ІнАУ занепокоєна пропозицією змусити провайдерів встановити додаткове обладнання для блокування заборонених сайтів

ІнАУ занепокоєна пропозицією змусити провайдерів встановити додаткове обладнання для блокування заборонених сайтів

22 Червня 2017
1461
22 Червня 2017
15:18

ІнАУ занепокоєна пропозицією змусити провайдерів встановити додаткове обладнання для блокування заборонених сайтів

1461
В Асоціації вважають, що від такого кроку програють абоненти, бюджет і чесні політики
ІнАУ занепокоєна пропозицією змусити провайдерів встановити додаткове обладнання для блокування заборонених сайтів
ІнАУ занепокоєна пропозицією змусити провайдерів встановити додаткове обладнання для блокування заборонених сайтів

Інтернет-асоціація України (ІнАУ), яка об’єднує понад 190 підприємств галузі інформаційно-телекомунікаційних технологій України, із занепокоєнням сприйняла інформацію про підготовку законопроекту, що змусить провайдерів встановити додаткове обладнання для оперативного відключення сайтів, які не відповідають законам України.

Про це йдеться у відкритому листі ІнАУ до президента Петра Порошенка і народних депутатів, який є в розпорядженні «Детектора медіа».

Про плани найближчим часом зареєструвати і подати на розгляд ВР законопроект щодо безпекових питань в інформаційній сфері журналістам розповів перший заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігор Кононенко. Суть документу в тому, що провайдер мусить придбати додаткове обладнання для оперативного відключення антиукраїнських сайтів. За словами пана Кононенка, варто говорити про зміни до бюджету країни задля кредитування придбання провайдерами цього обладнання. «За моєю інформацією, одному провайдеру потрібно буде придбати обладнання на 1,2 млн - 1,5 млн доларів», - сказав він.

ІнАУ у своєму зверненні до президента і депутатів стверджує, що від такого рішення виграють кілька операторів-монополістів, частина з яких контролюється російським капіталом, представники тих політичних сил, які бояться політичної конкуренції і роблять ставку на інтернет-цензуру, і, зрештою, зовнішній агресор, якому «вдасться нав’язати України свої підходи до забезпечення інформаційної безпеки». Водночас програють українські громадяни, отримавши нові платіжки за доступ в ынтернет, бюджет, що не отримає податкових відрахувань від кількох тисяч сумлінних вітчизняних провайдерів і десятків тисяч їх працівників, які замість сплати податків підуть за виплатами по безробіттю, а також чесні політики і громадськість, яким «надбання Революції гідності підміняють диктаторськими законами в стилі Януковича».

«У середовищі Інтернет не існує технологічної можливості досягнення абсолютного блокування інтернет-ресурсів, - зазначається також у відкритому листі ІнАУ. - Країну буде втягнуто у безглузді перегони між контролюючими органами та бізнесом. Таки перегони обов’язково призведуть до появи постійних конфліктів між владою та бізнес-колами, серед громадськості, викличуть незручності для користувачів, порушать проблеми з цілісністю функціонування національної мережі, які індустрія просто не зможе технічно ліквідувати».

Нагадаємо, 15 травня Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Одноклассники». Крім того, суттєво розширено коло російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення, які потрапили під обмеження. 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності, й інтернет-провайдери почали обмежувати доступ до вказаних в указі ресурсів.

19 червня Міністерство інформаційної політики України оприлюднило перелік з 20 сайтів, які порушують законодавство України в частині «розпалювання міжетнічної та міжнаціональної ворожнечі», «порушення територіальної цілісності», «порушення законодавства про комунікацію». Цей перелік переданий до СБУ для можливого блокування.

Фото: Yaware.TimeTracker

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1461
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду