостолова
«Детектор медіа»
22 134
18.04.2018 17:16
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
13 185
18.04.2018 16:46
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 141
08.12.2016 18:51
Детектор медіа
«Детектор медіа»
18 053
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду