Янукович, Захарченко і Пшонка очолили рейтинг порушників прав журналістів за версією НМПУ

Янукович, Захарченко і Пшонка очолили рейтинг порушників прав журналістів за версією НМПУ

6 Червня 2014
3278

Янукович, Захарченко і Пшонка очолили рейтинг порушників прав журналістів за версією НМПУ

3278
Янукович, Захарченко і Пшонка очолили рейтинг порушників прав журналістів за версією НМПУ
Янукович, Захарченко і Пшонка очолили рейтинг порушників прав журналістів за версією НМПУ

Сьогодні, 6 червня, у День журналіста Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ) підбила підсумки анонімного опитування 13 експертів у сфері медіа щодо осіб, які відповідальні за порушення прав журналістів в Україні у червні 2013 - червні 2014 років. Про це йдеться в повідомленні НМПУ.

 

Перелік імовірних порушників було складено робочою групою НМПУ за результатами моніторингу порушень прав журналістів в Україні. Експерти також мали змогу додавати у цей перелік інших осіб, яких вони вважають причетними до нападів, побиття, залякування, тиску на працівників ЗМІ, тощо. Остаточний перелік налічував 29 позицій.

 

Експерти оцінювали кожну особу за 10-бальною шкалою, де 1 бал - людина не порушувала прав журналістів, 10 - грубо порушувала права журналістів.

 

Перше місце із середнім балом 9,6 зайняв колишній президент України Віктор Янукович. «Відповідальний за фантастичне зростання порушень прав журналістів протягом 2013-2014 року, за злочинні дії міліції та місцевої влади по відношенню до журналістів», - аргументують його першість в НМПУ.

 

На другому місці екс-голова МВС Віталій Захарченко з 9,5 балами. «Він не реагував на численні злочини проти журналістів. У 2013 році журналісти встановлювали намет біля будівлі МВС, щоб звернути увагу на бездіяльність міліції. Рада Незалежної медіа-профспілки та Національна спілка журналістів України 19 липня 2013 року спільно зверталися до Президента України Віктора Януковича з вимогою звільнити Захарченка. Не забуваймо й про дії міліції щодо журналістів під час масових протестів у Києві», - пояснюють організатори рейтингу порушників прав журналістів.

 

Третя позиція - колишній Генпрокурор України Віктор Пшонка - 9,3 бали. За даними НМПУ, за головування Пшонки ГПУ ігнорувала скарги журналістів щодо бездіяльності міліції. Також не було відчутного прогресу по справах щодо побиття журналістів.

 

Номер чотири - самопроголошений голова Слов'янська В'ячеслав Пономарьов з 9,1 балами. НМПУ нагадує, що навесні 2014 року у Слов'янську була припинена трансляція українських телеканалів. Журналісти, які намагалися повідомляти чесні новини з цього міста, потрапляли у полон, їх катували та грабували. Серед постраждалих: Юрій Лелявський (ZIK), Павло Канигін («Новая газета»), Сергій Лефтер («Відкритий діалог»), Артем Дейнега (фрілансер), Майк Джигліо (Buzzfeed), Саймон Островський (Vice News) та інші.

 

На п'ятому місці водночас два прізвища з 8,8 балами: колишній голова Ради міністрів АР Крим і самопроголошений прем'єр-міністр Республіки Крим Сергій Аксьонов та один з керівників спецпідрозділу «Беркут» Сергій Кусюк.

 

Сергій Аксьонов - самопроголошений голова уряду Криму. НМПУ нагадує, що з березня 2014 року так звана «самооборона Аксьонова», місцева міліція та служба безпеки перешкоджають роботі журналістів (переслідують, грабують, захоплюють у полон, б'ють). Серед постраждалих Петро Рузавін («Дождь»), Осман Пашаєв, Дженгіз Кизгин (обидва CrimeanOpenCh), Артур Моряков (проект «Реальность»), Вацлав Радзивинович (Gazeta Wyborcza) та багато інших.

 

«Сергій Кусюк - відповідальний за численні побиття журналістів "беркутівцями" під час масових протестів у Києві, де постраждало більше 50 журналістів», - аргументують в НМПУ.

 

Шосте місце з 8,5 балами посідає екс-депутат Верховної Ради Вадим Колесніченко. «Він є одним зі співавторів тоталітарних законів 16 січня 2014 року, які запроваджували кримінальну відповідальність за наклеп, реєстрацію інтернет-ЗМІ та ін.», - пояснюють ініціатори рейтингу.

 

На сьомому знов двоє осіб - колишній голова Верховної Ради АР Крим і голова самопроголошеної Державної ради Республіки Крим Володимир Константинов та екс-голова внутрішніх військ МВС Станіслав Шуляк. В них по 8 балів.

 

«Володимир Константинов поділяє відповідальність з іншими кримськими сепаратистами за численні порушення прав журналістів у Криму. Станіслав Шуляк відповідальний за порушення прав журналістів внутрішніми військами у Києві під час масових протестів (обмеження пересування та побиття на Банковій та Грушевського)», - йдеться в повідомленні НМПУ.

 

Восьме місце - у власника UMH Group, олігарха Сергія Курченка та депутата Ігоря Калєтніка - по 7,8 балів.

 

«Сергій Курченко - власник "Українського медіахолдингу" (УМХ) - одного з найбільших в Україні. У 2013 році він придбав його та запровадив цензуру. Це призвело до масового звільнення журналістів видань Forbes та "Корреспондент». Моніторинг джинси Інституту масової інформації регулярно помічає приховану рекламу у виданнях УМХ. У травні 2014 року податкова знайшла зв'язок між Курченком та газетою "Вести", яку медійні організації звинувачують у пропаганді», - пояснюється в рейтингу НМПУ.

 

Ігор Калєтнік - депутат Верховної Ради від Комуністичної партії України. «Прокуратура звинувачує його у фальшуванні голосування за тоталітарні закони 16 січня 2014 року, які, серед іншого, були спрямовані проти свободи слова (криміналізація наклепу, реєстрація інтернет-ЗМІ та ін.)», - заявляють в НМПУ.

 

Дев'яте місце отримав громадянин Росії Олексій Чалий, який проголосив себе мером Севастополя у березні 2014 року. Він отримав середній бал 7,7. «Після захоплення ним влади у місті було знищено прес-центр IPC-Sevastopol, призупинено роботу місцевого незалежного сайту 911sevastopol.org, декілька журналістів були побиті, пограбовані або захоплені у полон невідомими особами, ймовірно, наближеними до місцевої влади. Серед постраждалих: Тетяна Рихтун (911sevastopol.org), Лідія Гужва («Спільнобачення»), Ірина Тумакова («Фонтанка») та інші. Було припинено трансляцію українських телеканалів», - перелічують «заслуги» Чалого автори рейтингу.

 

Номер десять - депутат Верховної Ради України Володимир Олійник з 7,6 балами, який також є співавтором тоталітарних законів 16 січня 2014 року.

 

Голосування за кандидатів у рейтингу порушників прав журналістів у формі анкетування тривало з 26 травня по 1 червня 2014 року включно. В опитуванні взяли участь 13 експертів з Києва, Рівного, Чернівців, Луцька, Херсона та Севастополя.

 

Результати опитування є оціночним судженням у розумінні ст.30 Закону України «Про інформацію», зауважують в НМПУ.

 

Опитування було організовано робочою групою НМПУ у складі: Андрій Яніцький, Оксана Винничук, Тетяна Якубович.

 

Нагадаємо, з 2007 по 2012 роки Незалежна медіа-профспілка України разом з Інститутом масової інформації щороку визначали рейтинг порушників прав журналістів в Україні під назвою «Вороги преси». Головним «ворогом преси» за 2012/2013 рік став прем'єр-міністр України Микола Азаров. Цього року ІМІ не мав стосунку до опитування експертів, яке проводила НМПУ.

 

Також у минулому свої переліки ворогів журналістики складала Національна спілка журналістів України. За 2012/2013 рік головним порушником став міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3278
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду