detector.media
Ярослав Зубченко
08.10.2018 14:29
Як «1+1» спойлерить праймериз «Укропу»
Як «1+1» спойлерить праймериз «Укропу»
Партія планує оголосити переможця у грудні, але «ТСН» уже піарить Олександра Шевченка.

Зазвичай у текстах про маніпуляції в теленовинах «Детектор медіа» спочатку описує матеріали журналістів, а потім пояснює, що з ними не так. Але цього разу, надихнувшись прикладом «1+1», ми випередимо події й почнемо із двох фактів, аби максимізувати задоволення від самого сюжету 29 вересня.

Олександр Шевченко, народний депутат і член партії «Укроп», заявив про своє бажання балотуватися в Президенти України у березні 2018 року. Ще раз, уже з відео у Фейсбуку, він повторив свою заяву в липні. У дописі йшлося про «рішення брати участь та перемагати на виборах», а за лайк / коментар / репост можна було виграти квитки в «Буковель». Кандидатом у Президенти пана Шевченка називала й ведуча Наталя Мосейчук у ток-шоу «Право на владу» 20 вересня та 27 вересня. В обох випусках програми член партії «Укроп» розповідав, що влада тисне на його бізнес через його президентські рейтинги. Про електоральні амбіції Шевченка і тиск на нього йшлося й у новинах «ТСН» 20 та 21 вересня.

Праймериз, себто система обрання єдиного кандидата на внутрішньопартійному голосуванні, набули в Україні популярності після Революції гідності. У 2015 році «Самопоміч» проводила їх перед виборами мера Івано-Франківська. Перед виборами Президента у 2019 році праймериз провела партія «Основа». З аналогічною системою мають справу також «Відродження», «Рух нових сил» та «Опозиційний блок». Існували в Україні праймериз і до революції, наприклад, «Сильна Україна» займалася подібним у 2010 році.

І незважаючи на це все, ведуча Лідія Таран 29 вересня розповідає: «В Україні стартували президентські праймериз. [...] На це зважилась єдина політична сила — об'єднання патріотів "Укроп"». Інтригу щодо їх переможця в матеріалі теж тримають наче справжню. «Перед остаточним голосуванням — виступи трьох претендентів», «заключний етап — вибори в кожній області», «попереду ще 23 міста», — розповідає кореспондентка Тетяна Хомич. Вона ж іще раз нагадує, що «в Україні "Укроп" став першою політичною силою, яка зважилася на праймериз».

Звісно, Олександр Шевченко у своєму відеозверненні щодо балотування у Президенти (але не в підписі під ним) уточнював, що планує брати участь у праймериз. І в його політичній програмі йдеться про «претендента у кандидати на пост Президента». Але ні в останніх новинах про тиск на себе, ані в ток-шоу на «1+1» член «Укропу» ніколи не згадував про жодні відбіркові тури. Тож у постійних глядачів каналу могло виникнути серйозне запитання: чому Шевченко бере участь у праймериз, якщо він уже заявив про те, що йде у Президенти?

Тим паче, що цим матеріалом «1+1» теж очевидно просуває саме його. У відборі взяли участь троє кандидатів і фрагменти виступів кожного з них «ТСН» подала в ефірі. Порівняйте самі, яка з обраних цитат звучить найбільш по-президентськи:

Ірина Головатенко говорила вісім секунд: «Я представляю журналістську сферу. Я впевнена, що саме ми, медійники, журналісти, якраз і маємо зараз іти в політику».

Оксані Тунік-Фриз виділили три секунди: «Кожен має можливість пройти цей шлях і показати себе».

Олександр Шевченко отримав одинадцять секунд: «Нічого більш важливого і суспільно потрібного, як завершити війну, немає. Тому, безумовно, ми її завершимо, ми перестанем торгувати з окупантами».

Останній і переміг у праймериз на Волині та здобув одразу три хвалебних коментарі. Від письменника Василя Шкляра: «Мені імпонує в Олександра Шевченка те, що він бачить Україну в широкому історичному контексті...» Від голови політради «Укропу» Тараса Батенка: «У нас буде достойний кандидат, вже зараз вимальовується очевидно лідер [двома руками вказує на Шевченка. — MS]». Та від самого себе, щоправда, народний депутат похвалив праймериз та свою партію: «Позитивним досвідом скористаються інші політичні сили і перетворяться з партії однієї особи в партії дійсно людей».

Закінчується матеріал анонсом про те, що в політсили «попереду ще 23 міста». Отже, якщо «1+1» висвітлює відбір кандидата від партії об’єктивно й без прив’язки до особи волинського переможця, нам варто очікувати на ще 23 сюжети? Зазначимо, що це вже не перше повідомлення «ТСН» про праймериз «Укропу»: їх згадували також у березні та січні. І далеко не перший піарний матеріал про Олександра Шевченка (ось, ось, ось, ось, ось, ось, ось, ось, ось, ось, ось, ось, ось — усі цьогорічні). Жодному іншому членові «Укропу» телеканал такої уваги не приділяє.

Таким чином, «1+1», здається, трішки випередив події й обрав кандидата від «Укропу» ще до завершення праймериз партії. Принаймні, кандидата для піару в новинах і ток-шоу. Саму ж процедуру відбору, яку тут, незважаючи на об’єктивну дійсність, описують унікальною особливістю сили Ігоря Коломойського, здається, теж презентують глядачеві саме як перевагу укропівця. Адже хто може бути кращим, ніж єдина людина в Україні, обрана за «самою найдемократичнішою формою»?

Детальніше про ці та інші яскраві сюжети тижня читайте в публікації «Традиційні конопляні цінності. Моніторинг теленовин 24–30 вересня 2018 року».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY