ІнАУ застерігає нардепів від погодження законопроекту, який розширює повноваження Держспоживінспекції

ІнАУ застерігає нардепів від погодження законопроекту, який розширює повноваження Держспоживінспекції

26 Липня 2017
1602
26 Липня 2017
10:46

ІнАУ застерігає нардепів від погодження законопроекту, який розширює повноваження Держспоживінспекції

1602
Інтернет Асоціація України вважає законопроект №6754 про внесення до законодавства змін щодо заходів детінізації діяльності суб'єктів електронної комерції «черговою спробою посилення адміністративного тиску на український бізнес»
ІнАУ застерігає нардепів від погодження законопроекту, який розширює повноваження Держспоживінспекції
ІнАУ застерігає нардепів від погодження законопроекту, який розширює повноваження Держспоживінспекції

ІнАУ направила до профільних комітетів ВР листа щодо законопроекту №6754 «Про внесення змін до Закону України «Про захист прав споживачів» та деяких законодавчих актів України щодо заходів детінізації діяльності суб'єктів електронної комерції», в якому пропонує не погоджувати цей законопроект.

Про це повідомили «Детектору Медіа» в Інтернет Асоціації України.  

Законопроект передбачає значне збільшення повноважень Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів. Зокрема цей орган отримає право приймати рішення про призупинення доступу до веб-сайту (чи іншого засобу представлення інформації як в мережі Інтернет, так і в інших інформаційно-комунікаційних системах). Передбачаються штрафи для провайдерів за невиконання цих рішень.

Передбачається і ряд інших новацій в сфері електронної комерції, які, на думку ІнАУ, «навряд чи допоможуть споживачам, але точно створять нові чудові можливості для тиску чиновників на бізнес».

ІнАУ наголошує, що «немає жодної потреби у посиленні впливу на взаємовідносини, що виникають у сфері електронної комерції, в тому числі щодо запропонованих проектом Закону зобов’язань до операторів, провайдерів телекомунікацій».

«Зазначений проект Закону – це лише чергова спроба посилення адміністративного тиску на український бізнес, - йдеться також у повідомленні, - як продавців товарів (робіт, послуг) у сфері електронних комунікацій, так і операторів, провайдерів телекомунікацій і ніяким чином не захищає від настання негативних наслідків споживачів, які отримують товар, роботи, послуги та від «незаконослухняних» суб’єктів електронної комерції, в тому числі іноземних компаній».

Як повідомляв «Детектор Медіа», Інтернет-асоціація України (ІнАУ), яка об’єднує понад 190 підприємств галузі інформаційно-телекомунікаційних технологій України, із занепокоєнням сприйняла інформацію про підготовку законопроекту, що змусить провайдерів встановити додаткове обладнання для оперативного відключення сайтів, які не відповідають законам України.

ІнАУ у своєму зверненні до президента і депутатів стверджувала, що від такого рішення виграють кілька операторів-монополістів, частина з яких контролюється російським капіталом, представники тих політичних сил, які бояться політичної конкуренції і роблять ставку на інтернет-цензуру, і, зрештою, зовнішній агресор, якому «вдасться нав’язати України свої підходи до забезпечення інформаційної безпеки». Водночас програють українські громадяни, отримавши нові платіжки за доступ в інтернет, бюджет, що не отримає податкових відрахувань від кількох тисяч сумлінних вітчизняних провайдерів і десятків тисяч їх працівників, які замість сплати податків підуть за виплатами по безробіттю.

Згодом Інтернет-асоціація України закликала народних депутатів не допустити підтримки антидемократичних, диктаторських підходів щодо вирішення безпекових питань в інформаційній сфері. Про це йшлося у відкритому листі ІнАУ до Верховної Ради щодо загроз національній безпеці України, які несуть законопроекти №6676 та №6688 щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері.

На думку ІнАУ, ці законопроекти передбачають радикальне розширення повноважень силовиків у сфері позасудового блокування інформації, створення монопольного середовища на ринку телекомунікацій за рахунок зобов’язання операторів здійснювати багатомільйонні закупівлі обладнання для аналізу і блокування трафіку, надання чиновникам додаткових механізмів корупційного впливу на ринок.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1602
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду