detector.media
25.11.2016 17:41
За рішенням суду Держкіно переглядає заяву Star Media щодо посвідчення серіалу «Бомба»
За рішенням суду Держкіно переглядає заяву Star Media щодо посвідчення серіалу «Бомба»
Державне агентство з питань кіно розпочало повторний розгляд заяви продакшну Star Media щодо видачі прокатного посвідчення телесеріалу «Бомба». Перше засідання Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів з цього питання відбулося сьогодні, 25 листопада

Розпочав засідання голова Держкіно Пилип Іллєнко, нагадавши історію питання: «Восени 2013 року 8-серійному серіалу Бомба” біло видано прокатне посвідчення. У 2015 році до нас звернувся правовласник, яким на той момент було ТОВ “Телерадіокомпанія “Студія 1+1”, і попросив прокатну комісію повторно переглянути серіал (на відповідність вимогам ст. 15-1 Закону “Про кінематографію”. – ДМ). З перевагою в один голос посвідчення анулювали. У вересні 2015 року за прокатним посвідченням повторно звернувся виробник Star Media, попередньо внісши у серіал деякі зміни. У видачі посвідчення йому було відмовлено. Після цього Star Media звернувся до суду з позовом до Держкіно. Апеляційний суд частково задовольнив позов, відправивши серіал знову на розгляд експертної комісії».

Каменем спотикання довкола цього серіалу є вимога статті 15-1 Закону «Про кінематографію», згідно якої в Україні забороняється розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної  безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України. Головний герой серіалу – студент, який став радянським розвідником у роки Другої світової війни. Однак присутня на засіданні експертної комісії юристка Star Media наголосила, що серіал не популяризує радянські органи держбезпеки, оскільки є драмою про те, як радянська система ламала людей.

Вона також розказала, що під час розгляду справи суд затребував картки експертів, і багато з них виявилися незаповненими належним чином, що і стало причиною для рішення суду направити серіал для повторного перегляду комісією. Тепер правовласник просить експертів вказувати, які конкретно сцени викликають у них зауваження.

 

Члени комісії взяли час на перегляд 8 серій серіалу. Рішення вони оголосять під час наступного засідання комісії, яке призначили на 10:00 1 грудня.

Нагадаємо, 21 листопада Держкіно скасувало державну реєстрацію та анулювало державні посвідчення на сім телесеріалів. Серед них – шість російських серіалів, які транслювалися в ефірі телеканалу «Україна»: «Другий шанс», реж. Устюгов В.; «Життя розсудить», реж. Медіа С.; «Зламані долі», реж. Демченко М.; «Мезальянс», реж. Кечаєв І.; «Чужі діти», реж. Лейзеров Ю.; «Шукаю чоловіка», реж. Ігнатов П. А також один російський серіал, що транслювався в ефірі телеканалу «Інтер», – «Я подарую тобі кохання», реж. Кечаєв І.

Як повідомляє прес-служба Держкіно, перегляд прокатних посвідчень відбувся у відповідь на інформацію низки громадських організацій.

Фото: кадр із серіалу «Бомба»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY