Ексгенпрокурор Пшонка виграв справу в суді ЄС і більше не перебуває під санкціями

Ексгенпрокурор Пшонка виграв справу в суді ЄС і більше не перебуває під санкціями

26 Липня 2023
4761
26 Липня 2023
15:32

Ексгенпрокурор Пшонка виграв справу в суді ЄС і більше не перебуває під санкціями

4761
Європейський суд також виключив із санкційних списків його сина Артема.
Ексгенпрокурор Пшонка виграв справу в суді ЄС і більше не перебуває під санкціями
Ексгенпрокурор Пшонка виграв справу в суді ЄС і більше не перебуває під санкціями

Колишній генеральний прокурор України Віктор Пшонка виграв справу в суді Європейського Союзу щодо його включення до санкційного списку.

Про це пише LB.ua із посиланням на повідомлення Bloomberg.

У середу, 26 липня, суд повідомив, що скасував рішення щодо Пшонки та його сина Артема, посилаючись на помилки в оцінці та сумніви в тому, що вони ґрунтувалися на достатньо «твердій фактичній основі».

Пшонка та його син вперше потрапили під санкції ЄС у 2014 році як особи, що підлягали кримінальному переслідуванню в Україні за розкрадання українських державних коштів та їх незаконне переміщення за межі України.

«Портрет Пшонки в золотій рамі, на якому він був зображений як римський Цезар, став емблемою корупційної ери підтримуваного Росією експрезидента України Віктора Януковича. Його син був депутатом від партії Януковича, його також звинувачують у розкраданні», — нагадує Bloomberg у своїй публікації.

У своєму рішенні суд ЄС зазначив, що незрозуміло, чи переконався блок у тому, що українська судова адміністрація дотримується права на захист у місцевих кримінальних провадженнях.

LB.ua уточнює, що ЄС запровадив санкції проти майже 1800 осіб та організацій після того, як Росія анексувала Крим і розпочала збройну агресію на Донбасі у 2014 році та після початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому минулого року. Оскарження санкцій у судах ЄС можуть тривати роками та рідко є успішними, оскільки Рада ЄС, яка об’єднує урядових міністрів, часто повторно ухвалює свої рішення після судових поразок. 

Віктор Пшонка обіймав посаду генерального прокурора України у 2010–2014 роках. Під час Революції Гідності втік з України і переховується від слідства.

22 лютого 2014 року Верховна Рада України висловила недовіру Пшонці, що мало наслідком його відставку з посади.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв, що підсанкційний нардеп Олександр Дубінський був змушений визнати, що перебуває за кордоном. У 2021-му уряд США запровадив проти нього санкції. Його звинувачують у втручанні в американські вибори та належності до «російської мережі впливу». 

Омбудсманка РФ Тетяна Москалькова, яка може бути причетна до депортації українських дітей, потрапила під санкції Австралії.

Велика Британія запровадила санкції проти російських міністрів, пропагандистів Красовського і Сергєйцева та дитячого табору «Артек».

У червні 2023-го Євросоюз затвердив черговий санкційний пакет проти Росії.

Фото: скриншот

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4761
Читайте також
18.09.2023 14:41
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 097
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду