«Вороги преси – 2012/2013». У кожного порушення є ім’я

«Вороги преси – 2012/2013». У кожного порушення є ім’я

6 Червня 2013
11894

«Вороги преси – 2012/2013». У кожного порушення є ім’я

11894
6 червня, традиційно в День журналіста, Інститут масової інформації та Незалежна медіа-профспілка оголосили переможців щорічного антирейтингу «Вороги преси» сезону 2012/2013
«Вороги преси – 2012/2013». У кожного порушення є ім’я
«Вороги преси – 2012/2013». У кожного порушення є ім’я

«Антирейтинг - це не спроба сказати, що хтось поганий чи дурень назавжди»

 

Перші позиції в новому антирейтингу ІМІ та НМПУ займають представники влади. При цьому найгіршими регіонами для свободи слова експерти визнали Донецьку та Одеську області й Автономну республіку Крим. До першої десятки та до розширеної двадцятки антирейтингу потрапила й низка представників медіа - керівники та власники телевізійних груп.

 

Як розказав голова Київської організації НМПУ Андрій Яніцький, голосування за «переможців» пройшло у два етапи. На першому етапі організатори збирали пропозиції кандидатур на звання «Ворог преси» від журналістів. Було подано близько 100 імен (починаючи від місцевих чиновників і закінчуючи першими особами держави) З них оргкомітет антипремії відібрав найбільш значимих осіб, які й змагалися за перші нагороди.

 


На другому етапі за номінантів голосували експерти, які не мають стосунку до організаторів. Вони виставляли бали, на основі яких був складений рейтинг. При цьому різниця між першими позиціями була незначна - головний «ворог преси» Микола Азаров набрав 111 балів, а Віктор Янукович - 107. За словами директора ІМІ Вікторії Сюмар, цей рейтинг є свідченням ставлення журналістської спільноти до окремих осіб у владі та політиці щодо їх взаємодії зі ЗМІ/

 

 

«Відповідальність мусить мати ім'я, і має бути персональною. Тому що люди реагують, коли їм прямо вказують на ті чи інші проблеми, коли їм не просто вказують на тенденції (українська влада лишається закритою, українська влада не виконує своїх обов'язків і не забезпечує розслідування злочинів проти журналістів, не створює громадського мовлення, не ініціює необхідних законів), а наголошують, що у кожного порушення є ім'я», - зазначила пані Сюмар.

 

За її словами, чиновники реагують на такі нагороди по-різному. Дехто ображається і відмовляється від співпраці, а дехто навпаки намагається виправитися позитивними для медійників ініціативами.

 

«Антирейтинг - це не спроба сказати, що хтось поганий чи дурень назавжди. Це просто спроба вказати людям, що не має достатньої якісної взаємодії з пресою», - резюмувала пані Сюмар

 

Вона переконана, що оголошення таких антирейтингів - це досить дієвий механізм. Адже, наприклад, за її словами, після того, як у 2010 році Віктор Янукович очолив антирейтинг, він зрозумів, що треба по-максимуму уникати конфліктів з пресою, раз на півроку виходити до журналістів тощо.

 

«Такі конфлікти не сприяють репутації політиків. Взагалі в цивілізованому суспільстві вони категорично неприпустимі: політик, який має конфлікти із журналістами, наступного дня не буде політиком. Але це питання українського суспільства, яке реагує не на другий день, а в день виборів», - сказала пані Сюмар.

 

Оксана Романюк: «Ми хотіли показати, що вони є такими собі упирями чи вампіряками, які є ворогами не тільки преси, а й ворогами свого власного народу, тому що вони не дають народу отримати об'єктивну інформацію. Вони породжують це замкнуте коло корупції, вони фактично смокчуть кров з України»

 

 

За що цьогорічні номінанти заслужили почесне звання «ворогів преси» сезону 2012-2013? 

 

1. Прем'єр-міністр Микола Азаров

 

Очільник рейтингу, чинний прем'єр-міністр перемогу виборов за те, що є формальним головою Партії регіонів, депутати якої на всіх рівнях (від місцевих рад до Верховної) є ключовими фігурами тиску на журналістів. Окрім цього, як наголосила представник «Репортерів без кордонів» в Україні Оксана Романюк, пан Азаров як голова уряду відповідальний за те, що впродовж 2012-2013 років журналістам обмежили можливість спілкуватися з міністрами.

 

«Чому саме Азаров? Багато експертів вважає, що свободу слова має гарантувати президент. Однак, очевидно, тут накопичилась значна кількість порушень, які здійснювали члени ПР, і ставлення Кабміну до журналістів. На сьогодні Кабінет Міністрів залишається однією з найбільш закритих структур, - звертає увагу Вікторія Сюмар, - З останнього прем'єр спокійно може вигнати із засідання журналістів, вважаючи, що він тут господар. Але українці наймали його на роботу, і журналісти допомагають суспільству зрозуміти, що робить найнятий ними менеджер».

 

2. Президент України Віктор Янукович

 

Віктор Янукович отримав звання «ворога преси» за «покращення» свободи слова в Україні. А також, як наголосила пані Романюк, за те, що в Україні побудована така система, що душить свободу слова, за тотальну цензуру в ЗМІ, за падіння України в різноманітних міжнародних рейтингах, за безкарність нападів на журналістів, «бо лише кожен десятий побитий журналіст може розраховувати на те, що його агресора покарають».

 

 

3. Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко

 

Очікуваний «ворог преси» з огляду на розслідування нападу на журналістів Ольгу Сніцарчук та Владислава Соделя - це міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. Своє третє місце він посів через відсутність прогресу в розслідуванні згаданої справи.

 

«Ми мало бачимо прецедентів покарань. Ця безкарність породжує насилля над журналістами. Якщо сьогодні Титушко перебуває на волі при всіх наявних відео- та фотодоказах побиття наших колег, то це свідчить про те, наскільки міліція спроможна виконувати свої обов'язки, і це персональна відповідальність міліції. Якщо міліція захищає "спортсменів" більше, ніж громадян і журналістів, тоді довіри до міліції бути не може», - наголосила Вікторія Сюмар.

 

4. Народний депутат від Партії регіонів Віталій Журавський

 

Віталій Журнавський виборов четверте місце в рейтингу через те, що став ініціатором законопроекту про наклеп, що передбачав ув'язнення на строк до п'яти років. Окрім цього нардеп подавав судові позови до ЗМІ на сотні тисяч гривень з вимогою спростування недостовірної інформації та відшкодування моральної шкоди.

 

 

 

 

5. Перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов

 

Сергій Арбузов став лауреатом через те, що відновив практику «темників» в українських ЗМІ, пояснили організатори антирейтингу.

 

«Хтось може запитати, чи були ті темники чи не були. Його охорона заклеїла плівками об'єктиви, але прес-служба вибачилася, що є досить адекватним. Але чому людина таки потрапила до списку? Голосували журналісти, а вони висловлюють своє ставлення до конкретних персон. Це по-своєму суб'єктивний рейтинг, але він є відповіддю на закритість влади та її ставлення до преси», - зауважила пані Сюмар.

 

6. Керівник Апарату Верховної Ради Валентин Зайчук

 

За словами Оксани Романюк, Валентин Зайчук відповідальний за те, що перешкоджав журналістам виконувати свою професійну діяльність: «Він номінувався за системну відмову в наданні журналістам інформації та обмеження доступу журналістам до ложі преси у Верховній Раді, намагання позбавити окремих журналістів акредитації».

 

 

 

7. Генеральний прокурор Віктор Пшонка

 

Пан Пшонка відповідальний за відсутність прогресу в розслідуваннях побиттів журналістів, повідомили організатори антирейтингу.

 

 

 

 

 

 

 

8. Народний депутат від «Батьківщини» Микола Княжицький

 

Микола Княжицький переміг у номінації за те, що «знищив репутацію каналу ТВі». А також, за запровадження цензури на цьому каналі, за відсутність реакції на протест журналістів та за використання економічних важелів тиску на журналістів.

 

«У нас навіть була окрема думка виставити Княжицькому номінацію "Зрада року". Є стабільні вороги, від яких ми очікуємо ударів, а це була людина, від якої ніхто не очікував. А коли зраджує друг - це набагато гірше, ніж коли тобі щось погане робить ворог», - зазначила Ольга Падірякова, член комітету профспілки.

 

 

9. Начальник Управління державної охорони Сергій Кулик

 

Сергій Кулик відповідальний за системні випадки перешкоджання працівниками УДО виконанню професійних обов'язків журналістів, зокрема, в регіонах. «Коли Янукович  відвідує регіони, місцеві журналісти стикаються зі значними проблемами», - звертає увагу пані Романюк.

 

 

 

 

10. Генеральний директор холдингу «1+1 медіа» Олександр Ткаченко

 

Завершує першу десятку Олександр Ткаченко. Зі слів пані Романюк, його вважають відповідальним за публікацію фальшивих новин в УНІАН, за тиск на журналістський колектив і за провокування ситуації, що могла призвести до закриття агентства.

 

«Ми включили в рейтинг двох осіб - Олександра Ткаченка та Ігоря Коломойського, але журналісти та медіаексперти проголосували саме за включення пана Ткаченка. Напевно тому, що він діє в Україні і має механізми для регулювання цієї ситуації», - зазначила пані Романюк.

 

Микола Княжицький та Олександр Ткаченко не єдині медійники, яких журналісти оцінюють як «ворогів преси» (дивіться таблицю з аргументацією організаторів нижче). «На жаль, керівники та власники медіахолдингів є засобом тиску та обмеження свободи слова після влади», - наголосила пані Романюк.

 


 

11

Віктор Пінчук

власник медіахолдингу StarLightMedia

Відповідальний за системне замовчування інформації і «джинсу» в ЗМІ, що входять до холдингу StarLightMedia

12

Андрій Шишацький

голова Донецької облдержадміністрації

Назвав журналістів «профессиональные говнометчики» і так і не вибачився за цей інцидент. За словами місцевих журналістів, за час головування Шишацького в Донецькій облдержадміністрації триває реалізація «Інформаційної стратегії Донецької області», згідно з якою журналісти зобов'язані публікувати лише дозволені владою коментарі провладних експертів.

13

Анатолій Могильов

Голова Ради міністрів АР Крим

Неодноразово дозволяв собі не надто коректні висловлювання щодо журналістів. Сприяє чиновникам кримського уряду ігнорувати інформаційні запити журналістів.

14

Ігор Коломойський

власник медіахолдингу «1+1 медіа»

Відповідальний за «зачистку» інформаційного агентства новин УНІАН, впровадження там цензури, фактичну здачу колись відомого агентства новин в оренду владі та за використання агентства для розповсюдження фейкових новин.

15

Олексій Костусєв

міський голова Одеси

Відповідальний за перешкоджання журналістській діяльності у виконкомі Одеської міськради. За словами одеських журналістів, міський голова Одеси не проводить прес-конференцій, уникає спілкування з пресою, та порушує Закон України про порядок висвітлення роботи органів місцевої влади, оскільки ввів протизаконний порядок доступу до мерії.

16

Микола Миронець

Заступник голови Броварської райдержадміністрації

Зіштовхнув зі сходів районної державної адміністрації журналіста телеканалу «Інтер» Романа Бочкалу. Журналіст скотився сходами, а чиновник сказав, що не чіпав його. Бочкала разом з оператором знімали у Броварах сюжет про події про перешкоджання місцевиими чиновниками роботі журналістів.

17

Олег Бабаєв

міський голова Кременчука

Систематично публічно ображає журналістів та погрожує їм, заявляє на прес-конеференціях журналістам-жінкам: «Закрий рот, а то я сам тобі його закрию - і надовго», «Не звертайте на неї уваги, у неї мізків немає» (Юлії Билині, Людмилі Шаповаловій), «Пошел вон отсюда, мразь» (Олександру Курилову) і т.п. Також 2 роки веде війну по знищенню всіх незалежних кременчуцьких ЗМІ, що критикують його діяльність.

18

Павло Бурлаков

перший віце-прем'єр Криму

Подав до суду на інтернет-видання «Аргументы недели - Крым» з вимогою вилучити з сайту видання статтю про нього «Гуртожиток як притулок для кримських VIPів. Історія Павла Бурлакова».

19

Петро Симоненко

лідер Комуністичної партії України

Відповідальний за напад охоронців біля будинку Симоненка на знімальну групу програми «Гроші» каналу «1+1», а також заборону журналістці у Херсоні знімати заході кандидата в депутати від КПУ.

20

Марина Миргородська

керівник ТРК «Україна»

Відповідальна за грубе порушення трудових прав журналістів ТРК «Україна» та відмову виконувати рішення суду щодо поновлення на роботі журналіста.

21

Дмитро Шеремет

Депутат міськради Керчі від партії «Русское Единство»

Грубіянив та ображав журналістів сайту Kerch.FM, які знімали відеосюжет про залучення працівників бюджетної сфери у робочій час до робіт, не зазначених у трудовому договорі.


Історія «ворогів преси»:

 

«Вороги преси-2012/2013»: версія НСЖУ

 

«Вороги преси-2011»: версія НМПУ та ІМІ

 

«Вороги преси-2011»: версія НСЖУ

 

«Вороги преси - 2010»: версія ІМІ та КНМП

 

Душителі українських ЗМІ - 2010»: версія НСЖУ

 

«Вороги преси - 2009»: версія ІМІ та КНМП

 

«Душителі української журналістики - 2009»: версія НСЖУ

 

«Вороги преси - 2008»: версія ІМІ та НМПУ

 

«Вороги української журналістики - 2008»: версія НСЖУ

 

«Вороги преси - 2007»: версія ІМІ та КНМП

 

«Душителі свободи слова - 2007»: версія НСЖУ

 

«Вороги преси - 2006»: версія ІМІ та НМПУ

 

Фото Максима Лисового, Павла Довганя, reuters.com,  tsn.ua, gipoteza.net, do.gov.ua, dumskaya.net, zn.ua, ovsgeneral.org.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11894
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду