Рівненський телеканал «ITV media group» під час війни: про міську раду та російські фейки

Рівненський телеканал «ITV media group» під час війни: про міську раду та російські фейки

20 Серпня 2024
249

Рівненський телеканал «ITV media group» під час війни: про міську раду та російські фейки

249
У новинах медіа багато позитивної уваги приділяють міськраді та особисто керманичу Рівного. Натомість у неновинних проєктах журналісти, зокрема, якісно спростовують російські фейки.
Рівненський телеканал «ITV media group» під час війни: про міську раду та російські фейки
Рівненський телеканал «ITV media group» під час війни: про міську раду та російські фейки

«Детектор медіа» регулярно моніторить регіональні телеканали України. Наша мета — допомогти читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та поліпшити свій інформаційний контент.

До цієї хвилі моніторингу входять телеканали, що мають власне ефірне мовлення. Але з технічних причин ми будемо оцінювати контент, який медіа публікують на своїх ютуб-каналах: не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Попередні огляди читайте тут. Нині на огляді телеканал «ITV media group» (Рівне). 

21 рік у «Ритмі»

За даними ресурсу YouControl, юридичною особою телеканалу «ITV media group» є ТОВ  «Телерадіокомпанія “Ритм”», зареєстрована 21 квітня 2003 року. Уповноважена особа компанії — Зоряна Верницька, а єдиний засновник юридичної особи — рівненський забудовник Роман Курис. 

У поле зору авторів «Детектора медіа» рівненський телеканал «ITV media group» потрапляв неодноразово. Наприклад, ми писали про медіа у жовтні 2020 року, коли його придбав нинішній власник Роман Курис. Тоді саме тривала передвиборча гонитва кандидатів до органів місцевого самоврядування. «ITV» не стояв осторонь, бо активно піарив тоді кандидата у міські голови, а нині — секретаря Рівненської міськради, виконувача обов'язків міського голови Віктора Шакирзяна (тенденція, забігаючи наперед, збереглася). Згодом депутатом Рівненської міськради став програмний директор цього медіа Олександр Курсик.

Кілька разів на матеріали мовника скаржилися спільній ініціативі «Детектора медіа» та Інституту масової інформації «Медіачек». Мова йшла про немарковану політичну агітацію,  про недотримання балансу думок, про наявність у новинах сюжетів з ознаками замовності. Результати перевірок доступні за відповідними посиланнями.

Телеканал має власний сайт, а також фейсбук-сторінку (143 тис. читачів), телеграм-канал (3199 читачів), інстаграм-акаунт (13,2 тис. читачів). Традиційно для огляду ми детально вивчили ютуб-канал мовника. В «ITV media group» він створений у жовтні 2013 року і нині має 108 тис. підписників. Випуски новин тут виходять у розділі «Наживо», а у вкладці «Відео» публікують окремі сюжети та проєкти. Для моніторингу переглянуті випуски новин за 10—19 липня, а також  проєкти, що вийшли в етер упродовж липня.

Віктор Шакирзян — найкращий друг рівнян

Найприскіпливіше в огляді традиційно переглядаємо новини. Вони на телеканалі «ITV media group» виходять у будні, випуски  тривають близько 20 хвилин, із анонсом важливих тем та ведучими в студії. Теми для висвітлення різноманітні: життя міста, надзвичайні події та, звісно ж, питання, пов'язані з війною. 

Якщо брати випуски новин загалом, то чимало з них об’єднує згадуваний вище в. о. рівненського міського голови Віктор Шакирзян або ж його підлеглі. Позитивні сюжети за участю представників міської влади помічені у п’яти з семи переглянутих випусків.  

 В. о. рівненського міського голови Віктор Шакирзян

Критики посадовця в новинах «ITV media group» не було. Шакирзян або підлеглі з міської ради чи комунальних підприємств з'явилися у відео, які можна об'єднати темою «посадовці поспішають на допомогу». Наприклад, у сюжеті від 10 липня, де йшлося про ремонт укриття на місцевому радіозаводі. Про виконання робіт звітували очільник КП «Рівнекомсервіс», начальник міського відділу з питань надзвичайних ситуацій та директорка місцевого ліцею. 

Більш показовим (і схожим на ті, що вже траплялися в новинах інших місцевих телеканалів) був сюжет про допомогу війську від Рівненської міськради, що вийшов у випуску за 16 липня. Піарився тут не тільки очільник Рівного Шакирзян, а й керівник Городоцької громади Сергій Поліщук. Того ж дня був сюжет про «народну демократію»: ініціативу, покликану збільшити вплив рівнян на рішення міської ради. Тут теж серед промовців був в. о. очільника Рівного.

19 липня був матеріал про те, як міська влада намагається подолати стихійну торгівлю. Для цього на одному з ринків почали встановлювати кіоски. Журналістка за кадром сказала, що «влада міста вирішила встановити кіоски, аби упорядкувати стихійну торгівлю». У відео були прямі мови заступника міського голови, а також противників та прихильників рішення. Адже за торгівлю в облаштованому місці доведеться платити. Дехто з продавців прямо дякував міській владі за нововведення.

Представники Рівненської ОВА конкуренції колегам з міськради скласти не змогли: у моніторинговий період заступники керівника області фігурували лише у двох випусках новин. В одному випадку це був «скандальний» матеріал про сморід в окремих районах міста, в іншому — про спільну молитву до Дня державності, де поява посадовців різного штибу — річ звична. До слова, перший згаданий матеріал був, зокрема, про те, що життя рівнянам отруює місцеве «горе-підприємство» (слова за кадром). Але у відео були коментарі містян та представників обласної влади, а от точку зору дотичних до згаданого підприємства осіб глядачі не почули. Тож баланс думок у матеріалі не дотримано. 

Менше посадовців — кращий сюжет

Ця формула працює для найрізноманітніших мовників, серед яких рівненський телеканал не став винятком: найбільш цікавими були ті сюжети, де фігурували не посадовці, а звичайні люди. Наприклад, як герой сюжету у випуску від 16 липня — військовий, який розповів журналістці, коли вперше долучився до армії, як зустрів повномасштабну війну, поранення у бою тощо. 

У випуску новин від 17 липня були одразу кілька якісних сюжетів. Зокрема, про те, як у рівнянки через грозу перегоріли електроприлади. Автори подали прямі мови постраждалої, а також представниці ДСНС, котра нагадала правила поводження в таких ситуаціях. Ще був матеріал про аномальну спеку на Рівненщині та опади, що мали прийти їй на зміну, з коментарями синоптикині та місцевих мешканців. Того ж дня вийшов і змістовний матеріал про крафтову сироварню в селі Буща. Члени родини, котрі й заснували сімейну справу, розповіли, як усе почалося, як готують сири нині, де беруть сировину тощо. 

  Цікаво про крафтове

Як ми писали вище, в одному з новинних сюжетів від 11 липня згадували місцеве підприємство, з виробничих потужностей якого шириться нестерпний сморід. Коментарів представників компанії тут не подали. А от в інших «скандальних» матеріалах, що вийшли у випуску від 18 липня, із балансом думок проблем не виникало. Наприклад, у відео, де йшла мова про те, що будівництво торговельного центру в Костополі здійснюється з порушеннями норм, глядачі почули і думки скаржників, і позицію забудовників та слова про намагання журналістів узяти коментар у представників місцевої влади. Тож тут із балансом проблем не виникло. Те саме бачимо в цьому ж випуску у відео про переселенців, які поскаржилися на погані умови проживання в місцевому комунальному закладі. У сюжеті наведені точки зору як переселенців, так і директорки установи, котра намагалася пояснити ситуацію.

Чимало в новинах «ITV media group» і сюжетів на основі матеріалів від національної поліції, ДСНС тощо. Розпізнати, звідки матеріал, а отже й інформація, зазвичай неважко: майже в кожному є пряма мова речників відомств.

Є в телеканалу і програма, де виходять найважливіші, на думку редакції, новини тижня. Вона має лаконічну назву «Підсумки». 

Антифейк та інші проєкти

З-поміж проєктів рівненського мовника можна виділити ті, куди ходять «себе показати» представники центральної та місцевої влади, а також комунальних установ. Серед таких, зокрема, програма інтерв’ю «Акценти». Наприклад, 12 липня гостем випуску був начальник міського управління освіти Андрій Мазур, з яким говорили про вимкнення світла під час проходження національного мультипредметного тесту. 19 липня до студії завітав директор департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення Рівненської ОДА Олег Вівсянник, з яким мова пішла про безоплатні медичні послуги для громадян. 26 липня випуск стосувався протезування ветеранів війни, а гостем був начальник КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» Рівненської облради Андрій Бурачик.

 

Схожим на попередній є і проєкт «PROполітику». Зокрема, 4 липня опубліковано випуск, гостем якого був голова обласної ради Андрій Карауш («Слуга народу»). З ним говорили про чергову сесію, депутатів-популістів тощо. Вийшло доволі суб’єктивно. 17 липня гостем був депутат Рівненської міської ради від фракції «Рівне Разом», заступник начальника управління освіти міста Василь Харковець. З ним обговорили підготовку до нового навчального року в Рівному. 24 липня гостем був нардеп Дмитро Соломчук («Слуга народу»), з яким мова пішла про продовольчу безпеку: роботу фермерів на деокупованих територіях, подорожчання продуктів харчування тощо. До слова, улюбленець журналістів медіа — в. о. рівненського міського голови Віктор Шакирзян — тут теж з’являвся. 

 

Проєкт «Діалоги» подібний до згаданих вище. 9 липня про реформу освіти на Рівненщині говорили з першим заступником голови Рівненської ОДА Сергієм Подоліним. 16 липня мова пішла про донорство, а співрозмовником ведучого був директор Рівненського обласного центру служби крові Іван Рябченко. А от 23 липня до студії завітали представники ДСНС Олександр Соловей та Мирослав Кравчук, які говорили про літні надзвичайні ситуації: пожежі, трагедії на воді тощо. 

 

Доволі цікавим є проєкт під назвою «Пресклуб». Тут на обговорення важливих тем збираються ведучі телеканалу Сергій Мініч, Олексій Кривошеєв, Михайло Присяжнюк та інші. У випуску, оприлюдненому на ютуб-сторінці 15 липня, представники медіа обговорили замах на Дональда Трампа, оновлення даних для військовозобов’язаних, саміт НАТО у Вашингтоні тощо. 23 липня вийшов випуск, де медійники говорили про вбивство мовознавиці Ірини Фаріон, вимкнення світла, передвиборчі перегони у США. 29 липня йшлося про заборону в Україні УПЦ МП, візит очільника МЗС України до Китаю, нові деталі вбивства Фаріон та інше. Висвітлення тем виглядало доволі суб’єктивним, але проєкт має право на життя. 

 

Та найбільше похвалити хочеться антифейковий проєкт рівненських телевізійників «Fake News». З назви очевидно: у програмі журналісти спростовують кремлівські фейки. І, відзначимо, роблять це дуже якісно! Програма має гарне візуальне оформлення, а ведуча у студії детально розповідає, хто поширив фейк і чому це неправда. За «Fake News» представникам «ITV media group» окрема подяка.

 

Зрештою, зауваження представникам рівненського телеканалу будуть подібні до висловлених не одному регіональному мовнику раніше. Ми розуміємо, що «ITV media group» має угоди про співпрацю з рівненськими органами місцевого самоврядування і, мабуть, погодилося висвітлювати їхню діяльність у позитивних тонах. Проте такі відео повинні мати рекламне маркування, щоб не вводити глядача в оману. Подекуди медійникам варто працювати і над балансом думок. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
249
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду