Українська Телеакадемія просить Раду не ухвалювати законопроект, який забороняє фільми за участю громадян держави-агресора

Українська Телеакадемія просить Раду не ухвалювати законопроект, який забороняє фільми за участю громадян держави-агресора

15 Листопада 2017
1507
15 Листопада 2017
16:57

Українська Телеакадемія просить Раду не ухвалювати законопроект, який забороняє фільми за участю громадян держави-агресора

1507
В Українській Телеакадемії сподіваються, що Верховна Рада України зважить на думку омбудсмена та індустрії і не ухвалить проект закону №6623 щодо особливостей розповсюдження фільмів та іншої аудіовізуальної продукції, створеної за участю держави-агресора.
Українська Телеакадемія просить Раду не ухвалювати законопроект, який забороняє фільми за участю громадян держави-агресора
Українська Телеакадемія просить Раду не ухвалювати законопроект, який забороняє фільми за участю громадян держави-агресора

Про це «Детектору медіа» повідомили в Українській Телеакадемії.

Законопроект №6623 обговорювався на учорашньому засіданні Комітету ВР з питань культури і духовності. «Попри те, що індустрія не брала участь у розробці цього законопроекту та щодо нього виникає багато запитань, Комітет його підтримав», - наголошується в повідомленні.

Цей законопроект забороняє будь-який фільм, незалежно від того, де і ким він вироблений (включаючи український, європейський, американський тощо), у разі, якщо в його створенні брав участь принаймні один громадянин держави-агресора.

У Телеакадемії нагадали, що раніше направляли запит до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо легітимності деяких положень цього законопроекту.

«Відповідь на запит підтверджує, що цей проект закону може вважатись таким, який, у разі його схвалення, призведе до порушення прав і свобод людини і громадянина, оскільки його положення мають ознаки, за якими він суперечить Конституції України, нормам міжнародних договорів та чинному законодавству України, - підкреслюється в повідомленні. - Також він тягне за собою і інші негативні наслідки, а саме: цей закон неможливо буде виконати через невизначеність процедури встановлення громадянства учасників фільму».

У Телеакадемії висловили сподівання, що Верховна Рада України візьме до уваги думку омбудсмена та індустрії і не ухвалить законопроект, який не має механізмів для його виконання та порушує права людини.

Нагадаємо, наприкінці минулого року медіагрупи та великі продакшни робили спробу підписати меморандум про російсько-українську копродукцію, за умовами якого пропонувалося визначати критерії копродукції близько до тих, що встановлені законом «Про державну підтримку кінематографії в Україні». Але ця спроба провалилася: сторони не дійшли згоди.

«Детектор медіа» навесні 2017 року також запропонував громадській раді Держкіно звернути увагу на врегулювання питання російсько-української копродукції, й цей пункт було включено в план роботи дорадчого органу.

Довідка 

Ініціатори проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей розповсюдження фільмів та іншої аудіовізуальної продукції, створеної за участю держави-агресора №6623 від 22.06.2017 р: Княжицький М.Л., Висоцький С.В., Денисенко В.І., Опанасенко О.В., Сюмар В.П., Тетерук А.А., Кремінь Т.Д., Береза Ю.М.

Проектом пропонується закріпити визначення поняття фільм держави-агресора – будь-який фільм, створений та/або вперше оприлюднений (демонстрований) після 1 січня 2014 року, одним з виробників якого є юридична особа, створена за законодавством та/або зареєстрована в державі-агресорі, або який відповідно до оцінних елементів бальної системи, передбаченої цим Законом, набрав принаймні один бал за рахунок участі у створенні фільму громадянина держави-агресора, або за рахунок того, що місце зйомок, монтажу, знімальної студії чи отримувачі передбачених цим Законом витрат розташовані на території держави-агресора.

Передбачається, що свідоцтво національного фільму може бути скасоване в загальному порядку якщо будуть виявлені ознаки фільму держави-агресора.

Пропонується доповнити визначення власного продукту телерадіоорганізації - програми та передачі, їх частини, які повністю або частково створені та/чи профінансовані телерадіоорганізацією. Програми, передачі, їх частини, які повністю або частково створені та/чи профінансовані юридичними або фізичними особами держави-агресора, не вважаються власним продуктом телерадіоорганізації.

Закріплюється поняття продукт держави-агресора – фільми держави-агресора, а також телепередачі, які повністю або частково створені та/чи профінансовані громадянами держави-агресора, юридичними особами, які мають місцезнаходження (місце реєстрації) в державі-агресорі або юридичними особами, які прямо або опосередковано контролюються ними.

Відповідно до проекту трансляція продукту держави-агресора заборонена. Виключно з інформаційною метою допускається використання в інформаційних та інформаційно-аналітичних телепередачах, які є власним продуктом телерадіоорганізації, окремих фрагментів продукту держави-агресора.

Фрагменти продукту держави-агресора, трансляція якого дозволяється відповідно до попереднього абзацу, мають бути ідентифіковані за допомогою титрів з текстом «фрагмент фільму держави-агресора» або «фрагмент передачі держави-агресора» в залежності від типу продукту, фрагменти якого транслюються. Титри повинні мати контрастний колір, а їх висота повинна бути не меншою 10% висоти кадру, що використовується в трансляції. Титри транслюються впродовж всього часу трансляції відповідного фрагменту.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1507
Читайте також
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Мастер
2344 дн. тому
Громадянство будуть катуванням дізнаватись? Типу, якщо не хочеш, щоб ми тебе зігріли паяльником, кажи, курво, чи не маєш другого російського громадянства?
Petro
2344 дн. тому
По тексту это касается любых фильмов, хоть голливудских, не только украинских. Бред, короче.
Аноним
2344 дн. тому
Сейчас бы блокировать 90% контента, который производят украинские студии... Браво..
Ім'я
2344 дн. тому
Фігня якась. Давайте ще російську мову заборонимо??
Іван
2344 дн. тому
Не зайвим буде зауважити, що український глядач втратить безліч фільмів і серіалів за участю українських виробників.
Дмитрий
2344 дн. тому
Не очень понятно как этот закон собираются выполнять, потому как производитель должен предоставить доказательства ОТСУТСТВИЯ гражданства и сделок со студиями. И первое и второе - невыполнимо В ПРИНЦИПЕ.
Сергій
2344 дн. тому
Скільки спостерігаю, ніяк не можу збагнути - чого саме хоче досягти Княжицький? Кожний перший його законопроект то "записки сумасшедшего"
Semen
2345 дн. тому
Глянув список "академіків"-одна москалота.Закон приймати,"академію" розігнати.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду