Провайдерів за російські сайти запропоновано штрафувати на 1% річного доходу

Провайдерів за російські сайти запропоновано штрафувати на 1% річного доходу

15 Липня 2017
1453
15 Липня 2017
17:34

Провайдерів за російські сайти запропоновано штрафувати на 1% річного доходу

1453
Штраф за повторне порушення становитиме 5% прибутку за рік
Провайдерів за російські сайти запропоновано штрафувати на 1% річного доходу
Провайдерів за російські сайти запропоновано штрафувати на 1% річного доходу

На інтернет-провайдерів накладатимуться штрафи у розмірі 1% від доходу за минулий рік через необмежений доступ до заборонених російських сайтів.

Про це йдеться в законопроекті №6688 «З протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері».

Якщо провайдер порушить закон повторно, штраф зросте до 5% прибутку за рік.

Також законопроект змушує провайдерів придбати спеціалізоване обладнання для блокування сайтів і контролю трафіку.

Нагадаємо, 12 липня народні депутати, члени Комітету з питань національної безпеки й оборони Іван Вінник («Блок Петра Порошенка»), Дмитро Тимчук («Народний фронт») і Тетяна Чорновол («Народний фронт») зареєстрували законопроект № 6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері», який має на меті узаконити можливість тимчасового блокування доступу до інформаційних ресурсів і сервісів в інтернеті за рішенням не лише суду, а й прокурора, слідчого та Ради національної безпеки і оборони України.

Законопроект майже повністю дублює норми законопроекту з аналогічною назвою № 6676, зареєстрованого 10 липня членами Комітету з нацбезпеки й оборони Андрієм Тетеруком («Народний фронт») та Іваном Вінником (БПП). Однак законопроекти зареєстровані не як альтернативні, а як окремі, хоча й регулюють ідентичне питання – можливість блокування інтернет-ресурсів і сервісів.

Детально про норми законопроекту № 6676 (вони майже повністю повторюються в законопроекті № 6688) читайте в матеріалі «Депутати хочуть узаконити досудове блокування інтернет-ресурсів».

Як повідомляв «Детектор Медіа», Інтернет-асоціація України (ІнАУ), яка об’єднує понад 190 підприємств галузі інформаційно-телекомунікаційних технологій України, із занепокоєнням сприйняла інформацію про підготовку законопроекту, що змусить провайдерів встановити додаткове обладнання для оперативного відключення сайтів, які не відповідають законам України.

Про це йшлося у відкритому листі ІнАУ до президента Петра Порошенка і народних депутатів, який є в розпорядженні «Детектора медіа».

ІнАУ у своєму зверненні до президента і депутатів стверджувала, що від такого рішення виграють кілька операторів-монополістів, частина з яких контролюється російським капіталом, представники тих політичних сил, які бояться політичної конкуренції і роблять ставку на інтернет-цензуру, і, зрештою, зовнішній агресор, якому «вдасться нав’язати України свої підходи до забезпечення інформаційної безпеки». Водночас програють українські громадяни, отримавши нові платіжки за доступ в інтернет, бюджет, що не отримає податкових відрахувань від кількох тисяч сумлінних вітчизняних провайдерів і десятків тисяч їх працівників, які замість сплати податків підуть за виплатами по безробіттю.

Нагадаємо також, що 15 травня Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Одноклассники». Крім того, суттєво розширено коло російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення, які потрапили під обмеження. 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності, й інтернет-провайдери почали обмежувати доступ до вказаних в указі ресурсів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1453
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду