Фінансові спори мовників із «Зеонбудом» мають вирішуватися в суді, а не «вимкненням рубильника» – керівник ТРК «Херсон Плюс»

Фінансові спори мовників із «Зеонбудом» мають вирішуватися в суді, а не «вимкненням рубильника» – керівник ТРК «Херсон Плюс»

3 Квітня 2015
3474
3 Квітня 2015
18:53

Фінансові спори мовників із «Зеонбудом» мають вирішуватися в суді, а не «вимкненням рубильника» – керівник ТРК «Херсон Плюс»

3474
Фінансові спори мовників із «Зеонбудом» мають вирішуватися в суді, а не «вимкненням рубильника» – керівник ТРК «Херсон Плюс»
Фінансові спори мовників із «Зеонбудом» мають вирішуватися в суді, а не «вимкненням рубильника» – керівник ТРК «Херсон Плюс»

Фінансові спори мовників із провайдером цифрового телебачення ТОВ «Зеонбуд» мають вирішуватися в суді, а не з допомогою так званого «вимкнення рубильника». Про це в коментарі «Детектор медіа» сказав Володимир Косюк, директор приватної ТРК «Херсон Плюс» - однієї з дев'яти регіональних телерадіокомпаній, що були вимкнені 1 квітня «Зеонбудом» через заборгованість за послуги з розповсюдження цифрового сигналу.

 

За словами пана Косюка, у ТРК «Херсон Плюс» фінансові спори із «Зеонбудом» тривають з 2011 року. «Це пов'язано з тим, що «Зеонбуд» виставляє рахунки за ненадані послуги. Рахунки він виставляє з листопада 2011 року, тоді як мовлення ми почали з вересня 2012 року. За ці 10 місяців утворилася заборгованість понад півмільйона гривень, звідти й ростуть проблеми. «Зеонбуд» на цю суму навішував і прострочки, і штрафи, тому й не надавав нам ніяких знижок», - розповів пан Косюк.

 

Крім того, ТРК «Херсон Плюс» тривалий час не мовила і не подавала сигнал на передавальні станції в інших, крім Херсона, містах Херсонської області, тож послуги з трансляції по п'яти населених пунктах області «Зеонбудом» теж не надавалися.

 

«Ми готові провести із «Зеонбудом» звірку наданих послуг. На нашу думку, сума, яку виставляє «Зеонбуд», і обсяг реально виконаних робіт відрізняються у 15 разів», - каже пан Косюк.

 

ТРК «Херсон Плюс» неодноразово зверталася до «Зеонбуду» з проханням переукласти договір, але не отримала позитивної відповіді.

 

За словами пана Косюка, ТРК «Херсон Плюс» не була попереджена про наміри «Зеонбуду» вимкнути її з ефіру 1 квітня. «Ми дізналися про якийсь лист "Зеонбуду" до Нацради 1 квітня, вже після вимкнення, коли нам зателефонували з Нацради», - стверджує керівник ТРК.

 

ТРК «Херсон Плюс» крім цифрової має ще кабельну ліцензію, тому продовжує мовлення в кабельних мережах Херсона, додав пан Косюк.

 

Керівник херсонської ТРК наголосив на тому, що вимкнення цифрового ефірного мовлення на півдні країни - це загроза інформаційній безпеці України. «Зараз у Криму на кордоні з Херсонською областю збільшено потужність передавачів з 0,2 кВт до 1 кВт, і тепер російське телебачення покриває своїм ефіром пів-Херсонської області, добиває майже до Херсона. Як можна в такій ситуації вимикати українське телебачення?», - дивується пан Косюк.

 

Він також звернув увагу на «кулуарні домовленості» між «Зеонбудом» і Херсонською обласною державною телерадіокомпанією «Скіфія», оскільки «Зеонбуд» вмикає «Скіфію» тільки по вечорах - із 17:00 до 24:00.

 

Окрім Херсонської ОДТРК і ТРК «Херсон Плюс» у Херсоні є ще одна регіональна цифрова телекомпанія - «ВТВ плюс», але вона, на відміну від інших, має ліцензію тільки на обласний центр.

 

Як писала «Детектор медіа», 1 квітня «Зеонбуд» відключив три загальнонаціональні канали і дев'ять регіональних: Dobro (ТОВ «ТРК "Нові комунікації"»), Business (ТОВ «ТРК "Погода ТБ"»), «Вінтаж» (ТОВ «Корона санрайс»), а також ТРК «Вікка» (Черкаси), канал «24» (ТРК «Люкс», Львів), канал «Так TV» (Коледж преси та телебачення, Миколаїв), ТРК «Аверс» (Луцьк), 11 канал (ТРК «Стерх», Дніпропетровськ), ТРК «Ритм» (Рівне), ТРК «Відікон» (Суми), ТРК «Горизонт» (Харків) і «Херсон плюс» (Херсон). Пізніше мовлення деяких з них було відновлено.

 

Сам «Зеонбуд» пояснив, що вимкнув телеканали, які мали найбільшу заборгованість за послуги з розповсюдження цифрового сигналу (понад 12 місяців). «Зеонбуд» просив цих мовників сплатити хоча б поточні платежі, оскільки сам зобов'язаний протягом квітня погасити власну заборгованість перед Концерном РРТ за обслуговування передавачів, інакше Концерн вимкне передавачі «Зеонбуду».

 

2 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки «Зеонбуду» і відключених ним 1 квітня 12 загальнонаціональних і регіональних телеканалів з метою з'ясувати обставини цього вимкнення.

 

Нагадаємо, що у 2014 році більшість телеканалів припинили платити «Зеонбуду» за послуги з розповсюдження сигналу в цифрових мультиплексах МХ-1, МХ-2, МХ-3 та МХ-5 - у тому числі через завищені, на думку телеканалів, тарифи цифрового монополіста. Відтак, сам «Зеонбуд» перестав платити Концерну РРТ за обслуговування своїх передавачів.

 

23 березня Концерн РРТ попередив, що з 9:00 24 березня вимкне передавачі «Зеонбуду» через заборгованість провайдера. Але 24 березня передумав вимикати їх, оскільки «Зеонбуд» сплатив частину боргу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3474
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду