detector.media
26.07.2017 10:46
ІнАУ застерігає нардепів від погодження законопроекту, який розширює повноваження Держспоживінспекції
ІнАУ застерігає нардепів від погодження законопроекту, який розширює повноваження Держспоживінспекції
Інтернет Асоціація України вважає законопроект №6754 про внесення до законодавства змін щодо заходів детінізації діяльності суб'єктів електронної комерції «черговою спробою посилення адміністративного тиску на український бізнес»

ІнАУ направила до профільних комітетів ВР листа щодо законопроекту №6754 «Про внесення змін до Закону України «Про захист прав споживачів» та деяких законодавчих актів України щодо заходів детінізації діяльності суб'єктів електронної комерції», в якому пропонує не погоджувати цей законопроект.

Про це повідомили «Детектору Медіа» в Інтернет Асоціації України.  

Законопроект передбачає значне збільшення повноважень Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів. Зокрема цей орган отримає право приймати рішення про призупинення доступу до веб-сайту (чи іншого засобу представлення інформації як в мережі Інтернет, так і в інших інформаційно-комунікаційних системах). Передбачаються штрафи для провайдерів за невиконання цих рішень.

Передбачається і ряд інших новацій в сфері електронної комерції, які, на думку ІнАУ, «навряд чи допоможуть споживачам, але точно створять нові чудові можливості для тиску чиновників на бізнес».

ІнАУ наголошує, що «немає жодної потреби у посиленні впливу на взаємовідносини, що виникають у сфері електронної комерції, в тому числі щодо запропонованих проектом Закону зобов’язань до операторів, провайдерів телекомунікацій».

«Зазначений проект Закону – це лише чергова спроба посилення адміністративного тиску на український бізнес, - йдеться також у повідомленні, - як продавців товарів (робіт, послуг) у сфері електронних комунікацій, так і операторів, провайдерів телекомунікацій і ніяким чином не захищає від настання негативних наслідків споживачів, які отримують товар, роботи, послуги та від «незаконослухняних» суб’єктів електронної комерції, в тому числі іноземних компаній».

Як повідомляв «Детектор Медіа», Інтернет-асоціація України (ІнАУ), яка об’єднує понад 190 підприємств галузі інформаційно-телекомунікаційних технологій України, із занепокоєнням сприйняла інформацію про підготовку законопроекту, що змусить провайдерів встановити додаткове обладнання для оперативного відключення сайтів, які не відповідають законам України.

ІнАУ у своєму зверненні до президента і депутатів стверджувала, що від такого рішення виграють кілька операторів-монополістів, частина з яких контролюється російським капіталом, представники тих політичних сил, які бояться політичної конкуренції і роблять ставку на інтернет-цензуру, і, зрештою, зовнішній агресор, якому «вдасться нав’язати України свої підходи до забезпечення інформаційної безпеки». Водночас програють українські громадяни, отримавши нові платіжки за доступ в інтернет, бюджет, що не отримає податкових відрахувань від кількох тисяч сумлінних вітчизняних провайдерів і десятків тисяч їх працівників, які замість сплати податків підуть за виплатами по безробіттю.

Згодом Інтернет-асоціація України закликала народних депутатів не допустити підтримки антидемократичних, диктаторських підходів щодо вирішення безпекових питань в інформаційній сфері. Про це йшлося у відкритому листі ІнАУ до Верховної Ради щодо загроз національній безпеці України, які несуть законопроекти №6676 та №6688 щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері.

На думку ІнАУ, ці законопроекти передбачають радикальне розширення повноважень силовиків у сфері позасудового блокування інформації, створення монопольного середовища на ринку телекомунікацій за рахунок зобов’язання операторів здійснювати багатомільйонні закупівлі обладнання для аналізу і блокування трафіку, надання чиновникам додаткових механізмів корупційного впливу на ринок.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY