Як «1+1» спойлерить праймериз «Укропу»

Як «1+1» спойлерить праймериз «Укропу»

8 Жовтня 2018
2745

Як «1+1» спойлерить праймериз «Укропу»

2745
Партія планує оголосити переможця у грудні, але «ТСН» уже піарить Олександра Шевченка.
Як «1+1» спойлерить праймериз «Укропу»
Як «1+1» спойлерить праймериз «Укропу»

Зазвичай у текстах про маніпуляції в теленовинах «Детектор медіа» спочатку описує матеріали журналістів, а потім пояснює, що з ними не так. Але цього разу, надихнувшись прикладом «1+1», ми випередимо події й почнемо із двох фактів, аби максимізувати задоволення від самого сюжету 29 вересня.

Олександр Шевченко, народний депутат і член партії «Укроп», заявив про своє бажання балотуватися в Президенти України у березні 2018 року. Ще раз, уже з відео у Фейсбуку, він повторив свою заяву в липні. У дописі йшлося про «рішення брати участь та перемагати на виборах», а за лайк / коментар / репост можна було виграти квитки в «Буковель». Кандидатом у Президенти пана Шевченка називала й ведуча Наталя Мосейчук у ток-шоу «Право на владу» 20 вересня та 27 вересня. В обох випусках програми член партії «Укроп» розповідав, що влада тисне на його бізнес через його президентські рейтинги. Про електоральні амбіції Шевченка і тиск на нього йшлося й у новинах «ТСН» 20 та 21 вересня.

Праймериз, себто система обрання єдиного кандидата на внутрішньопартійному голосуванні, набули в Україні популярності після Революції гідності. У 2015 році «Самопоміч» проводила їх перед виборами мера Івано-Франківська. Перед виборами Президента у 2019 році праймериз провела партія «Основа». З аналогічною системою мають справу також «Відродження», «Рух нових сил» та «Опозиційний блок». Існували в Україні праймериз і до революції, наприклад, «Сильна Україна» займалася подібним у 2010 році.

І незважаючи на це все, ведуча Лідія Таран 29 вересня розповідає: «В Україні стартували президентські праймериз. [...] На це зважилась єдина політична сила — об'єднання патріотів "Укроп"». Інтригу щодо їх переможця в матеріалі теж тримають наче справжню. «Перед остаточним голосуванням — виступи трьох претендентів», «заключний етап — вибори в кожній області», «попереду ще 23 міста», — розповідає кореспондентка Тетяна Хомич. Вона ж іще раз нагадує, що «в Україні "Укроп" став першою політичною силою, яка зважилася на праймериз».

Звісно, Олександр Шевченко у своєму відеозверненні щодо балотування у Президенти (але не в підписі під ним) уточнював, що планує брати участь у праймериз. І в його політичній програмі йдеться про «претендента у кандидати на пост Президента». Але ні в останніх новинах про тиск на себе, ані в ток-шоу на «1+1» член «Укропу» ніколи не згадував про жодні відбіркові тури. Тож у постійних глядачів каналу могло виникнути серйозне запитання: чому Шевченко бере участь у праймериз, якщо він уже заявив про те, що йде у Президенти?

Тим паче, що цим матеріалом «1+1» теж очевидно просуває саме його. У відборі взяли участь троє кандидатів і фрагменти виступів кожного з них «ТСН» подала в ефірі. Порівняйте самі, яка з обраних цитат звучить найбільш по-президентськи:

Ірина Головатенко говорила вісім секунд: «Я представляю журналістську сферу. Я впевнена, що саме ми, медійники, журналісти, якраз і маємо зараз іти в політику».

Оксані Тунік-Фриз виділили три секунди: «Кожен має можливість пройти цей шлях і показати себе».

Олександр Шевченко отримав одинадцять секунд: «Нічого більш важливого і суспільно потрібного, як завершити війну, немає. Тому, безумовно, ми її завершимо, ми перестанем торгувати з окупантами».

Останній і переміг у праймериз на Волині та здобув одразу три хвалебних коментарі. Від письменника Василя Шкляра: «Мені імпонує в Олександра Шевченка те, що він бачить Україну в широкому історичному контексті...» Від голови політради «Укропу» Тараса Батенка: «У нас буде достойний кандидат, вже зараз вимальовується очевидно лідер [двома руками вказує на Шевченка. — MS]». Та від самого себе, щоправда, народний депутат похвалив праймериз та свою партію: «Позитивним досвідом скористаються інші політичні сили і перетворяться з партії однієї особи в партії дійсно людей».

Закінчується матеріал анонсом про те, що в політсили «попереду ще 23 міста». Отже, якщо «1+1» висвітлює відбір кандидата від партії об’єктивно й без прив’язки до особи волинського переможця, нам варто очікувати на ще 23 сюжети? Зазначимо, що це вже не перше повідомлення «ТСН» про праймериз «Укропу»: їх згадували також у березні та січні. І далеко не перший піарний матеріал про Олександра Шевченка (ось, ось, ось, ось, ось, ось, ось, ось, ось, ось, ось, ось, ось — усі цьогорічні). Жодному іншому членові «Укропу» телеканал такої уваги не приділяє.

Таким чином, «1+1», здається, трішки випередив події й обрав кандидата від «Укропу» ще до завершення праймериз партії. Принаймні, кандидата для піару в новинах і ток-шоу. Саму ж процедуру відбору, яку тут, незважаючи на об’єктивну дійсність, описують унікальною особливістю сили Ігоря Коломойського, здається, теж презентують глядачеві саме як перевагу укропівця. Адже хто може бути кращим, ніж єдина людина в Україні, обрана за «самою найдемократичнішою формою»?

Детальніше про ці та інші яскраві сюжети тижня читайте в публікації «Традиційні конопляні цінності. Моніторинг теленовин 24–30 вересня 2018 року».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2745
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду