Херсонський телеканал Катерини Самойлик відмовився від цифрових частот в області

Херсонський телеканал Катерини Самойлик відмовився від цифрових частот в області

7 Березня 2017
2155
7 Березня 2017
17:47

Херсонський телеканал Катерини Самойлик відмовився від цифрових частот в області

2155
2 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення дозволила херсонській телерадіокомпанії «Херсон плюс» вилучити з його ліцензії на цифрове ефірне мовлення в мультиплексі МХ-5 в межах Херсонської області п’ять частот: у селі Василівка, місті Генічеськ, смт Нижні Сірогози, смт Новотроїцьке та місті Чаплинка, залишивши в ліцензії лише частоту в обласному центрі – Херсоні.
Херсонський телеканал Катерини Самойлик відмовився від цифрових частот в області
Херсонський телеканал Катерини Самойлик відмовився від цифрових частот в області

Також Нацрада дозволила місцевому цифровому каналу змінити програмну концепцію, додавши в неї іноземного продукту (8 годин на добу) і зменшивши кількість національного продукту (з 24 до 16 годин на добу) та обсяги власного виробництва (з 41% до 20,8%). Формат каналу залишився розважально-інформаційним з фільмопоказом.

Частоти, від яких відмовився «Херсон плюс», мають бути враховані Нацрадою під час оголошення конкурсу.

Власниками ТОВ «ТРК “Херсон плюс”» є народна депутатка (1994-2012 років) від Комуністичної партії України Катерина Самойлик (51%) та херсонці Володимир Косюк (24,5%), який водночас є директором ТРК «Херсон плюс», і Андрій Череднюк (24,5%), який працює комерційним директором компанії. Телерадіокомпанія була створена у 2010 році та спершу отримала ліцензію на кабельне мовлення. А у 2011 році стала переможцем цифрового конкурсу, потрапивши в мультиплекс МХ-5 на території Херсонської області (усі 6 частот із мережі «Зеонбуду» на Херсонщині).

Однак від початку діяльності в ТРК «Херсон плюс» були суперечності із «Зеонбудом» щодо якості послуг та їх оплати. У 2015 році «Херсон плюс» був одним з 11 телеканалів, вимкнених «Зеонбудом» 1 квітня за систематичну несплату послуг. За таке масове вимкнення Нацрада оголосила «Зеонбуду» попередження (яке згодом провайдер скасував у суді), а результати перевірок мовників узяла до відома. Керівник «Херсон плюс» Володимир Косюк тоді розповів, що фінансові спори мовника з провайдером тривають з 2011 року і ТРК тривалий час не мовила і не подавала сигнал на передавальні станції в інших, крім Херсона, містах Херсонської області.

31 березня 2016 року Нацрада за скаргами «Зеонбуду» призначила позапланові перевірки чотирьох регіональних цифрових мовників, які припинили мовлення в мультиплексі МХ-5: ТРК «Академ TV» з міста Суми, ТОВ «Скіф 2» з міста Костянтинівка Донецької області, Дніпропетровської регіональної дирекції Національної телекомпанії України і ТРК «Херсон плюс» з міста Херсон.

2 червня 2016 року Нацрада взяла до відома результати перевірок сумської телерадіокомпанії «Академ ТV» та Дніпропетровської регіональної дирекції НТКУ. Перевірка виявила, що «Академ ТV» відновив цілодобове мовлення в селі Овлаші Сумської області. А Дніпропетровська філія НТКУ пояснила, що не подає сигнал до передавачів «Зеонбуду» в селах Могилів і Дмухайлівка через відсутність фінансування і відсутність дозволу в керівника укладати угоди з іншими операторами, крім Концерну РРТ (а сигнал у Могилів і Дмухайлівку мав доставляти не КРРТ).

14 липня 2016 року Нацрада взяла до відома результати перевірки компанії «Скіф-2», але зобов’язала канал протягом місяця відновити мовлення в Красноармійську Донецької області. 24 січня 2017 року Нацрада призначила повторну перевірку «Скіф-2», оскільки моніторинги виявили, що в жовтні та грудні 2016-го канал так і не відновив мовлення.

Натомість результатів перевірки ТРК «Херсон плюс» за 11 місяців, що минули від призначення перевірки, Нацрада так і не розглянула. Але без обговорень переоформила 2 березня ліцензію компанії, вилучивши з неї частоти, на яких компанія не веде мовлення.

Тим часом нещодавно Нацрада повідомила про плани забезпечення цифрового мовлення на Херсонщині і на частину Криму. Крім цього Нацрада вимагає від аналогових телеканалів збільшити потужності своїх передавачів на півдні Херсонщини (зокрема, від телеканалів «UA: Перший» і ТЕТ). На додачу до цього Нацрада розширює покриття на Херсонщині ФМ-радіо.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2155
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду