detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
07.03.2017 17:47
Херсонський телеканал Катерини Самойлик відмовився від цифрових частот в області
Херсонський телеканал Катерини Самойлик відмовився від цифрових частот в області
2 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення дозволила херсонській телерадіокомпанії «Херсон плюс» вилучити з його ліцензії на цифрове ефірне мовлення в мультиплексі МХ-5 в межах Херсонської області п’ять частот: у селі Василівка, місті Генічеськ, смт Нижні Сірогози, смт Новотроїцьке та місті Чаплинка, залишивши в ліцензії лише частоту в обласному центрі – Херсоні.

Також Нацрада дозволила місцевому цифровому каналу змінити програмну концепцію, додавши в неї іноземного продукту (8 годин на добу) і зменшивши кількість національного продукту (з 24 до 16 годин на добу) та обсяги власного виробництва (з 41% до 20,8%). Формат каналу залишився розважально-інформаційним з фільмопоказом.

Частоти, від яких відмовився «Херсон плюс», мають бути враховані Нацрадою під час оголошення конкурсу.

Власниками ТОВ «ТРК “Херсон плюс”» є народна депутатка (1994-2012 років) від Комуністичної партії України Катерина Самойлик (51%) та херсонці Володимир Косюк (24,5%), який водночас є директором ТРК «Херсон плюс», і Андрій Череднюк (24,5%), який працює комерційним директором компанії. Телерадіокомпанія була створена у 2010 році та спершу отримала ліцензію на кабельне мовлення. А у 2011 році стала переможцем цифрового конкурсу, потрапивши в мультиплекс МХ-5 на території Херсонської області (усі 6 частот із мережі «Зеонбуду» на Херсонщині).

Однак від початку діяльності в ТРК «Херсон плюс» були суперечності із «Зеонбудом» щодо якості послуг та їх оплати. У 2015 році «Херсон плюс» був одним з 11 телеканалів, вимкнених «Зеонбудом» 1 квітня за систематичну несплату послуг. За таке масове вимкнення Нацрада оголосила «Зеонбуду» попередження (яке згодом провайдер скасував у суді), а результати перевірок мовників узяла до відома. Керівник «Херсон плюс» Володимир Косюк тоді розповів, що фінансові спори мовника з провайдером тривають з 2011 року і ТРК тривалий час не мовила і не подавала сигнал на передавальні станції в інших, крім Херсона, містах Херсонської області.

31 березня 2016 року Нацрада за скаргами «Зеонбуду» призначила позапланові перевірки чотирьох регіональних цифрових мовників, які припинили мовлення в мультиплексі МХ-5: ТРК «Академ TV» з міста Суми, ТОВ «Скіф 2» з міста Костянтинівка Донецької області, Дніпропетровської регіональної дирекції Національної телекомпанії України і ТРК «Херсон плюс» з міста Херсон.

2 червня 2016 року Нацрада взяла до відома результати перевірок сумської телерадіокомпанії «Академ ТV» та Дніпропетровської регіональної дирекції НТКУ. Перевірка виявила, що «Академ ТV» відновив цілодобове мовлення в селі Овлаші Сумської області. А Дніпропетровська філія НТКУ пояснила, що не подає сигнал до передавачів «Зеонбуду» в селах Могилів і Дмухайлівка через відсутність фінансування і відсутність дозволу в керівника укладати угоди з іншими операторами, крім Концерну РРТ (а сигнал у Могилів і Дмухайлівку мав доставляти не КРРТ).

14 липня 2016 року Нацрада взяла до відома результати перевірки компанії «Скіф-2», але зобов’язала канал протягом місяця відновити мовлення в Красноармійську Донецької області. 24 січня 2017 року Нацрада призначила повторну перевірку «Скіф-2», оскільки моніторинги виявили, що в жовтні та грудні 2016-го канал так і не відновив мовлення.

Натомість результатів перевірки ТРК «Херсон плюс» за 11 місяців, що минули від призначення перевірки, Нацрада так і не розглянула. Але без обговорень переоформила 2 березня ліцензію компанії, вилучивши з неї частоти, на яких компанія не веде мовлення.

Тим часом нещодавно Нацрада повідомила про плани забезпечення цифрового мовлення на Херсонщині і на частину Криму. Крім цього Нацрада вимагає від аналогових телеканалів збільшити потужності своїх передавачів на півдні Херсонщини (зокрема, від телеканалів «UA: Перший» і ТЕТ). На додачу до цього Нацрада розширює покриття на Херсонщині ФМ-радіо.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY