Івано-франківська ТРК «РАІ» під час війни: Руслан Марцінків і колеги

Івано-франківська ТРК «РАІ» під час війни: Руслан Марцінків і колеги

23 Травня 2024
1072

Івано-франківська ТРК «РАІ» під час війни: Руслан Марцінків і колеги

1072
Телеканал чимало розповідає про життя Івано-Франківщини. Але подає забагато прямої мови очільника обласного центру Руслана Марцінківа та його колег з інших територіальних громад. Крім того, представники місцевої влади є регулярними гостями супутніх проєктів медіа.
Івано-франківська ТРК «РАІ» під час війни: Руслан Марцінків і колеги
Івано-франківська ТРК «РАІ» під час війни: Руслан Марцінків і колеги

«Детектор медіа» регулярно моніторить регіональні телеканали України. Наша мета — допомогти читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та поліпшити свій інформаційний контент.

До цієї хвилі моніторингу входять телеканали, що мають власне ефірне мовлення. Але з технічних причин ми будемо оцінювати контент, який медіа публікують на своїх ютуб-каналах: не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Попередні огляди читайте тут. Нині на огляді матеріали телерадіокомпанії «РАІ» з Івано-Франківська.

ТзОВ, схоже на комунальне підприємство

Якщо дивитися новини телерадіокомпанії «РАІ», може скластися враження, що медіа — комунальне і підпорядковане Івано-Франківській міській раді. Адже керівник міста та його колеги бувають у новинах та у студіях мовника регулярно і незмінно постають у вигідному ракурсі. Втім, за даними ресурсу YouControl, телерадіокомпанія «РАІ» зареєстрована у 2010 році як товариство з обмеженою відповідальністю.

Керує компанією Андрій Русиняк, а засновників юридичної особи, разом із ним четверо. При цьому всі мають прізвище Русиняк і зареєстровані за однією адресою у Бурштині, що прозоро натякає на родинні зв’язки. На сайті медіа є чимало теплих слів про Андрія Русиняка, котрий і заснував телеканал ще у 90-х роках. Тут ідеться, що керівник медіа — «професійний журналіст (Львівський національний університет ім. І. Франка), заслужений журналіст України (2018), член Національної спілки журналістів України». До слова, неновинні проєкти, серед яких є навіть токшоу, веде саме пан Русиняк. Понад те, за твердженням журналіста, навіть абревіатуру «РАІ» можна розшифрувати, зокрема, як «Русиняк Андрій Іванович».

Керівник ТРК «РАІ» Андрій Русиняк

Решта Русиняків серед уповноважених осіб — дійсно родичі. Телеканалом також володіють брат пана Андрія та дружини обох братів. Керівник медіа раніше відзначав, що всі члени родини, долучені до роботи телеканалу — однодумці, тож один одному не заважають.

Телеканал неодноразово потрапляв у поле зору «Детектора медіа». Наприклад, рік тому контент медіа оглядала наша колега. Забігаючи наперед, її висновки збігаються з висновками нинішнього моніторингу. «РАІ» зловживає присутністю на екрані Івано-Франківського міського голови Руслана Марцінківа, який тут здебільшого піариться, не отримуючи гострих або незручних запитань. Та до цього повернемося згодом.

Телеканал із Прикарпаття має згаданий вище сайт, наповнення якого можна похвалити: тут є дані про структуру власності, редакційний статут, а також кодекс поведінки й етики. Окрім того, у «РАІ» є сторінки у фейсбуці (42 тисячі читачів) та інстаграмі (466 підписників, але цей акаунт присвячений тільки роботі підрозділу радіо).

Ютуб-канал івано-франківського мовника заснований у липні 2011 року та нині має 29,5 тисячі підписників. Тут публікують випуски «Новин Прикарпаття» й окремі сюжети з них, міжнародні новини, тижневики, а також супутні проєкти. Для моніторингу переглянуто випуски новин за 7–14 травня, а також програми, що вийшли у цей період та незадовго до нього.

Є сюжет — буде і посадовець

«Новини Прикарпаття» — це випуски тривалістю 20–30 хвилин, що виходять у будні, на вихідних є також підсумковий випуск новин. Формат у прикарпатських новинарів не надто відрізняється від колег: ведуча у студії підводить глядачів до наступних відеоматеріалів. Хто знімав сюжет, можна дізнатися з відповідних титрів.

Журналісти «РАІ» висвітлюють різні теми з життя регіону. На жаль, чимало відео присвячені прощанню з загиблими героями. Розповідають медійники й про волонтерські та благодійні ініціативи, зокрема, різноманітні акції, присвячені збору коштів на потреби сил оборони. Було і про візити на передову місцевих посадовців. На жаль, піар-складова у таких сюжетах домінувала над волонтерською.

Загалом, посадовці різного штибу фігурують у новинах мовника регулярно. Подекуди присутність чиновників у кадрі доречна. Наприклад, у випуску за 7 травня очільник Івано-Франківська Руслан Марцінків вручав почесні відзнаки родичам загиблих героїв, тож його пряма мова була тут очікуваною. Наступного випуску від 8 травня, у сюжеті про відкриття реабілітаційного майданчика для військових на території центральної міської лікарні, синхрон очільника міста теж не виглядав притягнутим за вуха.

  Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків

А от у випуску «Новин Прикарпаття» за 10 травня був матеріал про те, як в обласному центрі давали благодійну виставу за мотивами трагікомедії Івана Карпенка-Карого «Сто тисяч». Синхрони акторів на кшталт народного артиста України Богдана Бенюка, який виконав одну з ролей, виглядали гармонійно, а от пряму мову Руслана Марцінківа журналісти вочевидь додали, щоб посадовець «не дарма сходив».

Піаряться у новинах ТРК «РАІ» і посадовці з інших територіальних громад. У моніторинговий період «на вогник» заходили, зокрема, голова Бурштинської ТГ Василь Андрієшин і Коломийської громади Богдан Станіславський. Обидва з’явилися у випусках неодноразово і тільки у позитивному контексті. Наприклад, перший посадовець фігурував у сюжеті від 9 травня, де йшлося про поїздку представників Бурштинської міськради на Схід із волонтерською метою. У прямій мові як очільник громади, так і один із його підлеглих відверто піарилися на тому, як допомагають воїнам у зоні бойових дій.

Натомість очільник Коломийської громади Богдан Станіславський подекуди з’являвся у новинах доречно, а подекуди — так само як і вищезгадані колеги, заради піару. Приклад першого варіанту — захід у місцевому педагогічному коледжі (випуск від 8 травня), де голова громади прийшов на важливе творче зібрання; другий варіант — кубок міського голови Коломиї з футболу (випуск від 13 травня), де Богдан Станіславський просто говорив «за все хороше». «Дежа вю» глядачі «Новин Прикарпаття» побачили й у випуску від 14 травня, де був сюжет про відкриття в Коломиї нового фонтану. У синхроні очільник громади очікувано розповідав, як успішно втілила цей проєкт у життя міська влада за підтримки місцевого підприємця.

 Голова Коломийської громади Богдан Станіславський

Подекуди сюжети про цікаві події містили синхрони лише посадовців. Яскравий приклад — матеріал про благодійний забіг учнів на підтримку ЗСУ (випуск від 8 травня). Там промовляв голова Бурштинської громади Василь Андрієшин і представниця відділу освіти й науки міськради Наталія Тварок. Запитання — а де ж коментарі школярів-учасників?

Про героїв і благодійників

Якщо відкинути «передозування посадовцями» у новинах ТРК «РАІ», то новини мовника можна вважати досить якісними. Як уже йшлося на початку огляду, новинарі багато розповідають про героїв родом із Прикарпаття, активно висвітлюють волонтерські ініціативи, докладно розповідають про творчі заходи.

Навіть сюжети за участю очільника обласного центру Руслана Марцінківа можуть бути якісними, якщо посадовець перебуває на заходах, на яких і мав бути. Приклад — згаданий вище матеріал про відкриття реабілітаційного майданчика для поранених захисників на території центральної міської лікарні Івано-Франківська. Про ініціативу, крім міського голови, розповідав і керівник медичного закладу, а ще враженнями ділилися власне воїни, котрі перебувають тут на реабілітації.

Вдаються новинарям «РАІ» і сюжети про творчі події. Наприклад, про виставку робіт із текстилю авторства львівських мисткинь (випуск від 8 травня) або про відкриття цифрового музею у Палаці Потоцьких (новини від 9 травня). До слова, сторонні матеріали від Національної поліції, ДСНС тощо медійники маркують плашкою «оперативні матеріали». І ще постійно використовують фемінітиви.

 

Важливі інтерв’ю абикому не доручиш

Неновинні проєкти івано-франківської ТРК «РАІ» складаються здебільшого з інтерв’ю різної тривалості. Перше, що об’єднує телепрограми — ведучим майже всіх є керівник телеканалу Андрій Русиняк. Один із таких проєктів має назву «Новий погляд» і теж добряче просякнутий політичним і комерційним піаром.

У студію до керівника медіа приходять знані в регіоні люди. Розмова триває близько 40 хвилин. Зокрема, гостем випуску, опублікованого 9 травня, був директор Бурштинського торговельно-економічного коледжу Андрій Козак. Освітянин фактично піарив заклад, який очолює. У двох випусках від 14 та 17 травня (за датою публікації на ютубі) до розмови долучався очільник Івано-Франківська Руслан Марцінків. Посадовець багато розповідав про міські ініціативи: відкриття згадуваного реабілітаційного майданчика у міській лікарні, відзнаки почесним громадянам міста, роботу комунального транспорту, допомогу війську. Звісно ж, гострих запитань ведучий гостеві-фавориту не ставив. Розбавив піар-потік програм «Новий погляд» випуск, оприлюднений 16 травня: гостем був боєць підрозділу «Кракен» Тарас Маркевич, який розповідав про військовий досвід, бойове братерство, власні хобі тощо.

 

Доволі схожого штибу і проєкт «На часі». На інтерв’ю до студії мовника приходять відомі у регіоні люди. Хоча і тут чимало гостей з Івано-Франківської міської ради та підлеглих установ. Наприклад, 8 травня в етері була парламентарка Оксана Савчук (ВО «Свобода»), яка критикувала роботу парламенту 9 скликання. 13 травня опубліковано випуск з координаторкою програми «Бюджет участі», представницею міськради Христиною Гнатів, котра розповідала про цьогорічний етап проєкту. 14 травня на ютубі з’явився випуск «На часі», де директорка КП «Центр розвитку міста та рекреації» Руслана Василюк детально звітувала про роботу підприємства. У двох останніх випадках поєднувалися як інформативність для глядачів, так і піар представників міської влади.

 

Ще один проєкт, який публікують на сторінці ТРК «РАІ», має назву «Акценти податкової». Сюди не ходять Руслан Марцінків і компанія, а специфіка програми виходить із назви: на інтерв’ю приходять представники головного управління Державної податкової служби в області, пояснюючи певні нововведення й особливості. Наприклад, 5 лютого фахівці розповіли про порядок реєстрації податкових накладних, 21 лютого вийшов випуск, де йшлося про специфіку податкових перевірок, а 8 травня у програмі говорили про заповнення декларацій зі сплати екологічного податку.

 

Ще є проєкт «Сила слова», що за форматом наближається до звичних глядачам центральних телеканалів токшоу. Співведучий проєкту — знову ж таки власник телеканалу Андрій Русиняк. Іноді до студії приходить один гість або гостя. Як це було 25 січня, коли з ведучим спілкувалася мовознавиця та колишня парламентарка Ірина Фаріон. 25 квітня, у класичному гуртовому форматі, присутні обговорили молодіжне волонтерство. Гостями були як представники місцевих рад, так і власне волонтери, військові. 7 травня опублікований випуск, де йшлося про свободу слова в Україні. Гостями очікувано стали місцеві медійники, члени профільної Нацради, Національної спілки журналістів, студенти та науковці.

 

Ще один вкрай важливий у часи великої війни проєкт, що виходить на телеканалі, — «Історії незламних». Тут теж усе зрозуміло з назви: до студії приходять герої-захисники, котрі у коротких випусках розповідають про те, як долучилися до лав українського війська, перед якими труднощами постають, про бойове братерство тощо.

 

Зрештою, маємо випадок, коли приватний телеканал не може втриматися від улесливості до представників місцевої влади. Таке партнерство зумовлене, зокрема, укладеними між ТРК «РАІ» та органами самоврядування договорами про співпрацю. Але тоді й маркувати матеріали необхідно як рекламні, щоб не вводити в оману глядачів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1072
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду