Нацрада перенесла розгляд питань УМХ про продовження, переоформлення ліцензій та результати перевірки прозорості власності

Нацрада перенесла розгляд питань УМХ про продовження, переоформлення ліцензій та результати перевірки прозорості власності

21 Вересня 2017
1940
21 Вересня 2017
12:27

Нацрада перенесла розгляд питань УМХ про продовження, переоформлення ліцензій та результати перевірки прозорості власності

1940
21 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення перенесла на наступне засідання, 5 жовтня, розгляд питань про продовження строку дії низки ліцензії радіогрупи «Українського медіахолдингу» (УМХ) оголошеного в розшук олігарха Сергія Курченка, а також про переоформлення ліцензій і результати позапланових перевірок УМХ щодо вчасності подання ними інформації про зміну кінцевого бенефіціарного власника.
Нацрада перенесла розгляд питань УМХ про продовження, переоформлення ліцензій та результати перевірки прозорості власності
Нацрада перенесла розгляд питань УМХ про продовження, переоформлення ліцензій та результати перевірки прозорості власності

Розгляд перенесено за зверненням компаній, які попросили Нацраду відкласти розгляд питання, щоб надати додаткові документи щодо прозорості своїх структур власності. За словами Юрія Артеменка, УМХ своїми листами і зверненням вже кілька місяців затягує розгляд цих питань. Але на наступному засіданні, 5 жовтня, регулятор у будь-якому разі їх розгляне.

У порядку денному Нацради планувався розгляд 38 питань щодо 12 компаній радіогрупи УМХ, у тому числі питання про продовження строку дії ліцензій ТОВ «Радіо-Авто», Херсон («Авторадіо»), ТОВ «ТРК “Форум”», Житомир («Авторадіо»), ДП «ТРО “Довіра”», Київ («Аворадіо»), ТОВ «ТРК “НБМ-радіо”», Київ («Ретро ФМ»), ПрАТ «Студія “Європозитив”», Київ (NRJ).

Нагадаємо, що 1 червня Нацрада за зверненням ГО «Детектор медіа» призначила позапланові перевірки 12 радіокомпаній з радіогрупи УМХ щодо вчасності подання ними інформації про зміну кінцевого бенефіціарного власника:

  1. ТОВ «ТРК «Пілот-Україна» (Lounge FM)
  2. ДП «Новий обрій» («Радио Пятница»)
  3. ТОВ «ТРК «НБМ-радіо» («Ретро ФМ»)
  4. ТОВ «ТРК «Золоті ворота» («Джем ФМ»)
  5. ПрАТ «Студія «Європозитив» (NRJ)
  6. ДП «Радіостанція «Зоря» («Ретро ФМ»)
  7. ТОВ «Фірма «Волинь» (Next)
  8. ДП «ТРО «Довіра» («Авторадіо»)
  9. ТОВ «Радіо-Авто» («Авторадіо»)
  10. ТОВ «ТРК «Форум» («Авторадіо»)
  11. ТОВ «ТРК «Киевские ведомости»-телерадіоефір» («Голос столицы»)
  12. ПП «ТРК «ТТ» («Авторадіо»)

Перед тим у квітні стало відомо, що радіостанції радіогрупи УМХ оголошеного в розшук олігарха Сергія Курченка вказали в єдиному державному реєстрі та в оприлюднених структурах власності нового кінцевого бенефіціарного власника – громадянина України, мешканця Харкова Дмитра Крікберга. Коли саме Дмитро Крікберг став кінцевим бенефіціаром радіогрупи УМХ – з реєстру та оприлюднених на сайтах компаній документів визначити неможливо.

З оприлюднених структур власності випливає, що Дмитро Крікберг контролює компанії радіогрупи УМХ через громадянина Белізу Метью Адріана Бредлі, якого радіогрупа УМХ раніше називала своїм кінцевим бенефіціаром.

Дмитро Крікберг у відкритих джерелах фігурує як кінцевий бенефіціар компаній «Автогазсервіс», «Нікопольгазпромсервіс», СП ТОВ «Експогаз». У 2013 році став членом наглядової ради Одеського нафтопереробного заводу, який тоді якраз придбав Сергій Курченко. До того працював у ДК «Укргазвидобування», у ТОВ «ГазУкраїна 2009» Сергія Курченка.

Нагадаємо, що навесні 2016 року Нацрада залишила без розгляду заяву про продовження ліцензії радіомережі «Ретро ФМ» (ТОВ «ТРК “НБМ-радіо”») через сумніви в прозорості власності, а в червні 2016 року із цих же причин залишила без розгляду заяви про продовження ліцензій радіо Next (ТОВ «Фірма “Волинь”») і «Авторадіо» (ТОВ «ТРК “Форум”»). При цьому фірма «Волинь» і ТРК «Форум» своїм кінцевим бенефіціаром тоді називали віце-президента радіогрупи УМХ Валентина Мору. За законом компанії мали протягом 10 днів надати виправлені документи, щоб Нацрада повторно розглянула їхні заяви про продовження ліцензій. Відтоді Нацрада не розглядала питань цих компаній, а в них продовжували діяти старі прострочені ліцензії (в «Ретро ФМ» ліцензія прострочена вже більше року), оскільки не було результативного рішення Нацради ані про продовження, ані про відмову.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1940
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду